Passion for People

Ondersteunen en verder ontwikkelen

Ondersteunen en verder ontwikkelen

Op zoek naar stageplaatsen voor zijn ROC-studenten maakte Hans Baltussen uit Boxmeer kennis met het Trinity hospital in Muona, in het Oost-Afrikaanse Malawi. Hans werd gegrepen door de armoedige omstandigheden waarin de goed opgeleide en gemotiveerde medewerkers hun werk moesten doen. Al snel was duidelijk dat er hulp nodig was. De stichting ‘Passion for People’ werd opgericht met de doelstelling: het ondersteunen en verder ontwikkelen van het Trinity hospital in de breedste zin van het woord.

Nog nooit was Hans Baltussen (61), Intensive Care verpleegkundige en leraar op het ROC Nijmegen, in Afrika geweest toen hij in 2008 op zoek ging naar buitenlandse stageadressen voor zijn studenten Zorg en Welzijn. Hans: “Mijn broer die twee jaar in Afrika woonde, vroeg ik om advies. Welk Afrikaans land is veilig, mooi en toegankelijk voor mijn studenten? Hij raadde me Malawi, een land dat grenst aan Zambia, Tanzania en Mozambique, aan. Een arm, maar stabiel land. Toevallig werkte er op dat moment een arts bij me op de Intensive Care die stage had gelopen in het Trinity hospital in Muona, Malawi. Omdat ik het belangrijk vind te weten waar mijn studenten, dit zijn vooral leerling verpleegkundige rond de 18 jaar, verblijven, slapen en wie hun begeleiding is, vertrok ik naar dat ziekenhuis.”

Gebrek aan apparatuur
Na een reis van 48 uur werd Hans warm ontvangen in het ziekenhuis in Muona. Hij zag dat goed opgeleide en gemotiveerde verpleegkundigen en artsen er hun werk deden onder barmhartige omstandigheden. “Als verpleegkundige kreeg ik de vraag te helpen bij een bevalling. De gynaecoloog vroeg of ik een vacuümpomp aan wilde geven. Het metertje van de pomp bleek stuk. Ik vroeg hoe hij dan wist of de zuigkracht goed was. Dat wist hij dus niet, dat was een gok. Achteraf, als de baby geen letsel aan het hoofdje had, was de gok goed geweest. Ook schoot ik te hulp bij de reanimatie van een meisje van twee dagen oud. Na een succesvolle reanimatie werd de baby aan haar moeder gegeven. Ik schrok, in een Nederlands ziekenhuis zou ze aan allerlei apparatuur worden gelegd ter observatie, maar dergelijke apparatuur was daar niet aanwezig. Het meisje verkeerd nu gelukkig in goede gezondheid, maar de voorvallen zette me wel aan het denken. Wat zou ik voor dit ziekenhuis kunnen betekenen?”

Het was overduidelijk, hier was ondersteuning nodig. Hans verzamelde de juiste mensen om zich heen en in 2010 werd de stichting Passion for People opgericht. Het bestuur van de stichting bestaat naast Hans uit drie enthousiaste collega-bestuursleden en een groep vrijwilligers, waaronder Berry Bronkhorst (73). Hij geeft lezingen, onder andere bij scholen, waardoor de stichting naamsbekendheid krijgt. Berry: “Ik heb me als vrijwilliger aangesloten, omdat dit een stichting is met projecten die ertoe doen. Wij hebben het goed hier in Nederland, we kunnen wat we hebben delen. Als dienstverlener is dit vrijwilligerswerk een toevoeging aan mijn leven.”

Verantwoorde zorg bieden
Passion for People is een non-profit organisatie. Zij heeft een betrouwbaar contactpersoon in het Trinity hospital, in de vorm van William Allen, waarnemend directeur. Met hulp van financiële middelen van donateurs heeft de stichting drie speerpunten: het inzamelen van goederen, optimaliseren van infrastructuur en faciliteren van opleidingen. Aan de hand van behoeften worden projecten opgezet. Het doel is het Trinity hospital, dat 220 bedden bevat, in staat te stellen verantwoorde zorg te bieden aan patiënten uit de grote regio en met name aan moeder en kind. De baby en kraamvrouwen sterfte was in Malawi het hoogste ter wereld. De stichting kan de grote problemen niet oplossen, maar wel een aanzienlijke bijdrage leveren aan een grotere overlevingskans en gezondere toekomst van vooral moeders en kinderen. De afgelopen 12 jaar hebben heel wat goederen in containers de oversteek van Nederland naar Muona gemaakt. Een couveuse onder andere, waarvan Hans persoonlijk de gebruiksaanwijzing uitlegde, matrassen, bedden echoapparatuur et cetera. Ook de infrastructuur is dankzij Passion for People sterk verbeterd. In 2015 werd de bouw van een kinderkliniek ter behandeling van ondervoede kinderen afgerond. Omdat de voorlichting aan moeders enorm verbeterd is, is deze kliniek inmiddels overbodig geworden; ondervoede kinderen zijn in Malawi zeldzaam vandaag de dag. Het gebouw is in gebruik genomen door een oog- en tandarts, die overigens dringend een nieuwe stoel nodig hebben. Daarnaast is er dankzij financiële hulp van serviceclub de “Lions Land van Cuijk en Noord-Limburg” een nette, hygiënische verloskliniek met vier afzonderlijke kamers met een ingang voor familieleden gerealiseerd. Dagelijks vinden hier ongeveer zeven bevallingen plaats. Hiermee is een oude, vieze ruimte zonder privacy verleden tijd. Hans en Berry: “Nog steeds zijn we de Lions erg dankbaar voor hun bijdrage!” Naast de studenten uit de regio die opgeleid worden, reizen er jaarlijks acht studenten vanuit Nederland naar Muona, die met enthousiaste verhalen huiswaarts keren.

Afhankelijk van donaties
Het volgende project is het opknappen van een gebouw waar de voorbereiding op- en nazorg van een bevalling kan worden gegeven. Hier is veel geld voor nodig. Hans en Berry: “We zijn afhankelijk van donaties. Verschillende acties hebben al gezorgd voor geld in het laatje. Van de verkoop van gladiolen bij de Vierdaagse tot een sponsorloop door leerlingen van het Elzendaalcollege in Boxmeer. Helaas is het door corona nu vrijwel onmogelijk acties op te zetten. Ook heeft de aanschaf van beschermende materialen rondom corona veel van ons budget opgeslokt. Mede hierdoor zijn er, zover we nu weten, geen besmettingen in en rondom het ziekenhuis.”

Inmiddels is Hans verschillende keren naar Muona afgereisd, waar hij telkens in een warm bad terecht komt. Hans: “Het warme ontvangst voelt zo goed. Het enthousiasme wat je terugkrijgt is geweldig. Daarnaast is het fijn dat mensen dit samen met ons willen doen. Met een kleine donatie zijn we al blij, want daarmee kunnen we in het Trinity hospital weer mensen blij maken. Dat en de succesverhalen geven energie er mee door te gaan.” Trots kijkt Hans ook naar de prijzen die de stichting won in 2016: de ‘Gouden Gans’ en 10.000 euro in de landelijke Gouden Gans verkiezing van Wilde Ganzen. In deze verkiezing staan projecten tegen armoede centraal. “Erg blij waren we met dit bedrag, hier konden we weer honderden moeders en baby’s een betere start mee geven.”

Wilt u donateur worden van Passion for People? Ga naar de website:

 

 

Naar het overzicht

Wanda Havens

Over de schrijver

Wanda Havens

Ontmoet 'Wanda schrijft'. Auteur en column schrijfster over alledaagse, herkenbare onderwerpen en mensen. In zowel regionale kranten en op diverse website rubrieken een terugkerende pen. Schreef reeds 2 boeken en schrijft sinds 2018 artikelen voor Topic. Schrijven is haar passie, haar droombaan.

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring