Op pad met een Groeter

Sinds 2014 kun je in onze regio op verschillende plaatsen met Groeters op stap. Een Groeter is een lokale gids die inwoners en/of toeristen op de fiets of te voet iets van de regio laat zien. Vandaag ga ik, samen met mijn moeder, met een van de Vierlingsbeekse Groeters, Peter Verdijk, op pad.

Sinds 2014 kun je in onze regio op verschillende plaatsen met Groeters op stap. Een Groeter is een lokale gids die inwoners en/of toeristen op de fiets of te voet iets van de regio laat zien. Vandaag ga ik, samen met mijn moeder, met een van de Vierlingsbeekse Groeters, Peter Verdijk, op pad.

Om 13.30 uur hebben we afgesproken met Peter Verdijk (76) bij de Sint-Laurentiuskerk in Vierlingsbeek. Peter is Groeter van het eerste uur. Hij is geboren en getogen in Vierlingsbeek en werkte voorheen op de basisschool in dit dorp, Laurentiushof. Ook is hij lid van Oude Schoenendoos, een stichting die cultureel en historisch materiaal openbaar maakt. “Ik weet lang niet alles over Vierlingsbeek”, zegt Peter, maar we merken al snel dat deze uitspraak écht te bescheiden is. Op een houten bankje vertelt Peter ons over de kerk waar we tegenover zitten. Van houten kerk naar een gebouw van steen. Van een verwoesting tijdens de oorlog en een wederopbouw, deze kerk kent een rijke geschiedenis leren we vanmiddag.

Informatieborden met stukje geschiedenis
Onze wandeling start in de richting van het oude gemeentehuis. Peter wijst ons op een zwart-wit informatiebord met een stukje geschiedenis. In het dorp zijn twaalf van deze borden geplaatst. “In 1928 is het oude gemeentehuis door brand verwoest, met daarbij het archief”, vertelt Peter. Over een pad dat we zonder Groeter niet ontdekt hadden, wandelen we naar een volgend stuk geschiedenis van Vierlingsbeek: de Joodse begraafplaats. Peter vertelt ons de gebruiken en gewoontes over deze plek die tussen 1775 en 1935 in gebruik is geweest. “Nooit geweten dat hier een begraafplaats is, ondanks dat we hier vlakbij wonen”, concluderen we.

Uitzicht vanaf de kerktoren
Met de zon op ons gezicht, ja we hebben geluk, lopen we terug de bebouwde kom in. We krijgen informatie over de voormalige pastorie, de Protestantse kerk, de voormalige synagoge, het Koningskerkje en nog heel veel meer. Als we ongeveer anderhalve kilometer gelopen hebben, zijn we weer terug bij het beginpunt: de Sint-Laurentiuskerk. Peter heeft een verrassing voor ons: als we willen mogen we naar boven, de toren in. “Het is echt de moeite waard”, raadt hij ons aan. Nou graag! Als we de ongeveer 140 treden beklommen hebben, staan we bij enorme kerkklokken. Laat het nu net drie uur zijn! Dat was schrikken, maar ontzettend leuk! Nadat we flink van het uitzicht genoten hebben - we zijn het erover eens, wat wonen we toch mooi in deze regio - gaan we weer de trappen af.

Ook op pad met een Groeter?
Om 15.15 uur sluiten we onze Groeterwandeling af. Het was leuk, gezellig en vooral interessant! Wilt u ook op pad met een Groeter? Van mei tot en met september zijn wandelingen of fietstochten met een Groeter te boeken via de onderstaande site. Peter: “Het is erg leuk om mensen te informeren over Vierlingsbeek, bijvoorbeeld als ze net hier zijn komen wonen, in de buurt of op vakantie zijn! Ga gerust eens mee op pad!”

 

Naar het overzicht

Wanda Havens

Over de schrijver

Wanda Havens

Ontmoet 'Wanda schrijft'. Auteur en column schrijfster over alledaagse, herkenbare onderwerpen en mensen. In zowel regionale kranten en op diverse website rubrieken een terugkerende pen. Schreef reeds 2 boeken en schrijft sinds 2018 artikelen voor Topic. Schrijven is haar passie, haar droombaan.

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring