Boxmeerse Badminton Club Hoogskoor 50 jaar

Een sportieve, actieve en gezellige vereniging met een drukke agenda, dat is Boxmeerse Badmintonclub Hoogskoor, opgericht in 1973. Hoe ontstond deze badmintonclub vijftig jaar geleden en hoe gaat het nu?

Een sportieve, actieve en gezellige vereniging met een drukke agenda, dat is Boxmeerse Badmintonclub Hoogskoor, opgericht in 1973. Hoe ontstond deze badmintonclub vijftig jaar geleden en hoe gaat het nu?

“Badminton is een snel spel, waarbij constante concentratie en reactievermogen belangrijk zijn”, aldus voorzitter van BBC Hoogskoor Paul de Frankrijker. “Het is leuk om je tegenstander goed uit te lezen en daar het spel op aan te passen.” Ook erelid Ans Eberhard (70) is verknocht aan badminton. “Het is een leuk spel, ook de techniek die erbij komt kijken.” In 1977 kwam Ans vanuit Landgraaf, waar ze al een tijdje speelde, in Boxmeer wonen. Ze zocht naar een plek waar ze haar sport kon uitoefenen en kwam bij toenmalige voorzitter Wim van Scheppingen terecht. Wim: “Een klein clubje begon in eerste instantie in een school met badminton. Toen sporthal ‘t Hoogkoor werd geopend in 1972, huurden ze daar een veldje. Ik kwam kijken en werd uitgenodigd voor een vergadering bij Riche. Toen ik daar wat later binnenkwam zeiden ze op zoek te zijn naar een voorzitter. Ik ben meteen maar naar voren gelopen en werd daarmee de eerste voorzitter. Dat ben ik acht jaar gebleven. We groeiden hard; van één veld gingen we naar zeven, en vervolgens naar veertien. We gingen ook competities en toernooien spelen.” Ans: “Het was er meteen heel gezellig! Ik ben lid geworden en nooit meer weggegaan.”

Elkaar helpen
Op dit moment heeft BBC Hoogskoor iets meer dan honderd leden waarvan ongeveer vijfentwintig jeugdleden. Paul: “We zien daarin een stijging. Voormalige jeugdleden komen, bijvoorbeeld na hun studie, weer terug. Dat is mooi.” “Eind jaren zeventig was het zo druk met jeugdleden dat er even een ledenstop was”, weet Ans. Twaalf jaar zette zij zich in om de jeugd het badmintonspel bij te brengen. “Er waren wel boefjes bij, maar Harry, collega-trainer, en ik hadden het onder controle. Er zijn ook wel talenten uit ontstaan.” Leden komen uit de hele regio om in Boxmeer te spelen. Paul: “We staan erom bekend een gezellige club te zijn waarbinnen we elkaar helpen. Vroeger was er een duidelijkere scheiding in niveaus.”

Trots op de club
Wie zeven jaar of ouder is kan lid worden van BBC Hoogskoor. De leden zijn verdeeld in drie groepen: jeugd, senioren en vijfenvijftigplussers. Getraind wordt er op woensdagavond. Senioren spelen volgens het afhangsysteem. Een zaalwacht hangt de kaartjes op, deze bepalen de spelindeling voor drie wedstrijden van twintig minuten. Paul: “Dit zorgt voor afwisseling in de speelniveaus en het bevordert onderling contact.” Ook op zondagochtenden is er voor alle leden gelegenheid een potje te badmintonnen. Naast clubkampioenschappen en toernooien, is er een Dorpencompetitie met hoofdsponsor Van Wely Optiek op het clubshirt. “Wij speelden vroeger Bondscompetitie”, herinnert Ans zich, “dat is de voorganger van de Dorpencompetitie. Dat is veranderd. Ook de puntentelling is nu anders dan vijftig jaar geleden, nu wordt gespeeld volgens het rallysysteem.” Onveranderd zijn de betrokkenheid en gezelligheid binnen BCC Hoogskoor. Paul en Ans: “Daar zijn we best trots op, we hebben veel betrokken leden. Een groep is al aan de slag om een jubileumfeest te organiseren in het weekend van 6 t/m 8 oktober. We maken er een mooi feest van.”

 

Naar het overzicht

Wanda Havens

Over de schrijver

Wanda Havens

Ontmoet 'Wanda schrijft'. Auteur en column schrijfster over alledaagse, herkenbare onderwerpen en mensen. In zowel regionale kranten en op diverse website rubrieken een terugkerende pen. Schreef reeds 2 boeken en schrijft sinds 2018 artikelen voor Topic. Schrijven is haar passie, haar droombaan.

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring