Wanda gaat slapen bij…..

Hotel Restaurant Riche in Van Goghs slaapkamer

Hotel Restaurant Riche in Van Goghs slaapkamer

Als ik de deur van mijn slaapplek voor deze Topic open, lijkt het alsof ik een schilderij binnenstap, een kleurrijke afbeelding van kunstschilder Vincent van Gogh. En dat is nu precies de bedoeling. Deze eenpersoons hotelkamer van Hotel Restaurant Riche in Boxmeer is een kopie van het schilderij ‘De slaapkamer’ dat Vincent van Gogh in 1888 schilderde in het Franse Arles. Vannacht mag ik in ‘zijn’ bed slapen.

Rechts in de hoek van de hotelkamer staat een okergeel bed met een hoog hoofdbord en achterwand met op het dekbed een fluweelzacht bordeaux rode sprei. Twee witte kussens liggen netjes naast elkaar. In de linkerhoek pronkt een tafeltje, met daarop een lampetstel dat ik herken uit mijn oma’s slaapkamer, en wat glazen vaasjes. Twee identieke stoelen met rieten zitting zijn zorgvuldig naast het bed en het tafeltje geplaatst. Achter het bed, tegen de muur, hangt een kapstok met wat jassen en een rieten hoed. Aan de muur hangen vier schilderijen à la Van Gogh, een spiegel en een theedoek met Vincent’s naam erop geborduurd. Twee donkergroene vensters staan op een kier. Zoek de tien verschillen met het schilderij ‘De slaapkamer’ van Vincent van Gogh. Nou, ik kan er niet één vinden. Alhoewel, wanneer ik de kast open, zie ik een televisie met afstandsbediening en een kaartje met de Wifi-code, iets wat Van Gogh in zijn tijd vast en zeker niet kende, maar waar ik wel blij mee ben.

Zoektocht in Boxmeer naar Van Goghs’ bed
Beneden in het gezellige café onder het genot van een verse jus d’orange, spreek ik Sven Janssen, uitbater van Hotel Restaurant Riche. Van hem hoor ik over het ontstaan van deze kamer. Na de oorlog schoot Laren Boxmeer te hulp met diverse materialen, waaronder bedden. Volgens de Engelse kunsthistoricus en Van Gogh-kenner Martin Bailey is het bed van Van Gogh, dat na zijn dood in 1890 verhuisde naar zijn broer in Laren, destijds in Boxmeer beland. Toen dit aan het licht kwam gingen ze in Boxmeer op zoek naar het beroemde bed, dat Van Gogh vereeuwigde in zijn schilderij. Deze zoektocht wierp geen vruchten af, maar bracht wel inspiratie. Sven: “Waarom maken we de kamer niet na in een van de kamers van hotel Riche? Een vraag die zomaar tijdens een gesprek een keer op tafel kwam. Ja, waarom eigenlijk niet? Dus besloten we in een van de eenentwintig kamers een kopie van het beroemde schilderij na te maken.”

Met een foto van het schilderij kleur bepalen
Timmerman, schilder en manusje-van-alles Ligi Hermans uit Vortum-Mullem nam een groot deel van deze bijzondere klus op zich. Zittend op de rode sprei van Van Goghs’ bed bel ik hem. “Oh, dat was zo mooi om te doen,” blikt Ligi terug naar de klus uit 2017, “het bed, de tafel, de lijsten van de schilderijen, de kastdeuren, het venster alles in de kamer heb ik zo goed mogelijk nagemaakt. Van Goghs’ bed is wel wat langer gemaakt. Het oorspronkelijke bed is 1.70 meter, dat is in deze tijd wat te krap. Bij het bepalen van de kleuren hebben we het schilderij ernaast gehouden. Het was de kunst alles zo goed mogelijk te kopiëren.” Met een foto van het schilderij waar het in deze kamer om draait naast me, kijk ik nog eens goed om me heen. Ik geef Ligi een compliment, inderdaad, ook de kleuren zijn vrijwel honderd procent hetzelfde.

Sfeervol verlichte winkelstraat
Wanneer ik het rolgordijn en het groene venster die avond sluit, heb ik uitzicht op een enorme kerstboom vol lichtjes. Het ziet er gezellig uit. Na een heerlijk warm bad, waarbij ik een big smile op mijn gezicht kreeg van het kleine Van Gogh detail op de badkamer dat ik niet verklap, kruip ik in het bed van Vincent. Nou, daar is helemaal niets mis mee. Als ik  nog even televisie heb gekeken val ik in slaap. Gelukkig droom ik niet over de oren van de kunstschilder. Heerlijk uitgerust sta ik de volgende ochtend weer naast het beroemde gele bed. Het ontbijt wordt vanaf zeven uur geserveerd, had Sven me verteld. Ik ontbijt met uitzicht op een sfeervol verlichte winkelstraat, gezellig. Met een volle maag en mijn wandelschoenen aan, pak ik mijn koffertje in en stap vanuit het kleurrijke schilderij zo het centrum van Boxmeer in.

Wandeling vanuit de voordeur van Riche
Uit het boekje met ommetjes van Gemeente Boxmeer, Landvancuijk.nl. koos ik een wandelroute voor deze ochtend. Vanuit de voordeur van Riche loop ik rechtsaf en de eerste straat ga ik weer naar rechts. Voor de deur van Van Lunen, Veerstraat 15 rechts naast het Weijerplein, staat knooppunt-routepaal 14, vanaf daar loop ik rechtdoor de Veerstraat in richting knooppunt nummer 15. Op de kruising Veerstraat/Het Zand houd ik links aan en loop langs het oude kerkje. Ik volg de weg rechtdoor, passeer daarbij routepaal nummer 10 voor Nutreco, naar paal nummer 80, die voor huisnummer 55 te vinden is. Vanaf hier loop ik linksaf een zandpad in, dat wat modderig is door de regenval, richting knooppunt 81. Dit is een van de oudste wegen van Nederland, waar de drukte die de ochtend meestal met zich meebrengt, op het verkeer in de verte op de snelweg na, niet merkbaar is. Bij paal nummer 82 sla ik linksaf en wandel naar de T-splitsing met een asfaltweg waar de route me rechtsaf Boxmeer in stuurt. Direct boven op de dijk wandel ik linksaf het fietspad op waar genieten van een prachtig weids uitzicht verplicht is. Wat een straf, maar niet heus. Wanneer de dijk achter me ligt, volg ik De Raetsingel tot de T-splitsing waar ik rechtsaf weer naar routepaal 14 loop. Na zo’n drie kwartier en dik vier kilometer in de benen sta ik weer voor de deur van mijn overnachtingsplek van afgelopen nacht. De dag is goed begonnen.

Dankjewel Hotel Restaurant Riche, voor de overnachting in jullie schilderij. Het bezorgde me een lach op mijn gezicht.

Naar het overzicht

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring