Glaskunstenares Jacky Geurts

Haar passie voor de glaskunst begon zestien jaar geleden met een workshop glaskralen maken. De indrukwekkende sculpturen, unieke glazen herinneringsvoorwerpen en bijzondere objecten van de hand van Jacky Geurts vertellen een inspirerend verhaal.

Haar passie voor de glaskunst begon zestien jaar geleden met een workshop glaskralen maken. De indrukwekkende sculpturen, unieke glazen herinneringsvoorwerpen en bijzondere objecten van de hand van Jacky Geurts vertellen een inspirerend verhaal.

Creatief als ze is, volgde de Beugense Jacky Geurts (54) na haar middelbare school de lerarenopleiding tekenen en handvaardigheid. Jacky: “Vooral de grafische technieken, met name het etsen vond ik geweldig, maar na het afstuderen kon ik daar helaas niet mee verder. Mij ontbrak de plek en het budget, maar de liefde voor grafische technieken en creatieve vakken bleef.” Toen Jacky een workshop glaskralen maken volgde, ontdekte zij een hele nieuwe manier om zich creatief te uiten. Vanaf het eerste moment vond Jacky het fantastisch te zien wat ze kon maken van glas. Het maken van glaskralen had Jacky snel onder de knie, waardoor ze zocht naar nieuwe uitdagingen en technieken die eerst onmogelijk leken. Ze werd al snel bedreven.

Inspiratie voor haar glaskunstwerken haalt Jacky uit de natuur, het milieu en wat er speelt in de wereld. “Een beeld in mijn hoofd vormt het startpunt voor een nieuwe creatie. Een verhaal vertellen via mijn werk, een boodschap meegeven, is mijn doel.” De sculptuur met de titel ‘Er was eens…’, die Jacky dit voorjaar tijdens de Open Atelier Route van de kunstkring Sint Anthonis presenteerde, is bijvoorbeeld gebaseerd op een sprookje. “Een echtpaar is zielsgelukkig tot de man wordt opgeroepen om te vechten in de oorlog. De vrouw zwaait hem uit in de bocht van de weg, waar ze dagelijks wacht op zijn terugkeer. Na jaren van verdriet en eenzaamheid schiet ze wortels, komen er takken uit haar hoofd en armen en verandert ze in een boom. Een thema dat past bij het hier-en-nu, wat er gebeurt in de wereld. De reacties van de bezoekers waren positief, net als die van leden van de kunstkring: een fijne groep enthousiaste mensen die elkaar inspireren.”

Een andere vorm van kunst waar Jacky vooral de wintermaanden mee vult, is vitreografie: een diepdruktechniek waarbij gegraveerd glas afgedrukt wordt met behulp van een etspers. “Hierbij komt mijn liefde voor grafische technieken en de glaskunst samen. Het begint met het tekenen van een ontwerp op papier wat ik daarna met een tandartsboortje in een glasplaatje graveer. Deze wordt ingeïnkt en met de etspers afgedrukt, een secure bezigheid. Dat past bij me. Ik ben iemand van het fijne en gedetailleerde werk.”

Een ander secuur werk waar Jacky veel voldoening uithaalt, is het in opdracht maken van unieke glazen herdenkingsvoorwerpen genaamd Memory Keepsakes. “Het begon met de vraag van een dorpsgenoot of ik ook as kon verwerken in een glazen voorwerp. Ik maakte een hand-urn. Steeds kwamen er andere ontwerpen bij, bijvoorbeeld de Keepsake, waarbij crematie-as verwerkt is als bloemvorm in een glazen discus. Het was best spannend om met as te werken, maar het is prachtig iets te maken wat mensen helpt verdriet een plekje te geven.”

Haar ruimschootse ervaring in de glaskunst maakt het voor Jacky leuk uitzonderlijke objecten te maken. “In het begin wist ik niet wat er mogelijk is qua techniek, maar nu ken ik mijn grens. Toch werk ik er nog steeds aan deze te verleggen. Voorheen nam ik weleens deel aan wedstrijden om mezelf uit te dagen. Tegenwoordig is het plezier in het creëren voor mij het belangrijkste, gewoon lekker maken.”

Naar het overzicht

Wanda Havens

Over de schrijver

Wanda Havens

Ontmoet 'Wanda schrijft'. Auteur en column schrijfster over alledaagse, herkenbare onderwerpen en mensen. In zowel regionale kranten en op diverse website rubrieken een terugkerende pen. Schreef reeds 2 boeken en schrijft sinds 2018 artikelen voor Topic. Schrijven is haar passie, haar droombaan.

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring