Waterpolo, de mooiste sport die er is

De Boxmeerse Zwem- Polo Club (BZ&PC) is een vereniging die in 2023 al zestig jaar bestaat. Met verschillende zwemdisciplines maakt de vereniging zwemmen voor iedereen mogelijk, van jong tot oud. Eén van die disciplines is waterpolo. Ik spreek erover met drie enthousiaste leden van de vereniging, voorzitter Maurice de Best, Penningmeester Bob Vervoort en hoofdtrainer Gerardo Petronilia.

De Boxmeerse Zwem- Polo Club (BZ&PC) is een vereniging die in 2023 al zestig jaar bestaat. Met verschillende zwemdisciplines maakt de vereniging zwemmen voor iedereen mogelijk, van jong tot oud. Eén van die disciplines is waterpolo. Ik spreek erover met drie enthousiaste leden van de vereniging, voorzitter Maurice de Best, Penningmeester Bob Vervoort en hoofdtrainer Gerardo Petronilia.

“Natuurlijk is waterpolo de mooiste sport die er bestaat”, begint Maurice. “Het is leuk  om te doen en het is ook nog goed voor lijf en leden. Het is een zware sport, een wedstrijd duurt vier keer vijf minuten netto en is intensief, daar moet je een goede conditie voor hebben. Naast conditioneel is waterpolo ook een technische en vaak ook fysieke sport, voor ons in elk geval de mooiste sport die er is.”

“Onze vereniging telt honderdzeventig leden waarvan er een vijftigtal waterpolo spelen”, vult Bob aan. “Onze leden variëren in leeftijd van twaalf tot ons oudste actieve lid, vijfenzestig jaar. Bijna iedereen die bij ons actief is, heeft daarvoor al gezwommen bij de zwemvereniging. Want je moet wel goed kunnen zwemmen om te kunnen poloën. Het is natuurlijk ook nog wel aan te leren, maar vaak heb je wel voordeel als je al goed kunt zwemmen en dat leer natuurlijk het beste van jongs af aan.”

BZ&PC kent verschillende waterpoloteams. Alle teams spelen in District 5. Tijdens de trainingen werken ze aan verschillende technieken, behandelen spelsituaties en trainen op conditie. Momenteel zijn er twee herenteams, het Heren 1 en Heren 2, welke beiden in de 2e klasse spelen en er is een fanatiek Jeugdteam onder 15 jaar wat dit jaar goed meedraait in de competitie en momenteel 5e staat van de 12 teams. Daarnaast is er nog een jeugdgroep met beginners; dit zijn kinderen van ca 8-12 jaar welke eerst de beginselen van het waterpolo leren, waarna ook met wedstrijden gestart wordt. “We zijn geen grote vereniging maar wel een heel gezellige vereniging”. We spelen op verschillende niveaus. Ons eerste team is natuurlijk prestatief. Daar spelen mannen in van zestien tot achtenveertig jaar. Ons tweede team is een meer recreatief team, maar ook nog fanatiek. Wanneer we een wedstrijd hebben willen we natuurlijk winnen. Maar de gezelligheid, de reis naar een uitwedstrijd, is vaak ook al gezellig. En wanneer we winnen de terugreis natuurlijk ook. Veel van onze leden spelen al hun hele leven met elkaar. Ooit zijn ze begonnen met zwemmen en vervolgens doorgegaan naar het waterpolo.”

“We trainen twee keer per week”, zegt trainer Gerardo. “Zelf speel ik in het eerste en train dus ook gewoon mee. Speler/trainer zeg maar. Ik ben officieel KNZB gediplomeerd en vind het geweldig om aan deze enthousiaste en hechte groep training te geven. Een paar jaar geleden ben ik met een nieuwe groep waterpolojeugd gestart. We begonnen met de basisvaardigheden en conditietrainingen. Ik merkte dat het een enthousiaste en leergierige groep was. Ze leerden erg snel, dat doet je goed als trainer. Toen we er klaar voor waren speelden we de eerste wedstrijden. Dat is de basis voor de doorstroming naar ons eerste team. Als kinderen er jong mee beginnen, groeien ze zo door in deze leuke ‘familie’. Want zo wil ik de hechte groep hier eigenlijk wel noemen.”

“Ja daar zijn we erg blij mee”, vult Maurice aan. “Als je ziet hoe Gerardo dit heeft opgezet en hoe de kinderen zich ontwikkelen, doet het ons goed. En natuurlijk is er altijd ruimte voor nieuwe leden. Kinderen, zowel meisjes als jongens, zijn van harte welkom bij ons. In de zwemgroep van de vereniging zwemmen de kinderen die in ieder geval reeds in het bezit zijn van diploma A en B. Ze zwemmen tweemaal per week. Onder leiding van gediplomeerde trainers leren ze een goede zwemtechniek aan in alle slagen: vlinderslag, rugcrawl, borstcrawl en schoolslag. Daarna trainen we vooral  op het verhogen van de zwemsnelheid. Tevens is er een mogelijkheid om deel te nemen aan wedstrijden, maar ze kunnen natuurlijk ook kiezen voor waterpolo. Volwassenen zijn uiteraard ook welkom. Als je goed kunt zwemmen en ervaring hebt is dat natuurlijk dan wel handig. Maar anders leren we je dat wel.” Bij onze vereniging is iedereen welkom en je mag vrijblijvend acht keer meetrainen.

Graag tot ziens in ’t water van onze thuisbasis ’t Hoogkoor in Boxmeer. Meer info over BZ&PC vind je op

Naar het overzicht

Remi van Bergen

Over de schrijver

Remi van Bergen

Oprichter RvB Media en uitgever van 6 regionale edities Topic Magazine. Het gezicht van de regio en uw communicatie adviseur voor zichtbaarheid. Allrounder en in het bezit van jarenlange ervaring in de schrijvers- en communicatiewereld, altijd nieuwsgierig naar actualiteiten en bedrijvig in vrijwilligerswerk voor meerdere verenigingen.

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring