Kermis Sambeek voor jong en oud

Op 23, 24, 25 en 26 augustus barst Kermis Sambeek weer los, een kei gezellig dorpsfeest. Van een kroegentocht tot een wielerkoers, springkussens, een matinee voor senioren en beachvolleybal, vertrouwde succesformules staan weer op de agenda. Maar er is ook iets nieuws dit jaar; twee vrienden hebben de organisatie op zich genomen van een cantus voor achttienplussers.

Op 23, 24, 25 en 26 augustus barst Kermis Sambeek weer los, een kei gezellig dorpsfeest. Van een kroegentocht tot een wielerkoers, springkussens, een matinee voor senioren en beachvolleybal, vertrouwde succesformules staan weer op de agenda. Maar er is ook iets nieuws dit jaar; twee vrienden hebben de organisatie op zich genomen van een cantus voor achttienplussers.

Tijdens hun deelname aan de pong-activiteit op Kermis Sambeek vorig jaar kregen Stan Jakobs (22) en Jur Derikx (23) de vraag of ze de organisatie van de vrijdagavondactiviteit op zich wilden nemen. “Alleen als we vanavond winnen!” werd er voor de grap gezegd. Toen ze daadwerkelijk met de winst op zak naar huis gingen moest hun belofte worden ingewilligd. Het tweetal wilde wel vernieuwend voor de dag komen. Ze besloten het pongen achter zich te laten en een cantus op te zetten voor editie 2024 van Kermis Sambeek.

Samen zingen en gezelligheid
De term cantus is afkomstig uit het Latijn en betekent ‘gezang’ of ‘lied’. Centraal bij een cantus staat dan ook samen zingen, gezelligheid en sfeer, maar met daarbij diverse regels, hetzij met een knipoog. Deelnemers moeten zich houden aan de regels die de organisatoren van de cantus hebben opgesteld. Wanneer dit niet gebeurt, moeten ze dit bekopen met humoristische straffen. Zittend aan lange tafels is nuttigen van een drankje naar keuze een belangrijk onderdeel van deze activiteit. De cantus is een geliefde activiteit onder studenten, maar zijn populariteit groeit tegenwoordig sterk buiten deze doelgroep.

Vrijdagavond 23 augustus
“In omliggende dorpen hadden we gezien dat de georganiseerde cantussen een daverend succes zijn”, vertellen Stan en Jur. “We zijn uitgenodigd om in Stevensbeek te gaan kijken en ook van de organisatoren van de cantus in Beugen kregen we tips. Deze cantussen zijn zo gezellig, we dachten dat zo’n activiteit op de vrijdagavond, 23 augustus, met de kermis Sambeek ook zou moeten slagen.” De vrienden gingen op zoek naar een geschikte cantusleider, een persoon die de cantus leidt en aan elkaar praat, een taak die cruciaal is voor het slagen van de avond. In dorpsgenoot Kas Jacobs hebben ze een geschikte kandidaat gevonden. “De avond is bedoeld voor achttienplussers, ook wanneer het een tijdje geleden was dat je achttien werd. Wanneer je jonger bent ben je ook welkom, maar dan om als niet-deelnemer het festijn te volgen in de feesttent op het plein. Met behulp van tekstboekjes zijn de liedjes eenvoudig mee te zingen. “De liedjes bepalen de sfeer, de echte meezingers, zowel landelijk bekend als in Sambeek beroemd, zullen dan ook voorbij komen. Er is geen excuus om niet mee te zingen, anders volgen er leuke, grappige straffen! Het moet voor iedereen leuk zijn. Het is geen wedstrijd, er zijn alleen maar winnaars. En na afloop zal DJ Chiel nog een feestje bouwen. Dus kom alleen, samen, met je vriendengroep of voetbalteam naar Kermis Sambeek!”

De details over deze activiteit worden t.z.t. bekend gemaakt op onderstaande site en op de socials.

Naar het overzicht

Wanda Havens

Over de schrijver

Wanda Havens

Ontmoet 'Wanda schrijft'. Auteur en column schrijfster over alledaagse, herkenbare onderwerpen en mensen. In zowel regionale kranten en op diverse website rubrieken een terugkerende pen. Schreef reeds 2 boeken en schrijft sinds 2018 artikelen voor Topic. Schrijven is haar passie, haar droombaan.

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring