Mamacafé in Boxmeer

Elke tweede woensdag van de maand zijn (groot)ouders met jonge kinderen tussen nul en vier jaar welkom in de bibliotheek van Boxmeer voor het Mamacafé. Op deze laagdrempelige bijeenkomst zonder verplichtingen kunnen volwassenen gezellig kletsen terwijl hun kroost speelt. Initiatiefneemster Amy van den Broeck heeft Topic uitgenodigd een kijkje te nemen.

Elke tweede woensdag van de maand zijn (groot)ouders met jonge kinderen tussen nul en vier jaar welkom in de bibliotheek van Boxmeer voor het Mamacafé. Op deze laagdrempelige bijeenkomst zonder verplichtingen kunnen volwassenen gezellig kletsen terwijl hun kroost speelt. Initiatiefneemster Amy van den Broeck heeft Topic uitgenodigd een kijkje te nemen.

Wanneer ik de bibliotheek in de Weijer binnenloop, is het er een gezellige bedrijvigheid. Ondanks dat de bieb gesloten is, zitten twee dames met een baby op schoot in de kinderhoek. Een ander geeft een stukje banaan aan een kindje, terwijl een andere dame geniet van een kopje muntthee. Daaromheen spelen verschillende kinderen met het speelgoed uit de speelotheek. Dit zijn bezoekers van het Mamacafé, dat elke tweede woensdag van de maand gratis toegankelijk is.

Voor de coronaperiode was er al een Mamacafé in Boxmeer, maar met het versoepelen van de maatregelen werd dit ontmoetingsmoment voor ouders met jonge kinderen niet opgepakt; het Mamacafé bleef uit. Amy van den Broeck (36) vond dat jammer. In 2020 kwam zij in Sambeek wonen samen met haar man en zoontje, later werd hun dochter geboren. Amy: “Ik had de behoefte andere ouders te ontmoeten, daarom heb ik de bibliotheek benaderd met de vraag het Mamacafé zelf voort te zetten. Zij waren blij met mijn initiatief. In februari 2022 maakte Mamacafé een doorstart. Ik ben blij dat het in de bieb kan. Dit is een openbare plek met een maatschappelijke functie, dat maakt het laagdrempelig. De kinderen kunnen hier fijn spelen en volwassenen komen hier ook graag naartoe.”

Ondanks dat deze ontmoeting Mamacafé genoemd wordt, zie ik ook een papa binnenkomen. Hij komt voor de tweede keer met zijn zoontjes van vijf maanden en drie jaar oud. “Ja, in het Mamacafé zijn ook vaders, opa’s, oma’s en zwangere vrouwen welkom,” legt Amy uit. De oudste zoon van de zojuist gearriveerde vader rent direct naar een loopfietsje en maakt een rondje door de bieb. Vader gaat zitten met zijn jongste zoon en neemt een kop koffie. “Dit is leuk voor de kinderen,” vertelt hij. “Het is een fijne onderbreking van de dag om hiernaartoe te gaan, een driejarige staat altijd ‘aan’. Nu ligt de focus op iets anders. Vanuit het noorden van het land ben ik hierheen verhuisd en ik vind het leuk mensen te leren kennen.”

Een moeder en jonge dochter komen de bieb binnen, ze worden enthousiast begroet. Amy: “Het voordeel van een vrije inlooptijd, van half tien tot half twaalf, is dat iedereen kan komen en gaan wanneer die wil. Je hoeft je niet vooraf aan te melden en er zijn geen verplichtingen. Omdat er geen vast ‘programma’ wordt geboden is er ruimte om elkaar écht te spreken en te leren kennen. Ik ben blij verrast hoe goed deze ochtenden bezocht worden, dat mensen keer op keer terugkomen en er onderlinge vriendschappen ontstaan. Dat die behoefte groot is, merk ik ook aan andere instanties, zoals de GGD, die naar het Mamacafé verwijzen om eenzaamheid onder jonge ouders terug te dringen. Ook vanwege het feit dat de gemeente Land van Cuijk een subsidie heeft toegekend om ons initiatief te steunen. De nood is hoog.”

Omdat de bibliotheek het belangrijk vindt uit te dragen dat (voor)lezen aan baby’s en kinderen erg belangrijk is voor de ontwikkeling, is er meestal een vrijwilligster die een boekje voorleest. Ook komt er enkele keren per jaar een leesconsulente om het belang van lezen met jonge kinderen te benadrukken. “Met dit maandelijkse ontmoetingsmoment vindt men herkenning bij elkaar, is er een ontspannen en gezellige sfeer, waardoor het voor zowel ouder als kind een fijne en leerzame plek is. Kom ook eens langs, koffie en thee staan klaar.”

Facebook: Mamacafeboxmeer
Instagram: Mamacafe.boxmeer

Naar het overzicht

Wanda Havens

Over de schrijver

Wanda Havens

Ontmoet 'Wanda schrijft'. Auteur en column schrijfster over alledaagse, herkenbare onderwerpen en mensen. In zowel regionale kranten en op diverse website rubrieken een terugkerende pen. Schreef reeds 2 boeken en schrijft sinds 2018 artikelen voor Topic. Schrijven is haar passie, haar droombaan.

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring