We zijn trots op wat we bereikt hebben

Op een unieke locatie in Groeningen ligt woonzorgboerderij en paardenhouderij de Hultenhoek. Een landelijk gelegen plek waar mensen met een zorgvraag wonen, werken, begeleid worden en komen logeren. Met hun enthousiaste team bieden eigenaars Nick en Anke Janssen een vertrouwde, kleinschalige plek waar iedereen zichzelf kan zijn.

Op een unieke locatie in Groeningen ligt woonzorgboerderij en paardenhouderij de Hultenhoek. Een landelijk gelegen plek waar mensen met een zorgvraag wonen, werken, begeleid worden en komen logeren. Met hun enthousiaste team bieden eigenaars Nick en Anke Janssen een vertrouwde, kleinschalige plek waar iedereen zichzelf kan zijn.

In 2008 startte echtpaar Nick (41) en Anke (36) Janssen een groot avontuur: het opzetten van een woonzorgboerderij. Anke had de studie Sociaal Pedagogisch Werk en daarna de PABO gedaan. Tijdens een stage was zij verkocht geraakt aan werken met mensen met een beperking. Nick had hetzelfde gevoel over zijn werk bij Stichting Dichterbij met deze doelgroep. In een tijd dat zorgboerderijen in opkomst kwamen, spraken zij met beide ouders over zaken in de zorg die ze graag anders zouden zien. Deze stelden voor iets voor zichzelf te beginnen. Nick en Anke raakten dolenthousiast en trokken, ondanks hun jonge leeftijd, de stoute schoenen aan.

In hun zoektocht naar een geschikte locatie kwamen zij op een veehouderij in Groeningen, Hultenhoek 14, terecht. Nick: “De gebouwen waren goed en functioneel, we zagen mogelijkheden.” Anke: “Belangrijk was een plek te vinden waar we zelf ook konden wonen, en dat kon hier. Mijn vader is een goede klusser, hij hielp ons samen met de aannemer met de verbouwing.”

De eerste gasten die zij ontvingen op woonzorgboerderij de Hultenhoek, vernoemd naar de straatnaam waaraan de boerderij ligt, waren twee groepen van Nicks voormalige werkplek. Dichterbij huurt vandaag de dag nog steeds het dagbestedingsgebouw. Anke: “Wij bieden vanaf het eerste moment de faciliteiten en activiteiten, maar zij nemen eigen begeleiders mee.”

Een belangrijk onderdeel van de woonzorgboerderij is de paardenhouderij. “Ik denk dat we allebei eerder op een paard zaten dan dat we konden lopen,” grapt Anke, “van jongs af aan ben ik tussen de paarden te vinden. Deze uit de hand gelopen hobby is een perfecte combinatie met ons werk. Het is geweldig om je hobby met je werk te kunnen combineren.” In de stallen en weilanden lopen 26 paarden die dagelijks zorg nodig hebben. Ook een koe, minivarkens, konijnen, cavia’s en een hond zijn op de boerderij te vinden.

In de woonboerderij, sinds 2009 operationeel, is plek voor tien bewoners met een zorgvraag. Ieder heeft een eigen kamer. Met twee gezamenlijke woonkamers, twee leefkeukens, diverse badkamers en toiletten is het een zeer aangename woonplek. De bewoners zijn jongens en meiden tussen de 21 en 45 jaar. Nick: “We pinnen ons niet vast op leeftijden. Het is belangrijk dat er aansluiting en een klik is met de groep.” De bewoners van de woonboerderij kunnen rekenen op 24-uurs zorg van het deskundige zeventien medewerkers tellende zorgteam.

Als vanzelfsprekend maken Nick en Anke ook onderdeel uit van het zorgteam, al draaien zij niet mee in het dienstrooster. Nick: “We zijn de vliegende kiep. Valt er iemand uit in de zorg, dan helpen we daar een handje. Maar meestal ben ik op de boerderij aan het klussen, werk waarbij ik de jongens en meiden zoveel mogelijk betrek.” Anke verricht voornamelijk kantoorwerkzaamheden, maar steekt graag de handen uit de mouwen bij alle andere voorkomende werkzaamheden. Samen met hun twee zoons van vijf en zeven jaar wonen Nick en Anke ook op het Hultenhoek-terrein, waardoor ze snel kunnen handelen, onder andere bij calamiteiten.

Wonen en werken op dezelfde locatie, het is voor veel bewoners een ideale situatie. Dit doel hadden Nick en Anke ook voor ogen bij aanvang van hun avontuur twaalf jaar geleden. Al is het niet zo dat het een vast gegeven is dat degenen die op de boerderij wonen hier ook moeten werken. Nick: “Soms is het ook goed, ter verruiming van het sociale netwerk bijvoorbeeld, dat bewoners op een andere plek werken. Er zijn ook bewoners bij de IBN, een boomkwekerij en een boer aan de slag, maar de meesten werken hier op de boerderij.”

Een dag op de Hultenhoek begint met de verzorging van de paarden. Voeren, naar de wei brengen en stallen uitmesten, het gaat zeven dagen per week door. Zowel de bewoners als de bezoekers van de dagbesteding zorgen voor hun aandeel hierin. Regelmatig richt Anke tijdens ons gesprek haar blik door de glazen wand van de kantine naar de paardenstallen, waar het een drukke bedoening is. “Kijk dan,” zegt ze, “daar ben je toch trots op als je dat ziet. Zie je die jongen in de rolstoel? Aan zijn stoel is een trekhaak gemaakt, zodat hij een kar kan meenemen. Er wordt hier niet gedacht in problemen, maar in oplossingen, we kijken naar wat wél kan! Ook onze kinderen zijn altijd in of om de stallen te vinden. Zij zijn ermee opgegroeid, met het werk en de bewoners. Soms komt er eentje naar me toe met een gezelschapsspel onder zijn armen: mam, ik ga even een spelletje doen, om vervolgens naar de woonboerderij te vertrekken.” Andere klussen op de boerderij zijn het verzorgen van de kleine dieren, de moestuin onderhouden en het kloven van hout met een beveiligde machine. Ondanks het werk op de boerderij kunnen de bewoners gewoon op vakantie of een uitstapje maken. Wanneer zij weg zijn zorgen Nick en Anke voor de dieren. “Daar hebben onze cliënten alleen al plezier van,” lacht Anke, “dat Nick Janssen dan de stallen moet uitmesten.”

Voor kinderen met een zorgvraag is het mogelijk te logeren op de Hultenhoek of de dagopvang te bezoeken. Een manier om sociale contacten op te doen, en de thuissituatie te ontlasten. Paardrijden, helpen in de stal, een wandeling maken, met skelters rijden of binnen in de ballenbak, er is altijd wat te doen en te beleven op de Hultenhoek.

Met trots kijken Nick en Anke terug op de afgelopen jaren. “We waren nog hartstikke jong, maar vol enthousiasme en energie toen we hiermee begonnen. Eerlijke gezegd wisten we nog niet wat er op ons af zou komen. We hebben geluk dat we altijd de juiste mensen achter ons hadden staan. Ook onze beide families hebben ons altijd gesteund. We hebben veel hobbels moeten nemen, maar zijn heel blij dat we het gedaan hebben.”

 

Naar het overzicht

Wanda Havens

Over de schrijver

Wanda Havens

Ontmoet 'Wanda schrijft'. Auteur en column schrijfster over alledaagse, herkenbare onderwerpen en mensen. In zowel regionale kranten en op diverse website rubrieken een terugkerende pen. Schreef reeds 2 boeken en schrijft sinds 2018 artikelen voor Topic. Schrijven is haar passie, haar droombaan.

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring