Brugpiepers in Boxmeer!

Brugpiepers!

Voor veel leerlingen uit de gemeente Boxmeer brak het grote moment enkele weken geleden aan: de overgang naar het voortgezet onderwijs. Na acht jaar in een vertrouwde, vaak eigen omgeving met vriendjes en vriendinnetjes, naar een nieuwe school. De fiets stond al een tijdje in de schuur te glimmen, de grote boekentas stond de hele vakantie al klaar in de gang, de boeken gekaft; het nieuwe schooljaar van de Brugpiepers kon beginnen. Maar wat zijn hun verwachtingen, wat gaan ze missen, wat willen ze worden, missen ze hun vriendjes, hun basisschool? We vragen het aan een aantal echte Brugpiepers!

Brugpiepers!

Voor veel leerlingen uit de gemeente Boxmeer brak het grote moment enkele weken geleden aan: de overgang naar het voortgezet onderwijs. Na acht jaar in een vertrouwde, vaak eigen omgeving met vriendjes en vriendinnetjes, naar een nieuwe school. De fiets stond al een tijdje in de schuur te glimmen, de grote boekentas stond de hele vakantie al klaar in de gang, de boeken gekaft; het nieuwe schooljaar van de Brugpiepers kon beginnen. Maar wat zijn hun verwachtingen, wat gaan ze missen, wat willen ze worden, missen ze hun vriendjes, hun basisschool? We vragen het aan een aantal echte Brugpiepers!Sien Gerrits
Als eerste ontmoeten we Sien Gerrits. Sien is elf en daarmee de jongste brugpieper in dit artikel. Ze woont samen met haar zusjes Jet en Cato in Oeffelt. Haar vorige school was basisschool Het Telraam en nu zit Sien dus op Metameer in Boxmeer waar ze tweetalig onderwijs volgt. Naast deze moeilijke opleiding heeft ze gelukkig nog tijd over voor haar hobby’s: zingen, acteren, dansen en volleyen, een bezige bij dus. Gelukkig zit haar beste vriendin Lara ook op Metameer, maar helaas wel in een andere klas. Ze fietsen dagelijks met veel vroegere en ook nieuwe klasgenootjes naar Boxmeer. Sien verwacht dat het een leuk jaar gaat worden, met veel huiswerk. En daar heeft ze nog niet echt heel veel zin in. Ze koos voor Metameer omdat ze zich bij een open dag er meteen thuis voelde en het zag er gezellig en aantrekkelijk uit. Sien denkt dat op Metameer dance & drama haar leukste vak gaat worden. Tja, hoe kan het ook anders als je later presentatrice, actrice of juf wilt worden. Toch vindt ze haar leraar Nederlands, Ramon Verbakel, op dit moment haar favoriete en meest grappige leraar. Sien gaat de kinderen, leraren en leuke activiteiten van de basisschool zeker missen. En natuurlijk ook wel het weinige huiswerk, maar dat hoort er nu eenmaal bij. “Doe gewoon je ding, en blijf gewoon jezelf, dan komt alles goed”, besluit ze.

Nina van de Kerkhof
We rijden een stukje verder Brabant in en komen in Rijkevoort. Daar hebben we afgesproken met de twaalfjarige Nina van de Kerkhof. Ze woont er samen met haar ouders, zusje Levi en broertje Len. Ook Nina zit op Metameer in Boxmeer. Daarvóór zat ze op basisschool Klimop in Rijkevoort. Nina houdt van voetbal, dansen en gezellig afspreken met vriendinnen. Dat moet ze dit jaar toch wat meer gaan plannen met haar beste vriendin Sarah, die helaas op een andere school zit. Maar ze hoopt op Metameer ook nieuwe vriendinnen te vinden. Vol goede verwachtingen gaat ze dan ook dit jaar in. Huiswerk, het hoort erbij en zal voor het ene vak leuker zijn dan voor het andere. Elke dag fietst ze met een aantal meiden, waaronder Sarah, Mare en Aniek, naar Boxmeer. De keuze voor Metameer maakte ze nadat Nina twee open dagen bezocht had en zich er eigenlijk al snel op haar gemak voelde. De leukste vakken gaan hoogstwaarschijnlijk gym en tekenen worden. Nina weet nog niet wat ze later wil worden, maar iets met sport ziet ze wel zitten. Een favoriete leraar heeft ze nog niet echt, elke leraar is tot nu toe wel oké. De mooiste herinnering aan de basisschool is het uitje naar Ameland met de klas, juf Laura in groep 8 en natuurlijk de eindmusical. “Als je naar de middelbare school gaat vind je alles wel spannend, maar maak je geen zorgen, het is echt leuk, je maakt nieuwe vrienden en het is superleuk!”

Milan en Vince Cremers
In ons volgende gesprek vangen we twee vliegen in één klap. We spreken met Milan en Vince Cremers uit Boxmeer. Een tweeling van twaalf die ook nog een zusje, Bente, heeft. Voor Milan en Vince scheiden de wegen zich na acht jaar basisschool Bakelgeert. Milan gaat namelijk naar Metameer en Vince naar het Elzendaalcollege in Boxmeer. De heren zijn beide erg sportief, ze zijn gek op freerunnen en trampoline. Hun beide beste vriend Niels zit dit jaar bij Vince in de klas. Vince denkt van zijn nieuwe school dat er meer zelfstandigheid wordt verwacht. Milan daarentegen kijkt al uit naar de leuke tripjes met de klas en heeft eigenlijk wel zin in huiswerk, terwijl Vince daar weer niet op zit te wachten, omdat dat hem vrije tijd gaat kosten. Dagelijks fietsen de heren naar school. Vince fietst met klasgenoot Niels, Milan en met Fenne Noy, met haar is hij vanaf groep 1 al de beste vrienden. De open dag van de school gaf hen het laatste duwtje voor de definitieve keuze. Milan verwacht dat er op Metameer ook veel gekeken zal worden naar het sociale aspect, dat vindt hij erg belangrijk. Vince koos dus voor het Elzendaalcollege omdat hij juist de zelfstandigheid belangrijk vindt. Hij wil later gaan werken bij defensie, Milan wil de ICT in. Aardrijkskunde gaat volgens Vince zijn leukste vak worden, terwijl Milan verwacht dat Nederlands, natuur en muziek zijn favoriete vakken worden. Maaike Ekstijn wordt Vince zijn favoriete leraar. Voor Milan zijn dat Ramon Verbakel en Frits Pingen. Met heimwee kijkt Milan terug naar zijn lagere school. Meester Bart in groep 7, De tosti-dag in groep 8, het gala en het kamp in Geijsteren zijn leuke herinneringen. Voor Vince zijn de musical, het kamp en zijn vrienden onvergetelijke elementen van de basisschool. De heren gaan elkaar na acht jaar natuurlijk ook missen, af en toe elkaar wat vragen, of af en toe even zeuren tegen elkaar. Ze wensen alle brugpiepers veel succes en hopen dat iedereen zijn/haar dromen achterna kan gaan jagen.

Cas Baltissen
Als laatste in de reeks zakken we af naar Overloon. Daar staat de twaalfjarige Cas Baltissen ons te woord. Cas woont er samen met zijn ouders en broer Tygo. Wanneer ik binnenkom zit Cas aan de Playstation, naast voetbal een van zijn grote hobby’s. Hij fietst elke dag van Overloon naar Metameer in Stevensbeek. Daarvoor zat Cas op de St. Josefschool. Zijn beste vriend Teun Vogelsangs en nog een grote groep van wel tien kinderen, fietsen gelukkig elke dag met hem mee naar Stevensbeek. Cas verwacht dat hij veel leert op de nieuwe school, en dat hij helaas veel huiswerk zal krijgen, maar ook veel nieuwe mensen leert kennen. Toen hij samen met Teun de open dag bezocht was hij om. De school is niet te ver fietsen en zijn broer Tygo zat al op die school, dus alles was hem niet geheel onbekend. Cas weet nog niet precies wat hij later wil worden. Ja, rijk, dat wel, en hij hoopt dat deze school daarvoor een goede start is ???? Zijn favoriete is gym, een favoriete leraar heeft hij nog niet. Zijn mooiste herinnering aan de Basisschool was de jeugdcarnaval in groep 8, Cas werd toen jeugdprins van de Huibuuke. Cas wenst iedereen het beste en doet de groeten aan allemaal!


Nieuwsgierig hoe het onze brugpiepers vergaat?
In de Topic herfsteditie van 2020 interviewen we ze nogmaals.

Naar het overzicht

Remi van Bergen

Over de schrijver

Remi van Bergen

Oprichter RvB Media en uitgever van 6 regionale edities Topic Magazine. Het gezicht van de regio en uw communicatie adviseur voor zichtbaarheid. Allrounder en in het bezit van jarenlange ervaring in de schrijvers- en communicatiewereld, altijd nieuwsgierig naar actualiteiten en bedrijvig in vrijwilligerswerk voor meerdere verenigingen.

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring