De sensatie van de snelheid is super
Vader en zoon, Robert en Mitch Heynert, beleven kartavontuur.
- Topic Boxmeer
- Wanda Havens
- Deel dit artikel
Vader en zoon, Robert en Mitch Heynert, beleven kartavontuur.
Op zijn derde jaar stapte Mitch Heynert (18) voor het eerst in een kart: een klein, vierwielig eenpersoons voertuig. Zijn vader Robert Heynert (63), die jarenlang hobbymatig met karten bezig was, liep met een touw aan de kart gebonden met hem mee. Op zijn vierde reed Mitch voor het eerst op een kartbaan en op zijn tiende was zijn vader geen partij meer voor hem. Toen hij zestien was begon hij met het deelnemen aan wedstrijden en wist hij in de top mee te rijden. Zonder professionele monteur en in een kart van een onbekend merk. Wie is deze jongen?
Young Talent Academy
Mitch woont in Holthees met zijn ouders en zus. Hij voetbalt graag met zijn vrienden bij het Vierlingsbeekse Volharding. Op de Young Talent Academy voor topsporters van het ROC Nijmegen zit hij in het eerste jaar van de opleiding Marketing en Communicatie. Mitch heeft het goed naar zijn zin op school, maar het liefst zou hij ‘iets’ met karten gaan doen later. Dat karten hem wel ligt, bleek toen hij zijn eerste wedstrijd reed op een TBKart, een onbekend Italiaans merk in Nederland. De ‘T’ staat voor Telaio, frame in het Italiaans, en de ‘B’ voor Brenna, de naam van de familie die het bedrijf runt. Dat hij TBKart rijdt, is niet toevallig; zijn vader is importeur hiervan. Robert: “Voor mijn werk was ik veel in het buitenland. In het drukke leven was karten voor mij een vorm van ontspanning. Toevallig kwam ik in 1995 bij een dealer van TBKart terecht en kocht er een.”
Karten leren door te doen
“Die eerste wedstrijd was in 2021,” blikt Mitch terug. “Er waren 54 deelnemers. Anderen hadden professionele monteurs bij zich, ik mijn vader. We hadden nul kennis, geen ervaring en toch eindigde ik als zevende!” Robert: “Er kwamen mensen naar ons toe die zeiden: er wordt best over jullie gepraat! Wie is die Mitch? Wat is een TBKart?” Omdat het Mitch nog ontbrak aan wedstrijdervaring was hij soms te gretig, wat wel eens leidde tot een crash. Mitch: “Ik nam te veel risico’s. Reed ik achter de derde plaats, wilde ik hem ook nog pakken. Wanneer je dan crasht omdat je te veel risico neemt, heb je geen punten, dus is het soms verstandiger om erachter te blijven. Karten leer je, net zoals dat bij zoveel sporten het geval is, door ervaring op te doen. Afgelopen jaar ben ik niet gecrasht en ben ik vierde geworden in het kampioenschap. Ook ben ik beter voorbereid dan toen in die eerste race. Toen was het de motor starten en hup, rijden. Nu check ik de kart eerst op verschillende punten, dan pas start ik de motor. Ook mijn tegenstanders leerde ik steeds beter kennen.”
TBKart Netherlands Raceteam
Inmiddels heeft Mitch twee teamgenoten gekregen, die ook in een TBKart rijden: Axel Goes (20) en Felipe Falk (14). Axel was de eerste die het TBKart Netherlands Raceteam kwam versterken. Mitch: “Ik was nieuw in de kartwereld en wilde mensen leren kennen. Ik kon goed met Axel, hij wilde een nieuwe uitdaging. We nodigden hem uit bij ons te komen rijden. Het is net een puzzel, het past perfect. We helpen elkaar op en naast de baan.” Felipe verhuisde vanuit Brazilië naar Amsterdam. Robert: “Hij koos ervoor om bij ons te komen rijden. Die jongen was gelijk verkocht. Samen strijden we tegen teams die al jaren meegaan.” Zowel Axel, Felipe als Mitch worden begeleid door hun vaders. Mitch: “Ik ben veel met pap onderweg, we reizen naar kartbanen in binnen- en buitenland. Daar zijn we de hele dag samen bezig. Natuurlijk is er wel eens wat, maar we zijn elkaars steun en toeverlaat. Thuis praten we natuurlijk ook wel eens over het karten, maar we hebben aan de keukentafel ook andere gesprekken.”
Topsnelheid 130 km/u
Robert kijkt tijdens de wedstrijd continue naar zijn zoon. “Ik kijk naar wat er gebeurt en hoe de kart op de baan ligt. Ik ben geen monteur, maar met gezond boerenverstand kom je een heel eind. Je moet het niet moeilijker maken dan het is. Ik word ook wel beter op technisch gebied, hetzelfde merk ik bij Mitch. Wanneer hij van de baan komt geeft hij vaak zelf al aan wat er anders afgesteld moet worden. Samen komen we er wel uit. Er is ook echt wel eens stress als er stukken zijn. Felipe had pas nog een technisch probleem. We hadden een kwartier om het op te lossen. Kom, we gaan het proberen, moedigde Axels vader ons aan. Het lukte!” Robert: “Mitch heeft zijn zenuwen goed onder controle voor en tijdens een wedstrijd. Dat is bij mij wel anders. Ik sta echt te trillen voor een race. Het is toch je zoon die in zo’n kart zit, er komen heel wat pk’s vrij met de start! De topsnelheid is ongeveer 130 km/u, de gemiddelde snelheid 70 tot 80. Het gaat ontzettend hard. Er gebeuren wel ongelukken, maar ernstige ongelukken gelukkig niet vaak. Even afkloppen.”
Plezier maken op nummer één
Wat is het geheim van Mitch zijn goede rijkunsten? “Je moet weten waar iedereen zit, je sterke en zwakke kanten kennen. De kart goed afstellen en in goede conditie zijn. Het is ook een mentaal spelletje, het moet goed tussen de oren zitten. En vooral plezier maken, we hebben zo’n lol samen! Als alle puzzelstukjes in elkaar vallen is dat kicken!” Mitch hoopt in de toekomst zijn team zo groot mogelijk te maken en ooit Nederlands kampioen te worden. “Maar plezier blijven maken staat op nummer één!” Het doel van Robert heeft daarnaast nog een zakelijke kant: meer karts verkopen. Het is geen goedkope sport, er moet brood op de plank komen. Op 26 maart begint het nieuwe seizoen. “We hebben er zin in! De sensatie van de snelheid, het net even beter zijn dan een ander, het samen lol hebben, dat is super. Hopelijk kunnen we onze groei doorzetten. Naast dat je moet kunnen rijden, moet je je vorm én wat geluk hebben. Hopelijk is het geluk een beetje aan onze kant het komend seizoen.”