Pinkmama ondersteunt lotgenoten
Wie de diagnose borstkanker krijgt, stapt in een spreekwoordelijke achtbaan. Een traject van diverse behandelingen volgt. Met chemokuren, bestralingen en operaties dendert het karretje van de achtbaan vaak in volle vaart.
- Topic Boxmeer
- Topic Cuijk
- Wanda Havens
- Deel dit artikel
Wie de diagnose borstkanker krijgt, stapt in een spreekwoordelijke achtbaan. Een traject van diverse behandelingen volgt. Met chemokuren, bestralingen en operaties dendert het karretje van de achtbaan vaak in volle vaart.
Stichting Pinkmama wilt lotgenoten en hun naasten ondersteunen om de eigen regie te behouden tijdens het ziekteproces. Dit doen zij door middel van het delen van tips en het uitgeven van het Pinkmama-notebook.
In 2015 kreeg Marlies Verstappen-Muijsers, getrouwd en moeder van twee jonge kinderen, de diagnose borstkanker. Van de een op andere dag werd ze patiënt. Helaas overleed zij op 24 oktober 2018 op 36-jarige leeftijd ten gevolge van deze vreselijke ziekte. Toen Marlies de diagnose borstkanker kreeg, kwamen naast het emotionele gedeelte heel wat praktische zaken op haar af. Op vragen als ‘Hoe vertel ik het de kinderen? Welke rol speelt de school hierin? Waar kan ik een pruik kopen?’ had zij niet 1,2,3 antwoord. Het idee ontstond om een stichting op te richten die notebooks zou verzorgen. Een klapper vol zeer bruikbare tips voor wanneer je als borstkankerpatiënt in een razende achtbaan bent beland.
Met hulp van dierbare vriendinnen werd in 2017 stichting Pinkmama opgericht. Een kleine regionale stichting met als doel een informatieplek te creëren door en voor lotgenoten en hun naasten. Pink staat voor de vrouw met (borst)kanker, Ma voor Marlies en Ma voor mama die Marlies was. Met het overlijden van Marlies hebben haar vriendinnen de stichting voortgezet, zoals beloofd. Met Marell Michels als voorzitter, Ryanne Wijnhoven als penningmeester, Saskia Wijnhoven als secretaris en Fabienne van Wely en Janneke Vink als bestuursleden staat er een krachtig Pinkmama-team om Marlies’ missie voort te zetten.
Op 15 mei 2018 werd het Pinkmama-notebook gelanceerd. Dankzij hard werken, warme donaties en geweldige acties van sponsoren kwam deze droom uit. Ziel en zaligheid van de Pinkmama’s ligt in het boek, de lancering was dan ook een bijzonder moment. Het handzame notebook is een mooie, vrouwelijke map geworden vol tips en ruimte voor aantekeningen, bijvoorbeeld voor vragen die je aan een arts wil stellen of ziekenhuisafspraken te noteren. Daarnaast staat deze vol spreuken om de gebruikers een hart onder de riem te steken zoals ‘wacht niet op bijzondere momenten, maar maak de gewone momenten bijzonder’, en ’als je nooit bang bent kun je ook niet dapper zijn’. Dit handzame notebook bevat verschillende tabbladen, zoals belangrijke telefoonnummers, afspraken, vragen, declaraties en ‘voor mezelf’. Want dat is volgens de Pinkmama’s het belangrijkste in het ziekteproces, jezelf. Jij bent degene die het stuurt, maar vooral ook degene die de rem van dat achtbaankarretje in handen heeft. Je behoudt je eigen regie en bent niet lastig.
De volgende stap was het notebook in diverse ziekenhuizen neer te leggen. De Pinkmama-notebooks worden gratis overhandigd aan borstkankerpatiënten van Maasziekenhuis Pantein en VieCurie Venlo en Venray. Het is een doel op zich om de notebooks gratis te laten blijven voor de borstkankerpatiënten in de regio. Voor geïnteresseerden is het notebook ook ter betaling verkrijgbaar. Fabienne van Wely: “We zijn een non-profitorganisatie, er blijft niets aan de strijkstok hangen. We zijn erg dankbaar voor de ontvangen donaties en vrienden van Pinkmama die ons trouw blijven.” Naast de verschillende donaties van gulle gevers genereert Pinkmama inkomsten om de notebooks up-to-date te houden en te drukken onder andere middels merchandise. Bij Twinkeling in Boxmeer en Passand in Beugen zijn engeltjes en wenskaarten met mooie spreuken te koop om iemand een hart onder de riem te steken.
Met uitzondering van de coronatijd is Pinkmama regelmatig te zien op evenementen. Dit om informatie te geven over de stichting en mensen kennis te laten maken met het notebook en de merchandise. Maar ook het zelf organiseren van evenementen is aan hen absoluut besteed. Zo zetten zij samen met Jan Rooster Personal training, een succesvolle 24-uurs roeimarathon op in 2019 met zestig deelnemers. De opbrengst van meer dan zesduizend euro vond weer een meer dan zinvolle besteding in de stichting. In Boxmeer organiseerden zij in 2018 een borstkankerevent. Verschillende deskundigen rondom het thema borstkanker voorzagen bezoekers vanuit hun kraampjes een diversiteit aan informatie. Fabienne: “Dit is iets waar we zoveel voldoening uitgehaald hebben. Nog steeds krijgen we hier warme reacties over, kippenvel! Hoog op ons lijstje staat een dergelijk evenement opnieuw te organiseren.”
Oktober staat landelijk ook wel bekend als de borstkankermaand. Omdat het bestuur in de maand juni (2017) voor het eerst samen kwam, is deze maand omgedoopt tot Pinkmama-maand. Ter gelegenheid hiervan schonken zij aan het Maasziekenhuis Pantein en Viecuri ziekenhuis Venray/Venlo ieder honderd Pinkmama-tasjes. Saskia: “Dit doen we ter ere van ons vierjarig bestaan. Hiermee willen wij de -voornamelijk- dames een hart onder de riem steken en laten weten dat het kanjers zijn.”
De vriendinnen van Marlies runnen de stichting met hart en ziel, maar zij zijn geen ervaringsdeskundigen. Graag zouden zij willen sparren met (ex)-borstkankerpatiënten en tips van hen willen ontvangen om het notebook actueel te kunnen houden. Als er specifieke vragen komen via de website zouden zij deze willen voorleggen aan ervaringsdeskundigen. Hierbij blijven zij af van het medische gedeelte. Wanneer je hier interesse in hebt kun je contact met het bestuur opnemen via info@pink-mama.nl
Het hechte Pinkmama-team is ervan overtuigd dat dit is wat Marlies voor ogen had met de stichting. “We weten zeker dat zij heel trots is op waar we nu staan met de stichting. We gaan ermee door!”