“Je kunt alles maken wat je wil, de enige beperking… ben je zelf.”

Je kunt passie hebben voor je werk of je kunt overweldigend enthousiast en hartstochtelijk bevlogen zijn. Jeroen Weijmans uit Vierlingsbeek behoort tot de tweede categorie. Hij bedenkt in zijn hoofd de meest fantasierijke plaatjes en kan ze ook nog maken. Zo heeft Jeroen een kasteel gecreëerd in vakantiepark de Bergen, leefde hij zich uit op het printbeton van Toverland en bouwt hij schoolpleinen om tot ware avontuur- en leerparadijzen. Dit alles onder het motto: je kunt maken wat je maar wilt.

Je kunt passie hebben voor je werk of je kunt overweldigend enthousiast en hartstochtelijk bevlogen zijn. Jeroen Weijmans uit Vierlingsbeek behoort tot de tweede categorie. Hij bedenkt in zijn hoofd de meest fantasierijke plaatjes en kan ze ook nog maken. Zo heeft Jeroen een kasteel gecreëerd in vakantiepark de Bergen, leefde hij zich uit op het printbeton van Toverland en bouwt hij schoolpleinen om tot ware avontuur- en leerparadijzen. Dit alles onder het motto: je kunt maken wat je maar wilt.

Boswachter worden, dat leek Jeroen Weijmans (45) wel wat in zijn jeugd. Echter, tijdens een schoolreis naar Engeland raakte hij gepassioneerd door tuinen en besloot daarom een opleiding tot hovenier te volgen. Jeroen: “Ik liep stage bij zes verschillende tuindersbedrijven, maar achteraf gezien had ik veel beter ook een stage kunnen kiezen bij een kunstenaar en een sloper. Ik heb namelijk een voorliefde voor out of the box denken en werken. Je kunt alles maken wat je wilt. Zo wilde ik graag naar Amerika en Alaska, maar mijn vriendin Sabine zag dit niet zitten. Dan maak ik Alaska toch thuis, dacht ik. Ik ben gaan googelen en heb informatie gezocht over hoe ik rotsen kon maken.”

Het ouderwetse leerpatroon
In Amerika kocht Jeroen een container nep-rotspanelen om zijn Alaska-droom te verwezenlijken. Hier maakte hij polyester mallen van. “Niemand kon me vertellen hoe dit moest, dus besloot ik het zelf uit te proberen. Dat was nog een heel gedoe, maar met mijn onvervalste passie lukte het. De replica rotspanelen zijn erg geschikt voor het bouwen van watervallen.” De woorden van Pipi Langkous: “Ik heb het nooit gedaan, dus ik denk wel dat ik het kan”, passen bij Jeroen. “Ik heb een gezonde dosis zelfvertrouwen en soms iets te veel enthousiasme, maar van fouten kun je leren. Je moet risico’s nemen, soms moet het mislukken. Ik houd van het ouderwetse leerpatroon. In mijn huis hangt een rijtje van de grootste uitvinders van de wereld, met onder hun foto de flops, hun mislukkingen. Walt Disney werd bijvoorbeeld ooit ontslagen, omdat hij niet genoeg voorstellingsvermogen zou hebben en geen originele ideeën.”

Striptekeningen
Mensen hebben gezien wat Jeroen kan creëren, wat hem opdrachten heeft opgeleverd. Van deze hovenier moet je geen modern, supersonisch 3D-ontwerp verwachten. “Ik maak een schets, een soort striptekening en verzamel foto’s van Pinterest op een moodboard. Ik denk in beelden en verhalen, die moeten kloppen. Thuis achter een bureau kan ik niet beslissen hoe alles specifiek moet worden. Dat zie ik pas als ik aan de slag ben. Het kan best zijn dat je iets getekend hebt wat in de praktijk helemaal niet zo mooi staat. Dat moet je al doende ervaren, zoals ons project in Toverland. Al het gethematiseerde waar je overheen kunt lopen, hebben we daar gemaakt. In de Maas vond ik een plank, daar heb ik een mal van gemaakt. Zo is de afdruk van steeds dezelfde plank een looppad geworden van beton. In Toverland hebben we ook koraal nagemaakt door zandbrokken uit te spoelen in beton. Dat zijn leuke projecten.

Kasteel met ridder
Ook in vakantiepark De Bergen kon Jeroen zijn creativiteit de vrije loop laten. “Daar mocht ik de midgetgolfbaan in thema aanpassen en een nieuw aangekochte attractie bekleden. Ik zag daar oude buizen liggen van een glijbaan uit een zwembad en mocht deze gebruiken om een kasteel te maken. Het beeld zat al direct in mijn hoofd. Ik gebruik graag afval om iets nieuws te maken, zo veel mogelijk hergebruik ik dingen. Er valt zoveel te maken van afval, mijn opa maakte ook altijd van oude dingen weer wat nieuws. De oude buizen zijn bekleed met steenpuin en beton, totdat er een kasteel ontstond. Op Marktplaats vond ik een ridder die ik in het kasteel heb geplaatst. Met een mechanisme komt deze er regelmatig even bovenuit.”

Leren samenwerken op avontuurlijk schoolplein
Ook schoolpleinen voorziet Jeroen van zijn out of the box creaties. “Deze zijn eigenlijk uit frustratie geboren. Mijn kinderen en ik leren niet graag uit de boekjes. Ik denk dat je op andere manieren veel meer kunt leren. Een watergebied op een avontuurlijk schoolplein is een mooi voorbeeld van hoe kinderen leren samen te werken. Er zijn te veel mogelijkheden om níet samen te werken en dat is heel waardevol voor kinderen. In stapstenen op een rijtje graveren we bijvoorbeeld de dagen van de week, zodat jonge kinderen ontdekken dat het een ritme is. Een zandbak wordt gemaakt in een rups met als lijf twaalf ringen, dit kunnen bijvoorbeeld de maanden zijn, of we leggen een steen neer met de klok gegraveerd zonder de wijzers. Bij een rechtopstaande platte steen met centimeters kunnen kinderen meten hoe groot ze zijn en zien hoeveel een centimeter is. Die steen staat er 24/7, dat is leren. In plaats van bankjes, waar je altijd op dezelfde manier op zit, maken we chillplekken van stenen. Op stenen zit je niet zo statisch; je zit niet afgesloten. Stenen nodigen uit tot contact en beweging, het werkt gewoon.

Iets maken met hart en ziel
De mogelijkheden om iets te maken zijn volgens Jeroen onbeperkt. “Alles maak ik met hart en ziel. Het moet kloppen. Als je er passie en energie in stopt, ontstaat er iets moois. Ik zou graag samen willen werken met iemand die ik moet remmen in zijn fantasie. Ik vind het belangrijk dat je ongeremd je eigen ding kunnen doen, zonder protocol.”

Wil je meer informatie over het werk van Jeroen of werken met Jeroen? Bel: 06-51996942 of mail info@hetgroenkompas.nl of kijk op:

 

Naar het overzicht

Wanda Havens

Over de schrijver

Wanda Havens

Ontmoet 'Wanda schrijft'. Auteur en column schrijfster over alledaagse, herkenbare onderwerpen en mensen. In zowel regionale kranten en op diverse website rubrieken een terugkerende pen. Schreef reeds 2 boeken en schrijft sinds 2018 artikelen voor Topic. Schrijven is haar passie, haar droombaan.

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring