Boxmeer maakt fairtrade aspiraties waar

Boxmeer sprak een aantal jaren geleden de ambitie uit een fairtrade gemeente te worden. Dat is een nobel streven, waarvoor echter de nodige maatregelen getroffen moesten worden. Boxmerenaar Jean Claessens is bevlogen lid van de commissie die wist te bewerkstelligen dat Boxmeer in 2015 toetrad tot het gezelschap van ruim 85 fairtradegemeenten.

Boxmeer sprak een aantal jaren geleden de ambitie uit een fairtrade gemeente te worden. Dat is een nobel streven, waarvoor echter de nodige maatregelen getroffen moesten worden. Boxmerenaar Jean Claessens is bevlogen lid van de commissie die wist te bewerkstelligen dat Boxmeer in 2015 toetrad tot het gezelschap van ruim 85 fairtradegemeenten.

Fairtrade, de naam zegt het al, staat voor eerlijke handel. Het predicaat wordt toegekend aan de gemeenten die aan zes voorwaarden voldoen. Zo moet er een lokale werkgroep actief zijn en ondersteunt de gemeente fairtrade en gebruikt zij zelf fairtrade producten. Lokale winkels en horecagelegenheden verkopen fairtrade producten, en ook bedrijven en organisaties gebruiken ze. Ook is het wenselijk dat er media-aandacht is voor fairtrade en een jaarlijkse manifestatie of een evenement met aandacht voor maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Nu Boxmeer eenmaal de status fairtrade heeft, rust de gemeente niet op haar lauweren. Onder aanvoering van Jean Claessen cs. blijft de commissie zich inzetten om het bewustwordingsproces draaiend te houden. “Het gaat verder dan alleen het kopen en verkopen van Tony Chocolonely en fairtrade bananen”, zegt  Jean Claessens, die de schoolgaande jeugd met gastcolleges informeert en bewust maakt. “Ik verzorg al elf jaar lessen op 3 Havo/vwo en Vmbo van het Elzendaalcollege en Metameer in Boxmeer. In die lessen probeer ik interesse te wekken, en vraag de scholieren waar zij zoal hun kleding kopen. Zalando en Wehkamp zijn veel gehoorde internetleveranciers. Ook kopen ze vaak in de winkels van Primark, C&A en H&M.”

Aan de hand van beelden uit de EO-serie ‘Genaaid!’ brengt de gastdocent de misstanden bij de productie van kleding ter sprake. “In ‘Genaaid!’ moesten Nederlandse fashionista’s op de katoenvelden en in leerfabrieken werken onder dezelfde omstandigheden als de lokale medewerkers. Veel jongeren hebben niet in de gaten wat daar speelt. De invloed van de gastlessen maar zeker ook van de influencers is positief.”
Ook benadert Claessens namens de fairtradecommisie lokale ondernemers. De reacties op het verzoek eerlijke waar te verkopen zijn overwegend positief. “Een enkeling verkocht al fairtrade, zonder dat de commissie en de bewoners het wisten. Anderen zeggen hun medewerking  toe”, zegt Claessens, die het scenario voor een Boxmeerse Fairfashionmarkt al klaar heeft liggen. “Corona is nu spelbreker, maar als het kan willen we in 2021 een Fairfashionmarkt houden tijdens een koopzondag in Boxmeer.” De Boxmeerse ondernemers werken mee. Zij zegden toe op de dag van de eerste Fairfashionmarkt in hun winkel fairtrade producten te presenteren. Daarnaast vond Claessens diverse standhouders bereid naar Boxmeer te komen. “Er is een leuk aanbod van een sustainable stylist die gebruikte kleding upcyclet en ook wil er een ondernemer komen die nog goede en lichte sneakers van een illustratie voorziet. Je hebt dan unieke schoenen die een nieuw leven krijgen.”

Wanneer de Fairfashionmark gehouden kan worden, is nog niet bekend. Jean Claessens kan niet wachten om zijn voorbereidingen te kunnen delen met eerlijk consumerend Boxmeer.

Naar het overzicht

Jos Gröniger

Over de schrijver

Jos Gröniger

Schrijven, mezelf en anderen informeren!

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring