De coronacrisis zorgt voor een toename
Wekelijks worden de minder bedeelde mensen in het Land van Cuijk door stichting Voedselbank voorzien van een gratis voedselpakket. Tegelijkertijd met het bestrijden van armoede, wordt hiermee voedselverspilling tegengegaan. Door de Coronacrisis is het af en toe een flinke uitdaging voor de vele vrijwilligers om de cliënten te blijven voorzien van een goed en gezond pakket.
- Topic Boxmeer
- Topic Cuijk
- Wanda Havens
- Deel dit artikel
Wekelijks worden de minder bedeelde mensen in het Land van Cuijk door stichting Voedselbank voorzien van een gratis voedselpakket. Tegelijkertijd met het bestrijden van armoede, wordt hiermee voedselverspilling tegengegaan. Door de Coronacrisis is het af en toe een flinke uitdaging voor de vele vrijwilligers om de cliënten te blijven voorzien van een goed en gezond pakket.
“Zeker in het begin van de Coronacrisis hadden wij het moeilijk door het hamstergedrag dat ontstond in de supermarkten”, vertelt voorzitter Voedselbank Land van Cuijk Arie van Turnhout (68). “Er bleven nauwelijks producten voor de voedselbank over. Gelukkig is dit weer verbeterd.” Stichting voedselbank Land van Cuijk is opgericht in 2006 en is aangesloten bij de landelijke organisatie van voedselbanken. Sinds drie jaar is Arie als voorzitter bij deze, voor sommigen onmisbare, stichting betrokken. “Het is een honderd procent non-profit organisatie. Wij hebben geen betaalde krachten in dienst, ook de bestuursleden niet, maar werken uitsluitend met vrijwilligers. Op deze manier kunnen gratis voedselpakketten verstrekt worden zonder personeelskosten.” De reden dat mensen aankloppen bij de voedselbank is bijvoorbeeld een faillissement of ontslag, maar ook een echtscheiding, verslaving of psychische problemen kunnen reden voor een hulpvraag zijn.
Het grootste aanbod van voedsel komt vanuit de lokale supermarkten. Niet verkochte producten zoals vlees, brood, groenten en levensmiddelen met een houdbaarheidsdatum worden waar nodig ingevroren aangeboden aan de voedselbank. Een erg mooie bijkomstigheid is dat hiermee minder voedsel in de prullenbak verdwijnt en daarmee verspilling wordt voorkomen. Daarmee wordt ook het milieu minder belast. Arie: “Wij zorgen dat de producten voorzien worden met een logo van de voedselbank en dat deze op woensdag opgehaald worden in de supermarkt, zodat ze donderdag via ons depot in Rijkevoort naar de drie uitgiftepunten kunnen om uitgedeeld te worden.” Daarnaast krijgt de voedselbank voedsel aangeleverd via bakkers, eierboeren en particulieren. Eenmaal in de week rijden vrijwilligers naar Tilburg waar het regionale distributiecentrum van de voedselbanken is gevestigd. Landelijk ingezameld voedsel wordt hier centraal uitgeleverd. “Ook krijgen wij tweewekelijks voedsel uit Veghel waar wij samenwerken met de plaatselijke voedselbank.”
Op dit moment zijn er zo’n veertig enthousiaste vrijwilligers actief bij de Voedselbank Land van Cuijk. Naast het bestuur betreft het inpakkers, chauffeurs, collega’s die het financiële gedeelte in de gaten houden, uitgiftemedewerkers en screeners. “We kunnen bouwen op onze vrijwilligers en dat is ook heel belangrijk. De uitgiftes elke donderdag moeten doorgaan. De onderlinge verhoudingen zijn goed”, vertelt een trotse voorzitter. “De neuzen wijzen dezelfde kant op en dat moet ook, want zonder vrijwilligers is er geen voedselbank.”
Screeners beoordelen nieuwe aangemelde cliënten en toetsen elke drie maanden of deze nog aan de minimum eisen voldoen. “De richtlijn om in aanmerking te komen voor een voedselpakket is dat cliënten per week ongeveer zestig euro vrij te besteden hebben. Voor gezinnen ligt dit bedrag iets hoger, afhankelijk van het aantal personen binnen het gezin. Cliënten mogen maximaal drie jaar gebruikmaken van de voedselbank. Met hulp van onze screeners, proberen zij binnen deze tijd uit de problemen te komen door schuldhulpverlening of aanpak van hun verslaving bijvoorbeeld. Wij volgen dat op de voet, zonder traject geen pakket.”
Op dit moment zijn er ongeveer honderd gezinnen in het Land van Cuijk die wekelijks een voedselpakket ontvangen van de voedselbank, dit betekent dat ongeveer 350 monden worden gevuld. De voedselpakketten voor de cliënten bevatten brood, vlees, groente, fruit en houdbare producten als koffie en koekjes. “Het is vaak wel seizoensgebonden wat er geleverd wordt. Als het tijd is dat de courgetten rijp zijn, dan zullen die veelvuldig in de pakketten terechtkomen.” De voedselbank besteedt graag extra aandacht aan betrokken kinderen. Elk jarig kind uit een gezin dat hulp krijgt van de voedselbank, krijgt een extraatje. “Een jarige krijgt een pakket met daarin iets lekkers om te trakteren, evenals ballonnen en slingers.” De Sinterklaastijd wordt ook niet vergeten. Met behulp van sponsoren en donaties worden er cadeaus voor de kinderen geregeld.
Door de Coronacrisis hebben de vrijwilligers die veelal vanwege hun leeftijd vallen in de risicogroep, de oudste telt ongeveer tachtig jaar, hun werkwijze aan moeten passen. De verstrekking van de pakketten vindt normaal gesproken plaats op drie uitgiftepunten, de Driewiek in Boxmeer, de Esterade in Grave en het Doehuis in Cuijk. Maar door de sluiting van de uitgiftepunten hebben zij drie maanden lang pakketten aan huis bezorgd. “Hiervoor hebben we een bestelbus moeten huren, uiteraard zonder logo, vanwege de privacy van onze cliënten. Vanwege het verminderde aanbod van voedsel waren wij ook genoodzaakt voedsel in te kopen. We kochten bijvoorbeeld doperwten in pot. Als er minder verse groente aangeboden wordt, kunnen we deze als alternatief inzetten. Dankzij spontane giften en donaties konden we de extra kosten in de hand houden. Ik kan wel zeggen dat we dankzij sponsoren de Coronacrisis redelijk overleven.”
In de afgelopen periode heeft de Voedselbank Land van Cuijk een vermindering gezien van het aantal cliënten. “We verwachten dat dit door de tweede golf betreft de Coronacrisis wel weer gaat toenemen. Er zijn al zzp’ers en studenten die hun bijbaan verloren hebben die zich bij ons aangemeld hebben. We blijven de aanmeldingen goed screenen en hebben korte lijnen met bijvoorbeeld Sociom en de gemeente. Alleen degene die er echt recht op hebben ontvangen een pakket. We hebben onze zaken op orde, onze aanpak is goed en alles is in balans. Wij dienen aan tal van wettelijke voorwaarden te voldoen en doen dat ook. Jaarlijks krijgen we een inspectiebezoek van een extern bureau en wordt bekeken of we ons aan de regels van de voedselveiligheid houden. Bij de laatste keuring scoorden we honderd procent groen. Iets om trots op te zijn. De duidelijke richtlijnen maakt dat we kunnen zorgen voor de mensen die het echt nodig hebben, en daar doen we het voor!”
Wilt u de voedselbank steunen? Kijk op onze site voor meer informatie. Hartelijk dank.
www.voedselbanklandvancuijk.nl