50 Jaar Peter Dehing Dance Studio’s in Cuijk

Het was 7 maart 1973 toen Peter Dehing als nog jonge docent zijn school mocht aanmelden als officiële ballet/dansschool in Cuijk.

Het was 7 maart 1973 toen Peter Dehing als nog jonge docent zijn school mocht aanmelden als officiële ballet/dansschool in Cuijk.

Veel is er veranderd sinds die tijd, maar daar zitten dan ook wel 50 jaar tussen. Ooit begonnen met nog tijdens de opleiding lessen te verzorgen in het weekend in de Boerderij Checkpoint Cuijk-Noord, moest er al snel uitgeweken worden naar het parochiezaaltje in Cuijk Noord, en ook op de maandag avond kwam er vraag naar lessen in het “ ’t Doehuis ”.

Nu de groei en de uren zetten gestaag door, en op 7 maart 1973 opende de dancestudio de deuren in het voormalige pand van de leerlooierij in ’t Tuigleerstraatje in Cuijk. Nu zitten we daar ook al lang niet meer maar hebben we een mooie studio midden in het centrum aan het Louis Jansenplein 7 te Cuijk, terwijl we ook nog 5 studio’s runnen op andere plaatsen in Brabant, Gelderland en Limburg.

Ook is Peter Dehing allang niet meer de enige docent die de lessen verzorgen in de studio’s. Naast Peter zijn er nog vijf andere zeer professionele H.B.O. dans docenten die zijn team aanvullen. Daarmee wordt een enorm pakket aan mogelijkheden aangeboden op het gebied van theater dansvakken. In de verschillende klassen zijn alle leeftijden vertegenwoordigd, zelfs al de kleintjes vanaf drie jaar. Om maar een grip te noemen klassiek ballet en spitzen, jazzballet, moderne dans, tapdans, kinderballet en zelfs caractère (een van volksdans afgeleide dansvorm) staan wekelijks op het lesprogramma.

Leerlingen komen van ver, vooral ook om dat er vakken gedoceerd worden die je niet overal meer kunt vinden zoals tapdans en caractère. Ook is er een interne vooropleiding verbonden aan de studio’s waar jonge kinderen vanaf 11 jaar soms tot wel 14 uur per week lessen volgen in verschillende dansdisciplines, om zich voor te bereiden voor een evt. beroepsopleiding.

Peter heeft zijn sporen in de dans meer dan dubbel en dwars verdient, na zijn opleiding werd hij door een van zijn docenten Mevr. Hopmans Mutsaerts geholpen aan een scholarship in New York, na daar bijna 3 jaar te zijn geweest kwam hij terug naar Nederland om vervolgens lessen te verzorgen op twee dans academies te weten in Arnhem en in Tilburg. Hij was verantwoordelijk voor de Jazzballet lessen en de tapdans lessen. Weer jaren later werd hij gevraagd om terug keren met grote regelmaat om zelf lessen te verzorgen in New York. Hij werkte daar voor Broadway Dance Center (de studio waar ook Dan Karaty werkte ooit) en de meest beroemde school voor jazzdance en ballet in de U.S.A. Alvin Ailey. Daarnaast heeft hij masterclasses mogen verzorgen over de wereld van Afrika tot Mexico maar ook vooral veel in Duitsland en België heeft hij op vaak diverse plaatsen voor de klas gestaan.

Wanneer is het genoeg vragen mensen Peter met regelmaat? Echter als corona hem een ding heeft geleerd is dat hij niet thuis kan zitten. Hij geniet van het jonge talent. Een jong mens zien groeien in de dans, is een van de mooiste dingen die zijn vak hem brengt. Vanuit zijn school zijn er inmiddels leerlingen die een volledige HBO opleiding gevolgd hebben en nu hun eigen balletschool runnen, hoe mooi is dat! Ook zijn er leerlingen die uitvoerend zijn gaan dansen in Musicals en/of in dansgezelschappen in de U.S.A. en zelfs een in Rusland. Dus zolang zijn lichaam het fysiek toestaat om zijn vak te blijven beoefenen zal hij dat blijven doen zegt hij.

Nieuwsgierig geworden vraag een proefles aan!

 

Naar het overzicht

Remi van Bergen

Over de schrijver

Remi van Bergen

Oprichter RvB Media en uitgever van 6 regionale edities Topic Magazine. Het gezicht van de regio en uw communicatie adviseur voor zichtbaarheid. Allrounder en in het bezit van jarenlange ervaring in de schrijvers- en communicatiewereld, altijd nieuwsgierig naar actualiteiten en bedrijvig in vrijwilligerswerk voor meerdere verenigingen.

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring