Maasheggenroute, fietsroute van circa 35 kilometer

18 -4 -38 -55 -40 -57 -56 -50 -30 -45 -49 -48 -51 -43 -36 -37 -18

18 -4 -38 -55 -40 -57 -56 -50 -30 -45 -49 -48 -51 -43 -36 -37 -18

Dit jaargetijde is het een waar genoegen om de (elektrische) fiets te pakken en te genieten van de schoonheid van de natuur. Tot mijn verrassing ontdekte ik de Maasheggenroute in de nieuwsbrief van de ANWB, die vol inspiratie staat voor fietstochten. Deze fietsroute van ongeveer 35 kilometer heeft volgens de beschrijving twee gezichten. Ik ben benieuwd.

Mijn startpunt, de routepaal met een pijl naar nummer vier, bevindt zich in de Zandsteeg, nabij de kruising met de Grotestraat in Sambeek. Nog voordat ik goed en wel op mijn zadel zit, maak ik al mijn eerste tussenstop bij het indrukwekkende stuw- en sluizencomplex aan de Maas. Het is prachtig om te zien hoe de boten vakkundig door de sluis worden geleid.

Mooie blauwe vlinders
De route vervolgt zich via Vortum-Mullem, waar ik, na een stukje met minder goed wegdek, de Vlinderkapel passeer. Deze prachtige kapel is gebouwd door een moslim, een protestant en een katholiek op het erf van De Schutkooi, als eerbetoon aan de eenheid van al wat leeft. Binnen aan de muur siert de spreuk, ‘Van warmte en liefde ontwaakt ieder’, omringd door mooie blauwe vlinders. Het is de moeite waard om hier even een kijkje te nemen. Elke passerende wandelaar of fietser die even een momentje voor zichzelf wil kan terecht in deze kapel.

Veldhekken met bijzondere namen
Let bij het vervolg van de route op, want de bochten in het fietspad kunnen soms smal en onoverzichtelijk zijn. Dit maakt de route minder geschikt voor bredere fietsen, zoals driewielers of bakfietsen. Tijdens mijn rit kom ik langs zogenaamde veldhekken. Dit zijn ijzeren hekken met bijzondere namen, waarvan de oorsprong is achterhaald door middel van archiefonderzoek. Veldnamen zeggen soms iets over de eigenaren of het gebied, maar vaak zijn ze ook genoemd naar de vorm van een perceel. Deze veldhekken brengen een stukje geschiedenis tot leven.

Rijke geschiedenis en fietsbrug
Bij Overloon leidt de route me de bossen in. Ongeveer halverwege, neem ik een korte pauze bij een bijenhotel, waar een bank van een boomstam uitnodigt om even uit te rusten. Deze plek heeft een rijke geschiedenis; tijdens de Slag om Overloon in 1944 werd hier flink gevochten. Iets verderop langs de route ligt het Oorlogsmuseum, een plek waar de verhalen over de oorlog thuishoren, in een museum. Tijdens de openingstijden van dit museum hebben fietsers de unieke mogelijkheid om over een negentig meter lange brug door het museum fietsen. Hiervoor volg je na knooppunt 50, nummer 31 voordat je naar knooppunt 30 gaat. Je hebt dan een mooi uitzicht op de collectie uit de Tweede Wereldoorlog. Overloon biedt verschillende mogelijkheden om een hapje te eten of even een terrasje te pakken. Na ongeveer tweeënhalf uur ben ik weer terug op het startpunt. De combinatie van de mooie natuur en de rijke geschiedenis maakt deze fietsroute werkelijk de moeite waard.

 

Naar het overzicht

Wanda Havens

Over de schrijver

Wanda Havens

Ontmoet 'Wanda schrijft'. Auteur en column schrijfster over alledaagse, herkenbare onderwerpen en mensen. In zowel regionale kranten en op diverse website rubrieken een terugkerende pen. Schreef reeds 2 boeken en schrijft sinds 2018 artikelen voor Topic. Schrijven is haar passie, haar droombaan.

Lees meer

© 2025  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring