Steelbrother: We design and create your dreams

Bij het zoeken naar leuke, interessante en unieke verhalen volg ik ook diverse social mediakanalen. Je vindt daar veel unieke projecten. Projecten die mensen delen uit pure passie. Zo kwam ik onlangs ook het project ‘SteelBrother’ tegen. Echte metaal kunstenaars die door hun passie voor metaal en kunstzinnige gedachte, unieke en ongelofelijke kunstwerken maken. Ik ging er op de koffie.

Bij het zoeken naar leuke, interessante en unieke verhalen volg ik ook diverse social mediakanalen. Je vindt daar veel unieke projecten. Projecten die mensen delen uit pure passie. Zo kwam ik onlangs ook het project ‘SteelBrother’ tegen. Echte metaal kunstenaars die door hun passie voor metaal en kunstzinnige gedachte, unieke en ongelofelijke kunstwerken maken. Ik ging er op de koffie.

Ik kom het terrein opgelopen en herken, door de rook die eruit komt, de werkplaats. Daar staat vakman en tevens de grootste kunstenaar van de ‘SteelBrother’ Stefan Bus te werken. Hij is, hoe kan het ook anders, aan het lassen. Ik kijk eerst even snel rond en zie links een immense soort van klok van wel tweeënhalve meter hoog. Een grote wijzerplaat met daarachter een stalen frame en de techniek van de klok gebouwd. Achter in de werkplaats nog meer kunstzinnige objecten. Op dat moment merkt Stefan me op, hij doet zijn laskap en gehoorbeschermers af. “Ahh ben je er al, welkom! Stefan begint te vertellen over zijn passie voor het lassen en dat hij vrijwel dag en nacht bezig is. “Loop maar eens even mee naar buiten. Daar staat een van onze laatste projecten op maat.” Buiten staat een terras afscheiding van een meter of vier, gemaakt van staal en aan de voorkant de naam van het café uitgesneden. “Let op”, zegt Stefan. En hij laat in het object verlichting in de vorm van een wakkerende vlam branden. “Mooi he? Ze wilden iets aparts, nou volgens mij is het aardig gelukt”, lacht hij. Wauw, het ziet er echt fantastisch uit, hoe verzin je het, nee anders gezegd, hoe maak je het? “Ja ach, wat ik maak kent geen grenzen, bijna alles kan. Het wordt ook steeds uitgebreider, er komen steeds meer aanvragen en daarom ben ik blij dat ‘SteelBrother’ ontstaan is. Zullen we naar kantoor gaan, daar zit Björn Leijssen, hij kan je nog meer vertellen.”

“Goedemorgen, koffie?” Goede binnenkomer Björn! Ja, lekker doe maar. “Mooi hè? wat we allemaal maken, althans wat Stefan maakt. We kennen elkaar al jaren en zagen dat Stefan het met zijn eenmanszaak ‘Bus Metal Art’ steeds drukker kreeg en steeds meer mensen waarderen zijn kunstwerken. Wij zijn hem gaan helpen en hebben naast onze eigen werkzaamheden de handen ineen geslagen. Samen met Jan Verheijen, Wout Gommers, Stefan natuurlijk en ik zelf. Wij geven ondersteuning op elk vlak dat je kan bedenken, zijn de regelneven, de aanpakkers, de kartrekkers zodat Stefan zijn energie en creativiteit kan laten stromen. Laatst nog, een tandarts had de opening van zijn zaak, heeft Stefan met alle tandarts attributen een klok voor aan de muur gemaakt. Een ander mooi voorbeeld waar we trots op zijn: Stefan creëerde een bijzondere piano die het ook nog deed ook. ‘Voice of Holland’ runner up, Stef Classens heeft deze gebruikt in zijn clip! Da’s toch gaaf.

Onze missie
“De missie van de SteelBrother is het creëren van unieke functionele kunst van veelal gerecyclede materialen welke we een 2e leven geven”, zegt Björn. “De karakteristieke vormen van oude metaal componenten die je in de hedendaagse productie processen niet meer tegenkomt, hergebruiken we om een bijzonder, eigentijds, kenmerkend, functioneel kunstwerk te ontwerpen en te maken. We zoeken het land af naar bijvoorbeeld oude boerderijen of fabrieken waar we gekke, aparte metalen vormen proberen te vinden waar we geheel of gedeeltelijk gebruik van kunnen maken bij het ontwerpen en produceren van onze kunst objecten. We houden ervan om de ziel uit de gerecyclede materialen weer te geven in een nieuw dimensie. De zoektocht, het aankopen, het ontwerpen, het creëren, het afleveren en dan de blik op het gezicht van de klant door onze unieke functionele kunstwerken geeft ons dé drive om te doen waar we goed in zijn. Het vakmanschap waarmee onze objecten worden gemaakt zal een blijvende meerwaarde creëren voor de setting naar uw wens. SteelBrother, we design & create your dreams…”

SteelBrother. Milaan, New York……Venray!
Stefan Bus heeft voor zijn werk al eens een uitnodiging gekregen voor de Dutch Design week. Na enkele jaren geëxposeerd te hebben op de Dutch Design week en vele andere culturele manifestaties kwam er zelfs een uitnodiging om in Milaan en New York te gaan om te exposeren. Onwerkelijk maar ook onhaalbaar voor een kunstenaar in zijn ééntje om deze stap te verwezenlijken. Met het ontstaan van ‘SteelBrother’ ontstond ook meteen de mogelijkheid om een meer internationale kleur aan zijn werk te geven. Vervolgens werden de contacten in Milaan (Salon de meubelaria) en New York ( ICFF) aangehaald en na de toetsing van het portfolio werden we door de ballotage commissie van beide evenementen welkom geheten om te exposeren. Een geweldige boost voor ons jonge bedrijfje en een uitgelezen mogelijkheid om SteelBrother internationaal op de kaart te zetten. Begin maart zijn we naar New York geweest om galerijen te bezoeken die na afloop van de beurs ons werk wilden exposeren. Uiteindelijk vonden we een waanzinnig mooie galerij op Central Park Av. welke graag met ons verder wilde. Euforisch kwamen we terug in Nederland waar na een paar weken het noodlot toesloeg ….COVID 19. De expositie in Milaan werd afgelast, en enige tijd later ook de expositie in New York. Alle ellende in de wereld weegt uiteraard niet op tegen het exposeren op deze top locaties, maar een beetje pijn deed het wel. Het enige positieve is dat al onze topwerken nu beschikbaar zijn voor de expositie in Venray. Milaan en New York staan voor 2021 weer in de agenda.

Kom gerust eens langs in de pop-up Art Galerij om deze unieke kunstwerken te bekijken. We zien er naar uit om u allen te mogen begroeten. Cultura Venray, Schoutenstraatje 8, Venray

Mocht u na het lezen van dit verhaal zelf ook iets unieks zoeken, een onvergetelijk relatiegeschenk,  een eyecather bij uw winkel, als cadeau voor iemands bruiloft, of gewoon thuis iets unieks aan de muur? Neem contact met ons op, veel is mogelijk!

We design and create your dreams

Naar het overzicht

Remi van Bergen

Over de schrijver

Remi van Bergen

Oprichter RvB Media en uitgever van 6 regionale edities Topic Magazine. Het gezicht van de regio en uw communicatie adviseur voor zichtbaarheid. Allrounder en in het bezit van jarenlange ervaring in de schrijvers- en communicatiewereld, altijd nieuwsgierig naar actualiteiten en bedrijvig in vrijwilligerswerk voor meerdere verenigingen.

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring