Centrum voor leven met en na kanker

Marikenhuis Land van Cuijk

Marikenhuis Land van Cuijk

De diagnose kanker heeft ingrijpende gevolgen. Het leven kan op dat moment volledig veranderen. Bij het Marikenhuis Land van Cuijk is er de mogelijkheid voor persoonlijke ondersteuning van getrainde vrijwilligers. Samen met de betrokkenen wordt er gekeken naar de mogelijkheden om de regie over het leven te herpakken en te behouden.

 Ik wil je heel hartelijk danken voor de fijne begeleiding van het gesprek.” "Dank je wel voor je inspirerende woorden. Ik waardeer het enorm hoe jij je inzet om mij te helpen.” “Je hielp ons heel tactvol en gaf ons allebei de ruimte om ons verhaal te vertellen!" Dit zijn enkele lovende woorden die de vrijwilligers van het Marikenhuis Land van Cuijk ontvingen. Deze complimenten vormen de bron van energie en motivatie om zich in te zetten voor mensen die getroffen zijn door kanker.

Toegankelijk zonder verwijzing
Het Marikenhuis Land van Cuijk is aangesloten bij de brancheorganisatie IPSO dat staat voor Instellingen Psychosociale Oncologie. Het biedt ondersteuning aan mensen die leven met of na kanker. Het Marikenhuis is toegankelijk zonder dat een verwijzing nodig is. In februari 2024 opende het Marikenhuis Land van Cuijk als onderdeel van Marikenhuis Nijmegen haar deuren in Boxmeer en Cuijk in het gebouw van Sociom. Sinds 1 augustus hebben ze een eigen onderkomen op Molenstraat 36 in Cuijk. Om te kunnen bestaan is het Marikenhuis afhankelijk van giften, sponsoring en subsidies. Gedragen door de middenstand werd het kale pand aan de Molenstraat ingericht tot een warme en sfeervolle ruimte. Vrijwilliger Corrie Giesbers: “Iedereen kent wel iemand met kanker, dat maakte dat we het maar hoefden te vragen, of we kregen hulp. Van verf tot lampen en meubels, iedereen was betrokken. Daar krijg je energie van!”

Aangemeld als vrijwilliger
Het Marikenhuis wordt geleid door een gepassioneerd team van nú tien opgeleide vrijwilligers, waarvan de meesten uit persoonlijke ervaring weten welke impact de ziekte heeft. Corrie, die haar man aan kanker verloor, vertelt: “Toen ik er klaar voor was, heb ik me aangemeld als vrijwilliger bij het Marikenhuis. Tijdens de voorbereidende training leer je onder andere hoe je op een empathische manier contact maakt met gasten en welke vragen je het beste kunt stellen. Na het afronden van de training word je ingezet op dagen die jou het beste uitkomen.” Vrijwilliger Angelien Peeters heeft zelf de strijd tegen kanker doorstaan. “Na mijn behandeling voelde ik me verloren en wist ik niet waar ik mijn verhaal kwijt kon of hoe ik antwoorden op mijn vragen kon vinden. Je bent opgelucht dat je beter bent, maar wat dan? Nu kan ik iets betekenen voor lotgenoten.” Jacqueline Elbers, die ook de diagnose kanker kreeg, deelt haar ervaring: “Na mijn behandelingen viel ik in een diep zwart gat, wat erg moeilijk was. Mensen in mijn omgeving die ook met kanker te maken hadden, vertelden me dat ze energie kregen van het delen van hun ervaringen bij mij. Dat inspireerde me om me aan te melden als vrijwilliger. Het voelt ontzettend belangrijk om dit te doen.”

Warm welkom voor gasten
Tijdens de openingstijden van het Marikenhuis staan er altijd twee vrijwilligers klaar om bezoekers te verwelkomen met een kop koffie of thee en een luisterend oor. Buiten deze openingstijden kan men contact opnemen via telefoon of email om een afspraak te maken. “Mensen van alle leeftijden die door kanker zijn getroffen, vinden hier een warm welkom,” zegt Angelien. “Of je nu zelf kanker hebt, een nabestaande bent, of samenleeft met iemand die de ziekte heeft, we merken dat het voor mensen heel belangrijk is om gehoord te worden. Het delen van je verhaal en het gevoel dat je er niet alleen voor staat, maakt een groot verschil. We nemen de tijd voor onze gasten en ons doel is om hen in hun kracht te zetten, zodat ze het gevoel krijgen dat er meer is dan alleen de ziekte. Je hebt de ziekte, maar je bent het niet. Onze gasten bevinden zich in een gezellige, rustige en veilige omgeving.” Corrie voegt hieraan toe: “Dit werd duidelijk toen een groep dames aanwezig was, waarvan één vertelde dat ze borstkanker had gehad. Iets wat ze nooit eerder met hen had gedeeld. Ik krijg nog kippenvel als ik eraan denk. Het is zo waardevol om erover te kunnen praten met anderen.” “Ik had een gesprek met een man die net de diagnose kanker had gekregen”, vertelt Angelien. “Hij moest na zijn behandelingen weer aan het werk, maar dat was emotioneel gezien een grote uitdaging. Tijdens ons gesprek kwam hij tot inzicht over het emotionele aspect van zijn ziekte. Het was een bijzonder gesprek dat me bijblijft.” Naast de persoonlijke gesprekken bieden de vrijwilligers ook informatie en ondersteuning bij de voorbereiding op gesprekken in het ziekenhuis. Er zijn diverse lotgenotengroepen, ook voor naasten en nabestaanden. Bovendien kunnen de vrijwilligers doorverwijzen naar andere hulpbronnen en organiseren ze lezingen en presentaties voor de gasten.

Met hart en ziel
De vrijwilligers van het Marikenhuis streven ernaar om hun organisatie beter onder de aandacht te brengen, zodat meer mensen hen weten te vinden. Dit gaat samen met de wens om hun team van vrijwilligers uit te breiden. Corrie: “Er zijn talloze taken te vervullen, en we willen iedereen inzetten op basis van zijn of haar sterke punten. Of het nu gaat om het verwelkomen van gasten, stofzuigen, administratief werk of het organiseren van een markt, er is altijd wel een passende rol voor je. Het belangrijkste is dat je je vrijwilligerswerk met passie en plezier doet.” Jacqueline: “De wereld draait door, ook als je uitdagingen tegenkomt. Ik haal voldoening uit het delen van mijn energie met anderen en het bieden van een podium voor gesprekken. We staan met het Marikenhuis aan het begin van iets moois dat we samen kunnen uitbouwen.” Angelien: “Wij dragen bij aan verbinding. Het is geweldig om te zien dat gasten daar baat bij hebben. We kunnen echt een verschil maken!”

Je bent van harte welkom op maandag en woensdag van 14.00 tot 16.00 uur op Molenstraat 36, Cuijk.

Mail: landvancuijk@marikenhuis.nl Tel: 06-35636908

 

Naar het overzicht

Wanda Havens

Over de schrijver

Wanda Havens

Ontmoet 'Wanda schrijft'. Auteur en column schrijfster over alledaagse, herkenbare onderwerpen en mensen. In zowel regionale kranten en op diverse website rubrieken een terugkerende pen. Schreef reeds 2 boeken en schrijft sinds 2018 artikelen voor Topic. Schrijven is haar passie, haar droombaan.

Lees meer

© 2025  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring