Geluk kun je delen

De Avonturentuin

De Avonturentuin

Wat begon als een zoektocht naar een manier om haar paarden op conditie te krijgen, is uitgegroeid naar een ecologische samenwerking met de natuur. Janneke Langen runt samen met haar man Fabian ‘De Avonturentuin’. Hier delen zij hun kennis over natuurinclusief paardenhouden en stellen hun privéterrein open, zodat er gespeeld en geleerd kan worden.  

Vandaag staat de poort open van het 2,5 hectare grote perceel aan De Hulder 10 in Vierlingsbeek. Dat betekent dat iedereen welkom is in De Avonturentuin van Janneke, Fabian en hun vijf kinderen. Een perceel dat voor 2021 voornamelijk bestond uit verharding en weilanden is door het stel omgetoverd tot een graas-, speel- en leerparadijs voor dieren en mensen.

Respect voor de natuur
“Ik had twee paarden, Goofy en Ubbo, die moeilijk op conditie te krijgen waren”, vertelt Janneke. “Ik hoorde over Paddock Paradise en Equi Habitat, een manier om paarden op een ecologisch verantwoorde manier met respect voor de natuur te integreren in het landschap. Ik heb me erin verdiept hoe ik de natuur kon terugbrengen in het leefgebied van de paarden. Het bleek een groot succes. Ik zaaide bijvoorbeeld kruiden in de wei; paarden zoeken zelf naar wat ze nodig hebben. Op ons perceel groeien meer dan 35 kruiden en grassen. Met een gezonde bodem als basis draag je bij aan de basisbehoefte van de dieren. Onze bevindingen posten we op social media, daar kwamen veel reacties op. Ik vind het superleuk om deze kennis te kunnen delen.”

Kinderen opgroeien in de natuur
Het welzijn van haar paarden was niet de enige motivatie van Janneke om een avonturentuin te creëren. Ook de drang om haar kinderen op te laten groeien midden in de natuur speelde daar een grote rol in. “Wanneer ze vriendjes en vriendinnetjes meenamen om buiten te spelen hadden ze de grootste lol. Hoe mooi zou het zijn als we dat geluk nog breder konden delen?” Rondom hun weiland werd een pad aangelegd en werden speeltoestellen geplaatst. Ook werden er paaltjes neergezet met QR-codes die je kunt scannen met je telefoon om informatie te krijgen over alles wat leeft, groeit en bloeit in de Avonturentuin. Janneke wijst me op een hol in de grond. “Kijk daar zit een vos. Wanneer je de code scant zie je alle informatie over de vos. Zo kun je ook informatie krijgen over de bever, reiger, een das, de framboos, de Indische kers enzovoort.”

Geluk delen
“Is het niet veel werk om dit te onderhouden?” vraag ik aan Janneke. “Juist niet”, laat ze mij weten. “Goed kijken naar wat de natuur doet is belangrijk, er mee samenwerken in plaats van tegen te vechten. De dierenmest composteren we bijvoorbeeld zelf. Dit gebruiken we in onze moestuin, maar wordt ook opgehaald door buurtgenoten. We werken zo veel mogelijk samen met anderen in de regio. Dat is wat we graag willen: ons geluk delen. Wanneer ik zie hoe kinderen zich hier vermaken samen met hun ouders of opa en oma en hoe onze eigen kinderen hier spelen in vrijheid, niks moet en vies worden mag, dan ben ik blij.”

 

Naar het overzicht

Wanda Havens

Over de schrijver

Wanda Havens

Ontmoet 'Wanda schrijft'. Auteur en column schrijfster over alledaagse, herkenbare onderwerpen en mensen. In zowel regionale kranten en op diverse website rubrieken een terugkerende pen. Schreef reeds 2 boeken en schrijft sinds 2018 artikelen voor Topic. Schrijven is haar passie, haar droombaan.

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring