Kiwanis Land van Cuijk

Serviceclub Kiwanis Land van Cuijk bestaat uit een groep gedreven mannen die door het opzetten en uitvoeren van activiteiten geld bijeenbrengen dat zij weer doneren aan goede doelen. Zij willen graag iets betekenen voor de samenleving en in het bijzonder voor de jeugd in de regio.

Serviceclub Kiwanis Land van Cuijk bestaat uit een groep gedreven mannen die door het opzetten en uitvoeren van activiteiten geld bijeenbrengen dat zij weer doneren aan goede doelen. Zij willen graag iets betekenen voor de samenleving en in het bijzonder voor de jeugd in de regio.

Verspreid over Nederland zijn meer dan honderd Kiwanis afdelingen te vinden. De eerste werd in 1965 opgericht in Amsterdam. Het motto van deze serviceclub is: ‘serving the children of the world’, de kinderen van de wereld dienen.  Kiwanis Land van Cuijk, in 1987 opgericht, is één van de grotere clubs van Nederland. De leden zijn maatschappelijk betrokken mannen, tussen de 35 en 75 jaar, die zich willen inzetten voor mensen die het minder hebben dan zijzelf. Drie van de betrokken leden zijn Frank Franken, twaalf jaar lid, Jos Janssen, lid van het eerste uur, en Floris van Heukelom die een kwart eeuw lidmaatschap op zijn naam heeft staan. De mannen leggen uit hoe hun club te werk gaat: “Elke lid maakt deel uit van een commissie. Zo zijn er een commissie fundraising, fundspending, een publiciteitscommissie en een programmacommissie. Het bestuur verandert jaarlijks. Dit doen we om de betrokkenheid van de leden te bewaken, daarnaast is het altijd goed fris bloed in het bestuur te hebben.”

Eén van de bekendste regionale projecten die Kiwanis Land van Cuijk organiseert om geld in te zamelen voor goede doelen is de jaarlijkse Haringparty in Ebben Inspyrium in Cuijk. Dit is een gezellig, ongedwongen netwerkevenement voor bestuurders en ondernemers, waar ze kunnen genieten van nieuwe haring. Tijdens de Haringparty editie 2019 was WensAmbulance Brabant gekozen als het goede doel voor die avond. Een bedrag van achtduizend euro werd hen geschonken voor een hoverboard in de ambulance. Arie van Turnhout, chauffeur bij WensAmbulance Brabant: “Een hoverboard is een verend element onder de brancard in de ambulance. Hierdoor worden schokken beter opgevangen en ligt de patiënt comfortabeler. Daarnaast hebben zij een beter uitzicht tijdens een wensreis. Een hoverboard kost achtduizend euro en dat is ook precies het bedrag dat we kregen. Een zeer welkome aanwinst.”

Een tweede jaarlijks terugkerend regionaal bekend evenement is Muziek in de Maïs in Haps, waar het Open Nederlands kampioenschap Maïsstengelhangen plaatsvindt. Een ludieke, sportieve activiteit. Maïsstengelhangen is gebaseerd op het alom bekende spijkerbroekhangen. Daarbij genieten honderden bezoekers op een grasveld, omringd door metershoge mais van livemuziek en een drankje. “Het is elke keer weer een topavond. De organisatie is volledig in handen van onze eigen club, met hulp van de regionale sportclubs. Een deel van de opbrengst, die wordt gehaald uit entreegeld en baromzet, komt ten goede aan sportclubs en verenigingen uit het Land van Cuijk.”

Het door hen ingezamelde geld wordt op een verantwoorde manier door de Kiwanis uitgegeven. “Iedere aanvraag, hoe groot of klein ook, die binnenkomt, wordt door de commissie zorgvuldig en kritisch getoetst. We streven ernaar de gelden zinvol te spenderen aan goede doelen, bij voorkeur in onze eigen regio. Er blijft niets aan de strijkstok hangen.” Mits er geen coronacrisis is, kunnen jaarlijks ongeveer vijftien projecten, zowel groot als klein, rekenen op een schenking van de Kiwanis. Zo kreeg Hospice de Cocon een schenking van 15.000 euro, waarvan zij een speciale verwarmingsketel kunnen aanschaffen, die deelbaar iedere kamer apart verwarmt. Miranda van den Broek, de Cocon: “Alle comfort dus voor onze gasten! Voor het resterende bedrag hebben we zonnepanelen gekocht. We zijn erg blij met dit mooie bedrag.” De kinderafdeling van Maasziekenhuis Pantein Boxmeer werd opgevrolijkt met tekeningen van het figuurtje ‘Mees’. Kunstenaar Diederik Grootjans tekende zes of zeven kleine Meesjes op elke kamer, iedere kamer met een eigen thema. De voorwerpen die Mees, gekleed in een rood/wit gestreept shirt met bijpassende muts en blauwe broek, vasthoudt, zijn op ware grootte. Een banaan, penseel en een potlood bijvoorbeeld, wat maakt dat het vrolijke en grappige tekeningetjes zijn waar de kinderen plezier aan beleven. Op deze manier wordt een minder leuke tijd voor de kleinste patiëntjes zo aangenaam mogelijk gemaakt. “Op alle projecten kunnen we met een goed gevoel terugkijken, dat is fantastisch.”

Leuke activiteiten voor de leden zijn er ook bij de Kiwanis, die overigens uit eigen zak worden betaald. Elke maand zijn er twee vaste bijeenkomsten. Daarnaast vinden diverse activiteiten plaats. Denk aan gastsprekers met boeiende onderwerpen, of interessante bedrijfsbezoeken. “Het is leuk en leerzaam een kijkje in de keuken van een bedrijf te nemen. Zulke activiteiten zijn een verbreding van je algemene ontwikkeling.”

Zowel Jos, Frank als Floris zijn het erover eens: Kiwanis is een zinvolle besteding van hun tijd. “De onderlinge contacten zijn fijn, we hebben de neuzen dezelfde kant op staan. Dat schept een band. Ieder is op zijn manier betrokken bij de club. Meestal geldt: wat je erin stopt, krijg je terug. We zijn een stel eigenwijze mannen met verschillende karakters, maar met hetzelfde doel: mensen, en vooral kinderen, blij maken. Samen zetten we de schouders eronder. Als je ziet en hoort hoe blij mensen zijn met het geld dat we schenken,  geeft dat voldoening, daar doen we het voor. Daar zijn we trots op!”

 

 

Naar het overzicht

Wanda Havens

Over de schrijver

Wanda Havens

Ontmoet 'Wanda schrijft'. Auteur en column schrijfster over alledaagse, herkenbare onderwerpen en mensen. In zowel regionale kranten en op diverse website rubrieken een terugkerende pen. Schreef reeds 2 boeken en schrijft sinds 2018 artikelen voor Topic. Schrijven is haar passie, haar droombaan.

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring