Tijmen Graat tekent bij Jumbo Visma

Mijn droom is de Tour de France

Mijn droom is de Tour de France

Nog maar kort heeft Tijmen Graat (18) uit Maashees de smaak van het wielrennen te pakken en nu al komt een grote droom uit. Per 1 januari 2022 zal hij de opleidingsploeg van het Jumbo-Visma Development team versterken. Hij tekende een contract van twee jaar.

Tijmen was een fanatieke voetballer bij het Vierlingsbeekse Volharding tot hij in 2016 een enkelbandblessure opliep. Een jaar lang ging voetballen niet of nauwelijks. Omdat hij toch in beweging wilde blijven, ging hij eens met zijn vader mee de wielrenfiets op. Tijmen: “Ik vond het zo leuk dat ik steeds vaker meeging. Toen er in 2018 een wedstrijd georganiseerd was in Well dacht ik, dan ga ik daar ook maar eens mee doen.” Tijmen bleek een natuurtalent. Hij viel op bij het RTC, het Regionaal Talenten Centrum, Wielrennen van Limburg Cycling. “Zij hebben me begeleid door me te coachen en trainingsschema’s voor me te maken.”

In 2019 werd Tijmen mee naar een wielerwedstrijd in Oostenrijk gevraagd. Hier verbaasde hij menigeen met zijn klimtalenten. Het duurde niet lang voordat het Streetjump Development Team bij huize Graat op de stoep stond. “Vorig jaar waren er geen wedstrijden door corona, maar ik kon wel deelnemen aan een onlinefietsprogramma waarin je racet tegen elkaar. Ik werd daar derde. Van hieruit is het contact met Jumbo-Visma Development Team ontstaan. Ik mocht bij hen verschillende testen en trainingen ondergaan en toen kwam het contract in beeld.”

Met het tekenen van een tweejarig contract bij het Jumbo-Visma Development team kwam een droom uit. “Ik ga in een team wielrennen in de categorie onder 23 jaar. De oudere wielrenners hebben meer ervaring dan ik, van hen kan ik veel leren. Ik zou graag wat explosiever worden bij het sprinten bijvoorbeeld. De finish is niet alleen de berg op, dus ik moet ook kunnen sprinten. Daarmee ga ik keihard aan het werk. Ik ben al met hen op trainingskamp geweest. De groep is leuk, er hangt een mooie sfeer en de staf is super!”

Minimaal zes keer per week zit Tijmen in weer en wind op de wielrenfiets. Dag zeven is rustdag. “Nou ja, rustdag, dan doe ik vaak aan krachttraining. Ik train volgens diverse schema’s die ik aangereikt krijg. Dit kan bijvoorbeeld zijn vier uur rustig fietsen of twee uur in blokken van een snel naar rustiger tempo fietsen. Of een rondje Maas van anderhalf uur, er zit veel variatie in.”

Naast zijn wielercarrière moet Tijmen gewoon naar school. Afgelopen schooljaar is hij geslaagd aan het Raayland College en heeft daarmee een VWO-diploma op zak. Nu volgt hij een studie bedrijfskunde aan de Radbouduniversiteit in Nijmegen. “Dat is druk, maar fietsen geeft me zowel energie als ontspanning, mijn hoofd is leeg als ik fiets. Het is een soort van verslavend. Door het wielrennen kom ik op veel verschillende plaatsen, dat vind ik leuk. Hoe ik de toekomst voor me zie? Ik hoop echt eens aan de start van de Tour de France te mogen verschijnen. Maar voor nu ben ik super trots dat ik voor het Jumbo-Visma Development team mag fietsen.”

Naar het overzicht

Wanda Havens

Over de schrijver

Wanda Havens

Ontmoet 'Wanda schrijft'. Auteur en column schrijfster over alledaagse, herkenbare onderwerpen en mensen. In zowel regionale kranten en op diverse website rubrieken een terugkerende pen. Schreef reeds 2 boeken en schrijft sinds 2018 artikelen voor Topic. Schrijven is haar passie, haar droombaan.

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring