66 jaar De Zelfkant Haps

Wanneer u door Haps rijdt kunt u het niet missen: bij de toegangswegen naar het dorp wordt u erop gewezen, de plaatselijke carnavalsvereniging ‘De Zelfkant’ bestaat 66 jaar! De carnavalsvereniging verjaart het aankomende carnavalsseizoen, alle reden voor een feestje. De jubileumactiviteiten zijn al in volle gang. Ik spreek bij voorzitter Peter Selten thuis af om het een avondje over deze gezellige carnavalsvereniging te hebben.

Wanneer u door Haps rijdt kunt u het niet missen: bij de toegangswegen naar het dorp wordt u erop gewezen, de plaatselijke carnavalsvereniging ‘De Zelfkant’ bestaat 66 jaar! De carnavalsvereniging verjaart het aankomende carnavalsseizoen, alle reden voor een feestje. De jubileumactiviteiten zijn al in volle gang. Ik spreek bij voorzitter Peter Selten thuis af om het een avondje over deze gezellige carnavalsvereniging te hebben.

Bij binnenkomst snap ik meteen waarom Peter de trotse voorzitter van de club is. Aan de wand hangen carnavalsfoto’s, in de hoek staat een enorme haan en op tafel liggen ordners vol met ‘Zelfkant’ artikelen en foto’s. “Zeg maar wat je weten wil over de Zelfkant”, zegt Peter. “Het meeste weet ik wel en anders zoeken we het erbij.” We spreken af een artikel te maken dat voornamelijk over het jubileumprogramma gaat.

In de statuten en het reglement van orde staan de regels en plichten van de Zelfkant duidelijk beschreven: carnaval, feest van vrijheid, ongebondenheid, vrij zijn van verplichtingen en plichtplegingen, verbroedering der rangen en standen. “Volgens mij klopt dat aardig”, zegt Peter “Onbewust houden we ons aan de statuten en regels. Alle leden kunnen een aardig feestje maken en dat doen wij graag met de gehele gemeenschap van Haps en dat al 66 jaar lang! We zijn een vereniging met leden van verschillende leeftijden, een erg hechte groep die weet wat Haps wil en die er ook 100% achter staat om iets moois voor Haps te organiseren. Maar goed, we zouden het over ons jubileumprogramma hebben!

Jubileumprogramma
We zijn vorig jaar al gestart met de voorbereiding en eigenlijk ook met de viering van ons jubileum. We hebben toen een hectare gerst ingezaaid. Daarvan hebben we begin dit jaar ons eigen ‘Zelfkant biertje’ laten brouwen. In mei verkochten we dit jubileumbier huis-aan-huis in het dorp. Dat we ruim zestienhonderd kratten verkochten, betekent dat ons biertje erg geliefd was.

Begin november hebben we voor onze sponsors een sponsoravond gehouden. Niemand minder dan de wereldkampioen motorcross Jeffrey Herlings sprak deze avond over zijn prestaties en over de rol van sponsors. Een geslaagde avond met een grote opkomst aan sponsoren, Jeffrey Hellings die met de motor het café binnenkwam en die een mooi souvenir op de houten vloer achterliet. Eind november vond het legendarische biercantus plaats, ook dat was een onvergetelijke avond.

Jubileumprogramma in 2020                     
Voor de komende periode staan naast onze jubileumactiviteiten ook nog de traditionele activiteiten op de planning. We zullen ze niet allemaal opsommen maar er zijn er wel wat waar we erg trots op zijn. Te beginnen met onze zittingen op 10 en 11 januari, elk jaar weer twee fantastische avonden. Uiteraard ons prinsenbal op 25 januari waar onze jubileumprins wordt gepresenteerd, Los in de Kiepekoj, sinds jaar en dag een geweldig dorpsfeest! En niet te vergeten De Bonte Brulluft, waar alle buurtverenigingen uit Haps bij aanwezig zijn. Op zaterdag 1 februari is er een reünie voor leden en oud-leden. We zullen dan mooie historische (film)beelden vertonen en je kunt luisteren naar verhalen van vroeger. Tijdens deze reünie zullen we ook onze nieuwe kleding presenteren. Een week erna op zondag 9 februari houden we onze prinsenreceptie en op zondag 16 februari onze jubileumreceptie. Deze dag wordt vast ook onvergetelijk. Er zijn diverse optredens, veel Joekskapellen en dansgardes die hun beste beentje zullen voorzetten. En o ja, misschien tóch een nieuwtje: tijdens komende Halfvasten willen we een Kèlszitting organiseren, maar dit zit nog in het vat, wie weet.”

Optocht
Voor de buitenwereld staat Haps natuurlijk bekend om de grote optocht op carnavalsdinsdag. Veel carnavalsverenigingen uit de regio komen dan naar Haps om er een mooi spektakel van te maken. “Ja, daar zijn we erg trots op”, zegt Peter. “Van heinde en verre krijgen we aanmeldingen. We kunnen wel hónderdvijftig wagens laten meerijden, maar sinds een paar jaar zijn we selectiever met de toelating. Het moet geen laatste optocht worden, waar men de wagen al half afbreekt. Zeventig wagens is een beheersbaar aantal en we kunnen zo goed toezichthouden. Ook de jeugd is hierbij van harte welkom, want wie de jeugd heeft… We zien dan ook veel groepen die vroeger als jeugdgroep kwamen en inmiddels als volwassenen met de mooiste creaties naar Haps komen, kijk, daar doen wij het voor.

Tuinfeest                                                                                                                                                                                    
Ter afsluiting van ons jubileumjaar houden we op 27 juni een feessie voor de regio met o.a. The Dirty Daddies en Dj Maurice. Voor de 28e juni hebben we ideeën, ideeën… het wordt in ieder geval unne knalzondag.   

 

Naar het overzicht

Remi van Bergen

Over de schrijver

Remi van Bergen

Oprichter RvB Media en uitgever van 6 regionale edities Topic Magazine. Het gezicht van de regio en uw communicatie adviseur voor zichtbaarheid. Allrounder en in het bezit van jarenlange ervaring in de schrijvers- en communicatiewereld, altijd nieuwsgierig naar actualiteiten en bedrijvig in vrijwilligerswerk voor meerdere verenigingen.

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring