Oeffeltse Weide, 4,7 kilometer

Knooppunten 98-13-14-16-17-11-13-98

Knooppunten 98-13-14-16-17-11-13-98

De wandelroute voor deze editie van Topic haalde ik uit de gratis gids ‘Beleef De Maasheggen’. Deze staat vol staat met bezienswaardigheden, fiets- en wandelroutes en wetenswaardigheden over De Maasheggen. In dit oudste cultuurlandschap van het land, en sinds 2018 zelfs een UNESCO-biosfeergebied, is altijd wel wat te zien of beleven. Uit de gids kies ik de wandelroute ‘Oeffeltse Weide’ voor een zaterdagmiddagwandeling.

Wandelroute ‘Oeffeltse Weide’ start bij het Veerhuis, aan de Veerweg 2 in Oeffelt. Het belooft een route vol historie te zijn volgens de gids. Wanneer we de auto parkeren, zien we dat het gezellig druk is aan de Maas, waarschijnlijk mede dankzij het mooie herfstweer. Nog maar net van start passeren mijn wandelmaatje en ik het eerste stukje geschiedenis; de ruïnes van twee rivierkazematten uit de Tweede Wereldoorlog. In 1936 zijn deze stenen bunkers met een frontgevel van 0,8 meter, gebouwd ter bescherming van de spoorbrug tussen Gennep en Oeffelt. De ruïnes van de rivierkazematten verdienen geconserveerd te worden ter herinnering aan en als bewijs van hetgeen zich op 10 mei 1940 heeft afgespeeld, maar wat nooit meer mag gebeuren! Staat op het informatiebord. Een leuk weetje is dat een groep vrijwilligers ervoor zorgt dat deze rijksmonumenten vrij van onkruid blijven, zodat wandelaars en fietsers er even stil bij kunnen staan. Dat doen wij natuurlijk ook, vergeten wat er in oorlogstijd gebeurd is, mag immers nooit.

Stevige afrasteringen
De Oeffeltse Weide -route is door middel van de aangegeven cijfers in het groen/geel op de wandelroutepalen gemakkelijk en duidelijk te volgen. Bij knooppunt 16 en 17 bevinden zich heggen die zijn gevlochten tijdens het NK Maasheggenvlechten. Dit kampioenschap vindt jaarlijks plaats. Naast dat dit een sportieve uitdaging is, is het een manier om cultureel erfgoed van de heggenvlechten in stand te houden. In het Maasheggengebied staat meer dan tweehonderd kilometer aan heg. Van levend, vastzittend materiaal van struiken, vooral de meidoorn, zijn omheiningen gemaakt. Naast dat het een stevige afrastering voor het vee is, bieden ze ook beschutting tegen alle weersomstandigheden. Na de Eerste Wereldoorlog verdween de heg als afrastering, en werd vooral prikkeldraad gebruikt. In de jaren zeventig/tachtig veranderde dit, omdat is gebleken dat heggen een walhalla zijn voor de biodiversiteit. Voor groot en klein is het een aanrader om te gaan kijken naar het 19e Nederlands Kampioenschap Maasheggenvlechten. (Zet alvast in je agenda: zondag 9 maart 2025, locatie; Portaal de Vilt.)

Door de weides van Oeffelt
Zoals de naam van de route al zegt, voert deze route behalve over verharde en onverharde paden ook door de weides van Oeffelt. Vandaag met het herfstzonnetje dat goed zijn best doet is het niet nodig, maar bij slechter weer is het belangrijk om waterdichte schoenen aan te trekken. Na een uurtje gewandeld te hebben, strijken we neer op het terras van het Veerhuis met een drankje. In de gids ‘Beleef de Maasheggen’ staan nog meer routes, en andere leuke informatie, en deze is nog gratis ook. Geniet van De Maasheggen.

Naar het overzicht

Wanda Havens

Over de schrijver

Wanda Havens

Ontmoet 'Wanda schrijft'. Auteur en column schrijfster over alledaagse, herkenbare onderwerpen en mensen. In zowel regionale kranten en op diverse website rubrieken een terugkerende pen. Schreef reeds 2 boeken en schrijft sinds 2018 artikelen voor Topic. Schrijven is haar passie, haar droombaan.

Lees meer

© 2025  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring