Wandelroute Overloonse Duinen

52, 51, 32, 39, 46, 47, 33, 48, 49, 35, 34, 42, 41, 40, 38, 37, 34, 35, 49, 33, 50, 53, 74, 52

52, 51, 32, 39, 46, 47, 33, 48, 49, 35, 34, 42, 41, 40, 38, 37, 34, 35, 49, 33, 50, 53, 74, 52

In het gratis boekje Toproutes Land van Cuijk vond ik een mooie wandelroute door de Overloonse Duinen. Samen met een ‘Loonse’ vriendin start ik de 10,5 kilometers tellende wandelroute vanaf de parkeerplaats tegenover de ingang van het sportpark van Overloon bij knooppunt-routepaal nummer 52.

Vanaf de harde weg stuurt de routepaal ons via nummer 51 het bos in, gelegen rondom vakantiepark Landal De Vers. Over de zandpaden lopen we langs kleine heideveldjes, die nóg mooier zijn als deze in bloei staan. Dit is het geval van ongeveer half augustus tot half september. Vanaf het eerste moment is het genieten van de mooie omgeving en leuke slingerpaadjes. Tussen de routepalen volgen we de groengele pijlen.

Mijn vriendin wijst me, na routepaal 32, op de jeneverbesstruiken die groeien op de voedselarme grond van de stuifduinen. Natuurgebied Overloonse Duinen dankt zijn naam aan de oorspronkelijke stuifduinen. Het is een verzamelnaam van een aantal bossen en natuurgebieden in de buurt van Overloon. Tot het begin van de twintigste eeuw bestond het gebied rondom Overloon uit zogenaamde woeste grond. Kort daarna werden hier de eerste bomen geplant voor de productie van hout.

Er zitten verschillende hoogteverschillen in de route, vooral na routepaal 33 is het even klunen door het losse zand, maar wat is het mooi. We zijn een klein uurtje onderweg wanneer we, na nummer 34, een plek passeren waar een bijen- en insectenhotel onze aandacht trekt. “Het hotel biedt insecten en solitaire bijen in de zomer een nest- en rustplaats en voor de koude maanden een geschikt overwinteringsverblijf. In de gaten van de bamboestengels, de dennenappels en in de houten blokken met gaatjes kunnen ze veilig schuilen en nestelen,” staat er op het informatiebordje, samen met wat leuke wist-je-datjes. Op een van de houten bankjes rusten we even uit.

Na routepaal 41 passeren we het Smakterveld waar we over de grens van Brabant en Limburg balanceren. Een uitgestrekte vlakte met gras, bomen en water is het uitzicht aan onze rechterzijde dat ons aangenaam verrast. Een prachtig stukje natuur. Hierna volgt een wat eentoniger stukje in de route tot we bij routepaal 37 weer een prachtige rustplek treffen met uit boomstammen gezaagde bankjes. Vroeger stond hier een uitkijktoren.

Het laatste stukje van de route leidt ons via een bospad weer naar het routepaaltje 52 op de parkeerplaats. Net daarvoor passeren we een gezellig plein met terrassen en ook bij het Oorlogsmuseum kun je zonder dat je het museum bezoekt genieten van een hapje en drankje. Wandelroute Overloonse Duinen is zeker een aanrader wat ons betreft. De omgeving is mooi en de paden zijn afwisselend. Er zijn voldoende rustplekken onderweg in dit rustige natuurgebied. Met als toetje een koel drankje op een gezellig terras.

Geniet van deze mooie wandelroute! Het fiets- en wandelboekje is onder meer verkrijgbaar bij alle Toeristische Informatiepunten in het Land van Cuijk en bij de meeste verblijfsaccommodaties.

Naar het overzicht

Wanda Havens

Over de schrijver

Wanda Havens

Ontmoet 'Wanda schrijft'. Auteur en column schrijfster over alledaagse, herkenbare onderwerpen en mensen. In zowel regionale kranten en op diverse website rubrieken een terugkerende pen. Schreef reeds 2 boeken en schrijft sinds 2018 artikelen voor Topic. Schrijven is haar passie, haar droombaan.

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring