Van gebedshuis naar gemeenschapshuis

Na een verwoesting in de Tweede Wereldoorlog werd de Sambeekse kerk herbouwd en de nieuwe kerk, Sint-Jan de Doper, was in 1953 gereed. Jarenlang deed dit gebedshuis onder de trotse toren dienst als ontmoetingsplek om het geloof te vieren. Met de verbouwing van deze kerk naar Multi Functionele Accommodatie (MFA) kan de traditie van samen komen, ontmoeten en vieren op deze historische plek blijven bestaan.

Na een verwoesting in de Tweede Wereldoorlog werd de Sambeekse kerk herbouwd en de nieuwe kerk, Sint-Jan de Doper, was in 1953 gereed. Jarenlang deed dit gebedshuis onder de trotse toren dienst als ontmoetingsplek om het geloof te vieren. Met de verbouwing van deze kerk naar Multi Functionele Accommodatie (MFA) kan de traditie van samen komen, ontmoeten en vieren op deze historische plek blijven bestaan.

“Waarom verplaatsen we het buurthuis niet naar de kerk?” vroeg wethouder Willy Hendriks in 2020 aan het bestuur van buurthuis De Elsenhof. Het buurthuis barstte met veertig gebruikers uit zijn voegen en de toiletruimtes waren flink verouderd, wat het bestuur dwong na te denken over de toekomst. Het idee van de wethouder werd serieus genomen. Na een bezoek aan Vortum-Mullem, waar de verbouwing van de kerk al was voltooid en diverse positieve gesprekken met het kerkbestuur en de dorpsraad, werd een werkgroep opgericht. Na toestemming van het bisdom en overeenstemming over de verkoopwaarden van de kerk, werd de kerk verkocht; op 30 april 2021 wisselde het gebouw van eigenaar. Dorpsgenoten werden ingelicht middels diverse informatieavonden en de aanvraag van een omgevingsvergunning in gang gezet. Met flinke vertraging en heel wat aanpassingen kreeg de stuurgroep net voor kerstmis 2022 bericht dat de vergunning verleend is.

Werkgroepen
Ondanks dat de vergunning op zich liet wachten, werkten de verschillende werkgroepen door. De werkgroep ‘Inrichting MFA’ maakt plannen om een zo mooi en praktisch mogelijke MFA te realiseren. De bouwcommissie buigt zich over alle bouwkundige zaken die er maar aan bod komen. Denk aan de elektrische installatie, verwarming, ventilatie, isolatie en energievoorziening. De brandveiligheid, parkeergelegenheid, waterleidingen en ook de akoestiek zijn belangrijke aandachtspunten. De stuurgroep vergadert vrijwel wekelijks. Zij blijven in gesprek met de gemeente, houden de financiën nauwlettend in de gaten en staan in contact met de werkgroepen. Een PR-werkgroep brengt alle voortgang zo goed mogelijk in beeld. De stuurgroep is blij: “De samenwerking met de verschillende vrijwilligers die we nu hebben verloopt soepel, daar zijn we heel blij mee! Zo hebben zich, buiten de vrijwilligers van de werkgroep, ook een veertigtal vrijwilligers aangemeld voor hand- en spandiensten. Zij maken het gebouw gereed voor de aannemers. Ook dat is goud waard.”

Financiële uitdaging
Dit project van ‘Sambekenaren voor Sambekenaren’ kent verschillende uitdagingen, vooral op het financiële vlak. Er zijn flink wat obligaties verkocht en een veiling met goederen uit de kerk leverde een mooi bedrag op. De grootste slag werd geslagen met het binnenhalen van verschillende subsidies waarvan de belangrijkste de duurzaamheidssubsidie is. Ook de gemeente zorgde voor een tevreden penningmeester. Ondanks de gestegen bouwkosten ziet het financiële plaatje er nu gunstig uit. Maar dat wil niet zeggen dat er achterovergeleund kan worden. Er zijn veel helpende handen van vrijwilligers nodig bij de verbouwing.

Verbouwing van start
Het gebouw verkeert in een redelijk goede bouwkundige staat. “Wel zijn er aanpassingen nodig om het geschikt te maken voor alledaags gebruik,” constateerde de architect. Asbest werd verwijderd en er zijn maatregelen genomen om de eeuwenoude beukenbomen voor de kerk te sparen. Begin 2023 kon het echte sloopwerk beginnen. Naast al het sloopwerk is er ook al gebouwd, de fundering voor de serre die aan de voorzijde van de kerk wordt aangebouwd is in de maak. “De stip op de horizon die we nu hebben is om in de zomervakantie van 2024 over te huizen. We houden u op de hoogte.”

 

Naar het overzicht

Wanda Havens

Over de schrijver

Wanda Havens

Ontmoet 'Wanda schrijft'. Auteur en column schrijfster over alledaagse, herkenbare onderwerpen en mensen. In zowel regionale kranten en op diverse website rubrieken een terugkerende pen. Schreef reeds 2 boeken en schrijft sinds 2018 artikelen voor Topic. Schrijven is haar passie, haar droombaan.

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring