"Ik hoef geen tweede Verstappen te worden."

Ieder kind droomt wel eens over wat ie later graag zou willen worden. De een wil zangeres worden, de ander profvoetballer en weer een ander wil graag acteur worden. Voor Wout Hoffmans is ‘later’ ‘nu’ geworden. Met zijn twaalf jaar is hij nu al een klasse apart in de Toyota Starlet en Stockcar F2 klasse.

Ieder kind droomt wel eens over wat ie later graag zou willen worden. De een wil zangeres worden, de ander profvoetballer en weer een ander wil graag acteur worden. Voor Wout Hoffmans is ‘later’ ‘nu’ geworden. Met zijn twaalf jaar is hij nu al een klasse apart in de Toyota Starlet en Stockcar F2 klasse.

Ja, u leest het goed, Wout is pas twaalf en nu al getalenteerd autocoureur. Hij werd in 2016 Rookie kampioen GK4 series (Benelux) in de Honda cadet klasse. In 2017 werd hij meteen kampioen in deze klasse en in 2018 werd hij tweede bij het Nederlands kampioenschap Chrono in de Honda Cadet klasse. Topic sprak met Wout, zijn ouders en zijn eveneens talentvolle zus Lieke.

Wout is al vanaf zijn vierde jaar bezig met racen. Begonnen met karten en vanaf zijn zevende reed hij zijn eerste wedstrijden met zijn kart. (Karten is overigens de basis van autosport in welke klasse dan ook, volgens vader René.) Op zijn elfde maakte Wout de overstap naar de Starlet en vanaf dit jaar rijdt hij ook in de Stockcar F2 klasse. Uiteraard komt zoiets hem niet vanzelf aanwaaien. Vader René, eigenaar van R. Hoffmans autobedrijf in Boxmeer, heeft Wout het racen met de paplepel ingegeven. Zelf reed René in vroeger tijden zandcross en nam hij deel aan achteruitrij races. "In 2003 ben ik in de racerij terecht gekomen. Ik ging altijd al kijken op de circuits in Baarlo, Venray en Posterholt. Zelf heb ik ook nog even gereden op zandcircuits samen met enkele vrienden. Ik kocht een stockcar F2, heb namelijk een heel groot autosporthart. Het is voor mij a way of life. In 2010 kocht ik zelf een F1 stockcar (V8 motor met 750 PK) en werd met coureur Danny Smidt in 2012 Nederlands kampioen. Zo'n race win je in de garage én door in de race de puntjes op de i te zetten. Dat gebeurt nu ook met het materiaal waar onze Wout mee rijdt, dat moet top zijn en dat houden wij goed bij.”

Teamspirit
Iedere dinsdagavond komt het complete Hoffmans Racing Team (in totaal dertien personen) bij elkaar om samen te sleutelen aan de auto’s/stockcars. “We kijken dan naar de wedstrijd van het weekend ervoor, wat ging er goed, wat niet en wat moeten we beter doen”, zegt Wout. “We zijn bijna elk weekend wel ergens in Nederland op een circuit te vinden. Wij, dan heb ik het over mijn vader en moeder, mijn zus en meestal gaan er ook nog drie monteurs mee. Gelukkig vindt ons hele gezin het mooi om mee naar de race te gaan! Vorig jaar zijn we tweeënvijftig keer weggeweest. Het werkt eigenlijk op dezelfde manier als bij de Formule 1. Je hebt trainingen waar je de auto test en zorgt voor de juiste afstellingen, passend bij het circuit. Daarna heb je nog een kwalificatietraining en dan weet je op welke positie je mag starten. En natuurlijk de race, en dán moet je het laten zien. Gelukkig gaat het goed met mij, ik blijf altijd rustig, heb goed inzicht en kan goed onder druk rijden. Maar alles is echt afhankelijk van het team dat erachter staat. Zij zorgen er elke keer weer voor dat ik net iets sneller ben, of de auto beter is afgesteld dan die van mijn concurrenten. Ja, en dan is het handig dat pap monteur is en er veel verstand van heeft en ons mam er ook volledig achter staat en voor ons klaar staat.”

Zus Lieke
Ook zus Lieke is aardig besmet geraakt met het autoracevirus. De veertienjarige rijdt voor het tweede seizoen in de Toyota Starlet klasse. En niet geheel onverdienstelijk, ook Lieke blijkt een talent en laat met regelmaat de meeste concurrenten achter zich. Lieke rijdt met Wout in dezelfde klasse en ze zijn soms dus ook elkaars concurrenten, maar door de langere ervaring van Wout en de afstelling van de auto eindigt Wout doorgaans net iets voor Lieke. “Ach laat ‘m daar blij mee zijn”, zegt Lieke. “Mijn tijd komt nog wel, dan ziet hij alleen mijn remlichten.

Het leven naast autoracen
Wout zit in groep 8 van de Bakelgeertschool in Boxmeer. Volgend jaar gaat hij naar Metameer. Verder zit hij ook nog op voetbal, maar autoracen is toch wel zijn grootste hobby. Hij traint er hard voor, gaat op tijd naar bed voor een race en naast het racen doet Wout ook nog aan krachtsport. Zijn idolen zijn, hoe kan het ook anders, Max Verstappen en voetballer Neymar. Zijn droom is wereldkampioen te worden in F2 stockcar en later in de F1 stockcar klasse. “Nee, ik hoef geen tweede Max Verstappen te worden, ik ben Wout Hoffmans en ga voor het wereldkampioenschap Stockcar!”

Naar het overzicht

Remi van Bergen

Over de schrijver

Remi van Bergen

Oprichter RvB Media en uitgever van 6 regionale edities Topic Magazine. Het gezicht van de regio en uw communicatie adviseur voor zichtbaarheid. Allrounder en in het bezit van jarenlange ervaring in de schrijvers- en communicatiewereld, altijd nieuwsgierig naar actualiteiten en bedrijvig in vrijwilligerswerk voor meerdere verenigingen.

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring