Het Oorlogsmuseum heeft een fietsbrug
Zelfs The New York Times schreef erover: de fietsbrug in het Overloonse Oorlogsmuseum. Het is namelijk uniek in de wereld dat er een fietsbrug dóór een museum gaat. De brug biedt op drie meter hoogte een prachtig uitzicht op de museumcollectie over de Tweede Wereldoorlog.
- Topic Boxmeer
- Topic Maasduinen
- Wanda Havens
- Deel dit artikel
Zelfs The New York Times schreef erover: de fietsbrug in het Overloonse Oorlogsmuseum. Het is namelijk uniek in de wereld dat er een fietsbrug dóór een museum gaat. De brug biedt op drie meter hoogte een prachtig uitzicht op de museumcollectie over de Tweede Wereldoorlog.
Sinds september 2019 is de fietsbrug open. Janneke Kennis, werkzaam bij Oorlogsmuseum Overloon vertelt: “Het idee van de negentig meter lange en drie meter brede brug komt van Erik van Dungen, de directeur van ons museum. Op deze manier bieden we, nu nog gratis, op een laagdrempelige manier een kijkje in ons museum. Het zou mooi zijn als ook onze Duitse buren de weg naar het Oorlogsmuseum weten te vinden. We hopen dus dat mensen erover gaan praten, eens een kijkje komen nemen en wat drinken op ons ‘groene’ terras. Je kunt het zien als een metafoor, we slaan een brug tussen het verleden en het heden.”
De brugdelen, die bijna zevenduizend kilogram per stuk wegen, werden in het voorjaar van 2019 geleverd. Toen alles opgebouwd was, brak een testperiode aan. “We moesten bijvoorbeeld bekijken hoe snel de schuifdeuren open en dicht moeten gaan”, vertelt Janneke. “De toezichthouders in het museum hebben geen rare of aparte dingen gezien, het is goed verlopen.” Wie het museum in fietst, kijkt direct zijn ogen uit. Op de vloer is met sergeantstrepen de fietsrichting aangegeven. Aan het plafond hangen langs de hele route posters die het verhaal vertellen van een sneuvelende soldaat. Het uitzicht over de museumhal is prachtig.
Deze permanente fietsbrug maakt onderdeel uit van de fietsroute ‘Aan de andere kant’ die het museum verbindt met Britse en Duitse militaire begraafplaatsen in de buurt. Deze 59 kilometer lange fietsroute kent geen start en/of finish. Er wordt een ronde gefietst tussen de Duitse oorlogsbegraafplaats in Ysselsteyn en het Overloonse Oorlogsmuseum. Naast de route staan op zes verschillende plekken bankjes met een silhouet van een man in het midden. Je kunt aan beide kanten plaatsnemen. Janneke: “Hiermee zeggen we: kijk eens naar de andere kant. Vraag jezelf bijvoorbeeld af of Duitsers alleen maar slecht waren in oorlogstijd.” De brug wordt op spectaculaire wijze geopend tijdens de 75e herdenking van Operatie Market Garden op 26 maart.
Het Oorlogsmuseum is altijd in beweging. Sinds mei is de expositie ‘Kantelpunt Europa’ te zien met als eyecatcher een (de)codeer machine, die zo’n twaalf jaar op het verlanglijstje stond van het museum. Verder is de ‘muur van vrijheid’ te bewonderen, een helmententoonstelling en wordt een houten zweefvliegtuig opgebouwd uit Engeland, een replica met originele onderdelen. Het evenement ‘Museum in het donker’, is een grandioos succes. En ook de door tienduizenden bezoekers bezochte Militracks is jaarlijks een hoogtepunt. Janneke: “Het is leuk om hier te werken, ik ben supertrots op ons museum.”
De fietsbrug is geopend van maandag t/m vrijdag 10.00uur – 16.30uur, op zaterdag en zondag van 11.00uur - 16.30uur. Fietsroutes zijn te verkrijgen bij Oorlogsmuseum Overloon, de Duitse Militaire Begraafplaats Ysselsteyn en VVV Venray.