Speelgoed- en kermismuseum Vortum-Mullum

Wie de deuren van het speelgoed- en kermismuseum van Piet en Elly Winkelmolen in Vortum-Mullem opent, kijkt zijn ogen uit. Elke plek in de ruimte is gevuld met een kermisartikel of een oud stuk speelgoed. Achter elk artikel schuilt een verhaal dat Piet in geuren en kleuren kan vertellen.

Wie de deuren van het speelgoed- en kermismuseum van Piet en Elly Winkelmolen in Vortum-Mullem opent, kijkt zijn ogen uit. Elke plek in de ruimte is gevuld met een kermisartikel of een oud stuk speelgoed. Achter elk artikel schuilt een verhaal dat Piet in geuren en kleuren kan vertellen.

De verzameling van de in Groeningen opgegroeide Piet Winkelmolen (68) begon met spullen uit de jaren vijftig. Een lichtgevend reclamebord van Hofman Sigaren was zijn eerste aanwinst, gekocht van de kapper, tevens kruidenierszaak in Groeningen. Het bord hangt nog steeds in zijn museum, dat inmiddels vol staat. Maar niet met jaren vijftig artikelen, dit vond Piet niet exclusief genoeg. In 1985 startte hij daarom met het verzamelen van speelgoed en kermisartikelen. Dat kwam niet uit de lucht vallen. “Kermis was altijd al mijn ding”, vertelt Piet. “Mijn opa kon het goed vinden met een kermisexploitant uit Maasbree. Ik mocht weleens mee in hun woonwagen en mijn nieuwsgierigheid was aangewakkerd.”

Toen hij in de Telegraaf een Volkswagenbusje afkomstig uit een draaimolen te koop zag staan, greep hij zijn kans. “Het busje bleek van het merk L'Autopède , een begrip binnen de kermiscultuur. Op zoek naar onderdelen bezocht Piet de L'Autopède fabriek in België. Hij raakte bevriend met eigenaar Alain Baeyens en zo kon hij een kijkje nemen achter het productiebedrijf, wat hem enorm fascineerde. Piet schreef zelfs een boek over L'Autopède: 65 jaar Vlaamse draaimolenattributen. Met het overlijden van Alain is dit bedrijf beëindigd. Een gedeelte van de spullen uit de fabriek waren aan Piet nagelaten, waardoor zijn verzameling groeide.

Het speelgoed- en kermismuseum is inmiddels gevuld met draaimolenartikelen van helikopter tot Cinderellakoets. Daarnaast staan er ook draaimolendieren als een giraf, leeuw en olifant van Belgische houtsnijder Bernhard Kindt. Ook staat er een klein draaiorgel dat zo nu en dan mee gaat naar bejaardenhuizen ter vermaak van de bewoners. Verder staan er diverse miniatuurdraaimolens, levensecht nagebouwd, en een cilinderpiano van vierhonderd kilogram uit 1895. Op de tweede verdieping van zijn museum staat een aapjeskast, de zogenaamde Bimbobox, die vroeger bij de V&D stond. En dit is nog maar een piepkleine greep uit het assortiment.

De meeste items koopt Piet als wrak. “Ik zie altijd de rijkdom van iets in. De staat ervan maakt me niet uit, als het maar compleet is. Een ruitje bemachtigen van een autootje is bijvoorbeeld niet te doen. Ondanks dat het niet mijn vak was – ik ben tot mijn pensioen directeur bij ABN Amrobank geweest – vind ik het erg leuk om kermisartikelen te restaureren.

Piet vindt het belangrijk dat kennis rondom de kermiscultuur behouden blijft. Hij is daarom ook secretaris van Stichting Kermiscultuur Nederland. Deze stichting vraagt aandacht voor de rijke historie van de kermis, zij documenteert, onderzoekt, publiceert en exposeert. “We hebben nu bijvoorbeeld 330.000 kermisfoto’s uit vroegere tijden gedigitaliseerd.”

Zeker vijf uur per dag is Piet met het kermismuseum bezig. “En als ik er niet aan werk, dan ben ik er in mijn hoofd mee bezig. Waar ik het meest trots op ben? Eigenlijk op alles! Binnenkort begin ik met het restaureren van een houten draaimolenpaard uit 1895. Mensen zeggen ‘’wat motte mit zo’n ouwe knol”, maar ik speurde de hele wereld af voor een paar ogen. Ik vond ze in California! Dit is mijn lust en mijn leven.”

Het bezoeken van het museum kan op afspraak, 06-51693632.

Naar het overzicht

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring