Museum van Alle Tijden

Misschien is het wel het kleinste museum van de regio, of het bijzonderste. In ieder geval het enige museum dat altijd open is. De voormalige voersilo met kunst gevulde kijkkasten aan de Oeffeltseweg in Beugen is het ‘Museum van Alle Tijden’.

Misschien is het wel het kleinste museum van de regio, of het bijzonderste. In ieder geval het enige museum dat altijd open is. De voormalige voersilo met kunst gevulde kijkkasten aan de Oeffeltseweg in Beugen is het ‘Museum van Alle Tijden’.

Tien jaar geleden had Ans Verdijk (62) uit Beugen het idee in een voormalige voersilo een museum op te richten. De inspiratie hiervoor haalde zij uit de bekende veldkapellen die je in het zuiden van Nederland veel ziet. De plek voor het museum was snel bepaald: voor haar ouderlijk huis, waar zij opgroeide met haar ouders die een fruitteelt bedrijf runden, het huis dat zij later betrok met man Clemens de Vroome en hun dochter.

Als kind al had Ans een droom: dingen maken die prikkelend en zalvend zijn, zoals dat in religieuze termen luidt. Na de middelbare school wilde ze naar de kunstacademie. Ans: “Mijn vader dacht: kunst wat moet je daar nu mee? Hij wilde me beschermen, maar het was wel mijn ding, ik móest het doen. Het bleek een goede keuze, de opleiding in Den Bosch voelde als een vertrouwde familie.”

In de schuur waar vroeger fruit opgeslagen lag, later kalveren vertoefden en ooit een kinder-kampeerboerderij was, startte Ans in 1994 ‘Alarm’. Een ruimte voor kunstenaars om te werken en exposeren, zonder commerciële belangen. “De naam Alarm koos ik als een roep om kunst te komen kijken. Eerder had ik hier een caravan staan waar kunstenaars in konden logeren als zij bouwden aan projecten. Tegenwoordig zie je hier exposities die op afspraak te bezichtigen en op aangekondigde tijden geopend zijn.”

Ans haar eigen kunstwerken bestaan uit tekeningen, objecten en schilderijen met Hannah Höch als grote voorbeeld. Inspiratie haalt zij uit wat er gebeurt in de wereld, wat mensen doen. “Ik kijk altijd om me heen op zoek naar wat ik kan maken. Voordat ik aan een werk begin heb ik een duidelijk plan. Maar als ik creëer, vernietig en restaureer ik het weer; het kan zomaar anders lopen. Het lijkt soms wel alsof ik dingen niet zelf heb gemaakt, maar dat er iemand is die me helpt.” Recycling is een belangrijk onderdeel in de kunstwerken van Ans. Regelmatig viel haar oog op de voedersilo’s bij boeren vanwege de mooie vorm. Zo ontstond het idee deze in te richten als museum. Met veel hulp, onder andere van haar man was het ‘Museum van Alle Tijden’ in 2011 een feit. Met de inzegening door de Beugense pastoor was het museum geopend voor publiek.

“Mensen nieuwsgierig maken en laten genieten van de kunst, dat is waar het mij om gaat. Daarnaast wil ik kunstenaars een podium en tijd geven.” Elke twee maanden staat het museum in het teken van een andere expositie van verschillende kunstenaars en werken. Door de kijkkasten is de kunst gratis te bewonderen voor iedereen. Op de bijgeplaatste picknickbank is het goed toeven voor elke voorbijganger. “Kunst koesteren in de ruimste zin van het woord en het een verbindende factor laten zijn, dat is mijn doel,” besluit Ans.

bezoek Ans op Facebook of Instagram: Ans verdijk

Naar het overzicht

Wanda Havens

Over de schrijver

Wanda Havens

Ontmoet 'Wanda schrijft'. Auteur en column schrijfster over alledaagse, herkenbare onderwerpen en mensen. In zowel regionale kranten en op diverse website rubrieken een terugkerende pen. Schreef reeds 2 boeken en schrijft sinds 2018 artikelen voor Topic. Schrijven is haar passie, haar droombaan.

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring