Sociale werkplaats Impact-Spots

Meer dan een miljoen mensen in Nederland kunnen minder makkelijk deelnemen aan het arbeidsproces. Sociale werkplaats Impact-Spots in Overloon is een veilige leer- en werkplek voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Meer dan een miljoen mensen in Nederland kunnen minder makkelijk deelnemen aan het arbeidsproces. Sociale werkplaats Impact-Spots in Overloon is een veilige leer- en werkplek voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Het doel is vanuit een uitkering door te stromen naar een betaalde baan of nieuwe studie. Met hart en ziel maken Impact-Spots ondernemers Bianca Pouw en Leon Gerrits de wereld een beetje mooier.

Jaren werkte de Overloonse Bianca Pouw (49) in de harde business van targets en omzet halen. Maar dit bood haar steeds minder voldoening. Wat zij graag wilde was haar commerciële achtergrond combineren met haar maatschappelijke hart. Drieëneenhalf jaar geleden sloeg zij met oprichting van Impact-Spots een totaal andere weg in. Ze begon aan de keukentafel, maar tegenwoordig runt zij vanuit een ruim verbouwd pand aan de Baansestraat in Overloon een sociale werkplaats. Toen zij een half jaar bezig was stapte ook haar partner, jobcoach Leon Gerrits (48) in. Met veel enthousiasme, plezier en hun maatschappelijk hart runnen zij deze sociale onderneming.

HARRIE
De deelnemers die bij Impact-Spots een werk-leer traject volgen komen uit verschillende landen, hebben diverse achtergronden en religies. De gemiddelde leeftijd is 45+. De Nederlandse taal spreken is voor hen vaak nog lastig. Zij volgen een traject van drie of zes maanden in de sociale werkplaats waarbij vaardigheden als ‘werken volgens de Nederlandse normen en waarden’, teamwerk, veiligheid en hygiëne centraal staan. Bianca: “Wij zíjn geen baas, maar weten wel wat een baas vraagt. We zijn één team en werken naar een betere toekomst toe. We kijken hierbij niet naar beperkingen maar naar de achtergrond van de deelnemers, waar hun interesse en talenten liggen.” Vanuit de behoefte zich te blijven ontwikkelen behaalde Bianca onlangs het HARRIE-certificaat. “HARRIE is de personificatie van de hulpvaardige en attente werkgever of collega die begeleiding op de werkvloer geeft aan werknemers met een extra ondersteuningsbehoefte. Tijdens de cursus heb ik naast het theoretische gedeelte ook met andere (sociale) werkgevers kunnen overleggen over de praktische zaken op de werkvloer voor werknemers met een arbeidsbeperking. Dat was erg waardevol.”

Bijenhotels
In de werkplaats worden vooral producten van hout gemaakt, voornamelijk professionele bijenhotels voor het productlabel Bijenhotelkopen.nl. “We werken hierbij met Hollands hout dat ons bos-team zelf rooit in de gemeente Boxmeer. Ieder bijenhotel maken we  met de hand en is daardoor uniek.  De deelnemers maken elk onderdeel samen met Leon die met de jongens meewerkt en op pad gaat om de bijenhotels te plaatsen in binnen- en buitenland. Klanten zijn gemeenten, woningcorporaties, ecologische adviesbureaus maar ook grote bedrijven zoals Lidl en PostNL. Het maken van bijenhotels is een middel, geen doel op zich. We hebben geen winstoogmerk, met de verkoop kunnen we de werkplaats financieren.”

Succesverhalen
Inmiddels telt Impact-Spots, dat samenwerkt met klantmanagers van de gemeente Boxmeer diverse succesverhalen. Impact-Spots streeft naar een duurzame uitstroom van de deelnemers waarbij kwaliteiten benut worden en mensen de kans krijgen aan hun toekomst te werken. “Een Syrische taxichauffeur komt bij ons binnen, gevlucht uit eigen land, met diverse problemen. Hij gaat aan de slag in onze werkplaats. Wij bekijken waar hij goed in is, of hij het werk ziet, op tijd komt en hoe hij in de groep ligt. Met deze informatie en hetgeen hij zelf wil, bekijken we welk vak hij in ons land zou kunnen uitoefenen. Denk aan koerier, heftruckchauffeur of weer als taxichauffeur. Een andere deelnemer was een man die in Aleppo, Syrië een succesvolle naaifabriek runde. Verschillende naaiateliers en kledingwinkels in de buurt hebben we gebeld. Deze man werkt nu bij een groothandel voor carnavalskleding. Altijd ben ik op zoek naar bedrijven of personen met wie we samen kunnen werken.”

Betere toekomst
Ondanks de diversiteit aan persoonlijkheden, achtergronden en problematieken, hebben deelnemers in de werkplaats allen hetzelfde doel: een betere toekomst. Dit schept een band. “We zien hier vriendschappen ontstaan, dat is hartstikke mooi om te zien. De deelnemers moeten het leuk en fijn hebben hier, vinden wij. Socialisering is daarbij belangrijk. We communiceren onderling in het Nederlands, dat is natuurlijk weleens lastig. Spelenderwijs proberen we hun taalkennis te vergroten. Zo zingen we bijvoorbeeld veel, wat ook goed is voor de sfeer, en we hebben het ‘woord van de dag’. Op deze manier proberen we deelnemers uit de tent te lokken meer Nederlands te spreken.”

Op dit moment is de werkplaats drie dagen per week geopend, maar het streven is op te schalen naar vijf dagen. Daarnaast heeft de enthousiaste onderneemster nog grotere plannen. “De afhankelijkheid van het openbaar vervoer is een probleem hier op het platteland, zie ik als geboren Utrechtse. Het is daardoor voor de deelnemers bijvoorbeeld lastig hun taalles in de ochtend in Nijmegen te combineren met werk in de middag in Overloon. Ons doel is op één locatie alle sociale componenten te bieden in ‘Het Impact Huis’. Vijf dagen kunnen werken en een plek waar taalles, inburgeringscursus of huiswerkbegeleiding geboden wordt. Een pand waar buddy’s, klantmanagers van de gemeente en andere professionals ons kunnen bezoeken. Daarnaast komt er een aparte werkruimte, met afzonderlijke ingang, waar vrouwen met een niet-Westerse achtergrond werkervaring kunnen opdoen. Alles gericht op integratie in de arbeidsmarkt en de samenleving.

Voldoening
“Empowerment van meisjes en vrouwen vind ik ontzettend belangrijk. Door mijn moeder en oma ben ik opgevoed, en zo voed ik onze twee dochters ook op: dat je als vrouw financieel onafhankelijk moet zijn. Ik heb ontzettend veel zin de sociale werkplaats specifiek voor vrouwen op te zetten en hen te inspireren om zelf de touwtjes in handen te nemen, zodat ze hun eigen toekomst kunnen bepalen. Trots ben ik op wat we de afgelopen drieëneenhalf jaar hebben bereikt. Ecologen raden onze bijenhotels aan. De verschillende succesverhalen van deelnemers doen ons ontzettend goed. Als deelnemers hier binnenkomen, futloos, met doffe ogen en klagend over ‘vage’ pijn en we zien ze na een tijdje vol energie lachen op de werkvloer, geeft dat zoveel voldoening! Mensen nemen weer deel aan de maatschappij wat goed is voor hun zelfvertrouwen, dat bezorgt me kippenvel. We ondernemen met ons boerenverstand vanuit ons hart, met elkaar. Honderden mensen zouden we nog wel willen helpen, zowel in Nederland als met Impact-Spots vestigingen in het buitenland. Stapje voor stapje, voor mijn gevoel te langzaam, proberen we dat voor elkaar te krijgen. Levens veranderen hier, voorgoed. Wil je als stagiaire of vrijwilliger hier aan de slag? Mail naar: info@impact-spots.com

of kijk eens op:

 

 

Naar het overzicht

Wanda Havens

Over de schrijver

Wanda Havens

Ontmoet 'Wanda schrijft'. Auteur en column schrijfster over alledaagse, herkenbare onderwerpen en mensen. In zowel regionale kranten en op diverse website rubrieken een terugkerende pen. Schreef reeds 2 boeken en schrijft sinds 2018 artikelen voor Topic. Schrijven is haar passie, haar droombaan.

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring