Groeien vanuit de kern in Cel 4
In Cel 4 streven Frank van Dijk en Sander Hesen ernaar jongeren te helpen bij het vinden van hun eigen plek in de maatschappij. Door middel van dagbesteding en individuele begeleiding willen zij vastgelopen jongeren reactiveren. Samen met hen gaan ze op zoek naar waar hun kracht ligt en wat hen motiveert. Niet met ellenlange gesprekken, nee, gewoon door te doen kun je veel leren over jezelf en tegelijkertijd nieuwe vaardigheden aanleren.
- Topic Boxmeer
- Topic Maasduinen
- Wanda Havens
- Deel dit artikel
In Cel 4 streven Frank van Dijk en Sander Hesen ernaar jongeren te helpen bij het vinden van hun eigen plek in de maatschappij. Door middel van dagbesteding en individuele begeleiding willen zij vastgelopen jongeren reactiveren. Samen met hen gaan ze op zoek naar waar hun kracht ligt en wat hen motiveert. Niet met ellenlange gesprekken, nee, gewoon door te doen kun je veel leren over jezelf en tegelijkertijd nieuwe vaardigheden aanleren.
Sander Hesen (49) uit Venlo en Frank van Dijk (46) uit Boxmeer leerden elkaar kennen toen ze beiden werkten op VSO de Velddijk in Tegelen/Venlo, een school voor voortgezet speciaal onderwijs. De meeste energie kregen ze van het oplossen van escalaties, iets wat hen beiden van nature goed afgaat. Hoe boos iemand ook was, altijd wist het duo snel rust te creëren, in goede harmonie. “Hier moeten we iets mee doen, dachten we, het geeft ons veel voldoening!”
Kleinschalige dagbesteding voor jongeren
Sander, vader van drie kinderen, is een handige man. Vanuit de autotechniek ging hij in het voortgezet speciaal onderwijs werken om vervolgens een nieuwe uitdaging aan te gaan bij justitie als instructeur techniek. Frank, eveneens vader van drie kinderen, is een sociale man, een makkelijke prater. Jarenlange ervaring heeft hij als leerkracht in het voortgezet speciaal onderwijs en directeur in het regulier basisonderwijs. Met veel plezier kwamen Sander en Frank samen te werken bij een onderwijslocatie bij Justitie voor jongvolwassenen tussen de achttien en vijfentwintig jaar. Daar zetten ze hun schouders onder een uitdagend project. Door noodweer viel hun baan echter letterlijk en figuurlijk in het water. Het gebouw waar ze werkten werd onveilig verklaard en gesloten. Een harde realiteit, maar het tweetal zat niet bij de pakken neer, integendeel dit was dé kans om de droom die al jaren in hun hoofd zat serieus te onderzoeken: een kleinschalige dagbesteding opzetten voor jeugd vanaf achttien jaar. Jongeren die buiten de boot vallen, een duwtje of steuntje in de rug nodig hebben of op wat voor manier dan ook zijn vastgelopen. Samen met hen op zoek gaan naar wat past, ze motiveren en reactiveren, zodat ze middels een passende opleiding of baan terug kunnen keren naar de maatschappij.
De vierde cel
“Plannen maken, in gesprek gaan met gemeente en bewindvoerders. Peilen of er wel behoefte was aan een dergelijke plek, dat waren de eerste stappen”, vertellen Frank en Sander. “Ons gevoel dat er zeker vraag naar zo'n plek was, werd bevestigd: in de regio Land van Cuijk was die er nog niet. Als we dit echt wilden, moesten we dat nú doen.” Per 1 oktober 2023 kwam er een loods, de vierde cel van een voormalige champignonkwekerij, beschikbaar binnen een bedrijfsverzamelgebouw aan de Provincialeweg in Beugen. “Deze plek is perfect! Soms komen er dingen op je pad en moet je knopen doorhakken. Hier kunnen we onze eigen werkplaats inrichten met verschillende soorten machines en een lasapparaat bijvoorbeeld. Van een voormalig timmerman kregen we al houtbewerkingsmachines. In de andere loodsen zitten een dakdekker, een fietsenmaker, autopoetser, meubelmaker en een smid, en op het terrein is veel groenonderhoud te verrichten. Dit biedt kansen om jongeren stapsgewijs kennis te laten maken met het bedrijfsleven vanuit een vertrouwde setting. Onze plannen werden door deze en ook door andere bedrijven positief ontvangen. Liever gisteren nog dan vandaag hebben ze gemotiveerde werknemers nodig.”
Eerste kwartaal van 2024
Het doel van het enthousiaste tweetal is om te starten in het eerste kwartaal van 2024 onder de naam ‘Cel 4’. De naam verwijst naar de vierde voormalige champignoncel waar vanuit ze gaan opereren. Daarnaast willen zij de jongeren laten groeien vanuit de kern, de kern van een cel, én het is een knipoog naar hun vorige werkplek (justitie). In eerste instantie op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag willen Sander en Frank een dagbesteding bieden aan zes à tien jongeren. Hen de hulp bieden die zij nodig hebben en die bij hen past. In hokjes denken of werken volgens een vaste werkwijze hoort daar niet bij, elk mens is uniek dus ook de benadering. Tijdens een eerste gesprek wordt bekeken waar de hulpvraag ligt en of hetgeen Cel 4 biedt passend is. “Een eerste stap zal vervolgens zijn, vertrouwen winnen, dat moet groeien. Vertrouwen is voor ons van groot belang, aangezien het vertrouwen in de hulpverlening vaak inmiddels erg geschaad is. We bekijken wat iemand nodig heeft. Deze veilige plek biedt daar de mogelijkheid voor, we kunnen kleine stappen maken. Zoals: eerst binnen onze eigen loods kijken waar interesses liggen. Dan een keer gaan kijken bij een van de andere bedrijven in het bedrijvencomplex, en vervolgens eens een uurtje samen meewerken. Samen bezig zijn is ook een middel om in gesprek te komen. En wanneer een van de jongeren behoefte heeft om zich terug te trekken, hebben we een fijne ruimte voor ontspanning en een gesprek. Hier kun je bijvoorbeeld ook naar muziek luisteren of gamen.”
Wederzijds respect is voor ons normaal
Het straalt er aan alle kanten vanaf: Frank en Sander werken voor honderd procent uit passie. “We zien wat deze doelgroep nodig heeft door te zijn wie we zijn, en veertig jaar aan ervaring in het werk met deze doelgroep. We veroordelen niet, zijn geduldig en eerlijk. Doen wat je zegt en zeggen wat je doet, is hierbij belangrijk. Dat moet ook, jongeren weten precies of je een rol speelt of niet. We vertellen het verhaal zoals het is, ook al is het negatief. Humor en hun taal spreken, dat speelt een grote rol hierbij. Wederzijds respect is voor ons normaal. We stellen onszelf ook altijd de vraag: hoe zou je het zelf vinden als…? Het is niet zo dat in Cel 4 alles kan, het is geen zoete inval. We geven het op onze manier richting, maar er moeten wel resultaten behaald worden. We helpen waar het kan, laten de jongeren in hun waarde, we denken en bewegen mee. Dan is er veel te halen. Een jongen zei eens: “Dit is de eerste keer dat er iemand écht naar me luistert.” Dat zegt alles over de manier van hoe we willen werken.”
Heb je motivatie om aan de slag te gaan? Kijk op: