Graag zou ik Frenkie de Jong interviewen
Sander Berends is voetbaljournalist
- Topic Boxmeer
- Topic Cuijk
- Wanda Havens
- Deel dit artikel
Sander Berends is voetbaljournalist
Sander Berends’ interesse in de voetbalsport gaat verder dan gezellig naar een potje kijken voor de televisie. Sander ademt voetbal. Zijn kennis over zowel Nederlandse als buitenlandse spelers is extreem te noemen. Deze kennis komt goed van pas in zijn werk als redacteur van verschillende voetbalbladen, waarvoor hij regelmatig in gesprek is met grote namen zoals Lionel Messi, Harry Kane en Erling Haaland.
“Vraag me niets over films,” vertelt Sander Berends uit Boxmeer, “maar wil je weten hoe vaak Erling Haaland heeft gescoord het afgelopen seizoen, dan kan ik je daar antwoord op geven.” We zitten bij een horecagelegenheid op het terras in de zon. Ons tafeltje ligt vol met voetbalbladen waaronder ELF Voetbal, het grootste voetbalmaandblad van Nederland en PANNA!, het voetbaltijdschrift voor kinderen evenals de Tweede en Derde Divisie Krant. Sander werkt als (hoofd)redacteur bij Van Munster Media Groep, waar hij deze tijdschriften en kranten maakt. Zijn droombaan. “Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in voetbal. Op mijn achtste jaar was ik al bezig met verslagen maken en schriftjes vol schrijven van wedstrijden als VV Sambeek D1 tegen Hapse Boys D1. Ik verzamelde krantenknipsels van voetbalwedstrijden. Ik wilde of profvoetballer worden of journalist. Bij gebrek aan kunde voor het eerste ben ik journalistiek gaan studeren in Tilburg.”
Vierduizend telefoonnummers
Terwijl we door de voetbalbladen bladeren wijst Sander me op de verschillende artikelen die hij heeft geschreven. Hoewel mijn voetbalkennis beperkt is, valt het me op dat er grote namen tussen staan. Ik ben benieuwd hoe Sander in contact komt met de voetbalprofs. “Ik heb zo’n vierduizend telefoonnummers van mensen in de voetbalwereld in mijn telefoon staan. Van Ruud Gullit en Marco van Basten tot Kevin de Bruyne en Josep Guardiola. Messi stond er ook in, maar hij is jammer genoeg van nummer gewisseld. Als journalisten onder elkaar ruilen we wel eens nummers.” Sander neemt interviews af op de bijzonderste plekken. “Voor een interview met Nemanja Gudelj was ik in Sevilla. We hadden afgesproken bij de Starbucks. Ik moest in een bepaalde hoek gaan zitten zodat hij zo min mogelijk zou opvallen, hij wilde handtekeningenjagers ontwijken. Ik kom ook wel eens bij spelers thuis. Zo was ik bij de moeder van Memphis Depay thuis. Toen ik bij John Heitinga was, lag hij op bed vanwege een blessure, ik zat letterlijk bij hem in de slaapkamer.”
Gesprek in plaats van interview
Natuurlijk ben ik benieuwd naar de interviewtechnieken van Sander. Al die bekende mensen, zo verwacht ik, staan niet altijd te wachten op de zoveelste journalist. Hoe zorg je dan dat jouw verhaal uniek is en dat ze zich open opstellen? “Ik probeer het gesprek altijd te openen met iets grappigs of ik neem bijvoorbeeld een tijdschrift mee waar een herinnering in staat. Het leukste is als er een gewoon een gesprek in plaats van een interview ontstaat. Ik ben geïnteresseerd in het menselijke deel van de voetballers, vraag naar hun familie of een eventuele verhuizing. Dit soort zaken lees je vaak niet over de spelers. In mijn verhalen probeer ik ook altijd de sfeer van het interview te beschrijven. Zoals die keer bij Bart van Hintum thuis. Toen ik binnenkwam vroeg zijn ernstig zieke dochter: wil je mijn dino zien? Ze nam me mee om het dier te zoeken. Dit beschrijf ik dan ook zo in het verhaal. Met keeper Etienne Vaessen van FC Groningen liet ik samen de hond uit. We hadden het over voetbal toen zijn litteken me opviel. Toen ik er naar vroeg vertelde Etienne dat hij op zijn zeventiende was neergestoken tijdens zijn toenmalige werk als beveiliger. Dat verhaal had hij nooit eerder verteld. ELF voetbal komt één keer per maand uit, de verhalen die ik maak moeten nu en ook over een paar maanden interessant zijn. Ik ervaar echt een juichmoment als iemand zich openstelt. Een oud-speler van PSV was gestopt met voetbal, glazenwasser geworden en aan de drugs geraakt. In een oud busje ben ik een uur of zes met hem op pad geweest. Ik kreeg zelfs een joint aangeboden. Dit is een artikel van acht pagina’s geworden. Mijn Engels en Duits is prima, maar wanneer ik iemand interview die deze talen niet spreekt, neem ik een tolk mee. Het is altijd een uitdaging om alles voor de deadline af te krijgen, wat soms voor stress zorgt.”
Handdruk en foto met Messi
Naast zijn interesse in de achtergrondverhalen van de mensen in de voetbalwereld is Sander een lopende Wikipedia als het gaat om statistieken en cijfers rondom voetbal. In 2009 kwam er vanuit Engeland zelfs het verzoek of Sander het aantal doelpunten van Europese profvoetballers zou willen registreren, zodat de winnaar van de Gouden Schoen bepaald zou kunnen worden. Hiervoor zit Sander het hele weekend met een blad en pen op de bank om bij te houden wie er scoort in 54 Europese competities. Als beloning wordt hij uitgenodigd voor het gala waar deze prijs wordt uitgereikt. Dit leverde hem een ontmoeting op, inclusief een handdruk en foto met Lionel Messi en de mogelijkheid om Erling Haaland een vraag te stellen. Ook is Sander een van de 55 juryleden van UEFA die bepalen wie de beste speler, speelster, vrouwelijke en mannelijke coach van het seizoen zijn. “Hiervoor stel ik mijn lijstje met de top drie samen en geef ik dit door. Voetbal is niet weg te denken uit mijn leven. Zelfs wanneer ik met mijn vrouw Ivonne op vakantie ga, probeer ik dit te combineren met een interview met een bekende voetballer die er in de buurt woont of waar we op de terugweg langs komen. Een bezoek aan een voetbalstation hoort er ook bij. Het leuke van mijn werk is de veelzijdigheid. Ik weet nooit hoe een dag er uit gaat zien als ik opsta. Ik kom op plekken waar je normaal niet komt en ken veel bekende mensen. Graag zou ik nog Frenkie de Jong interviewen. Ik heb hem wel appjes gestuurd, maar hij gaf aan dat hij veel interviewverzoeken heeft liggen. Ook Cristiano Ronaldo zou ik graag spreken, maar hij geeft geen interviews. Ik ben blij dat ik van mijn hobby mijn beroep heb kunnen maken.”