De passie voor de roeisport verbindt ons

De Drie Provinciën is een roeivereniging opgericht in 1992 in het land van Cuijk, gelegen aan de Keersluisweg in Katwijk. Inmiddels telt de vereniging zo'n 150 leden: mannen en vrouwen, jong en oud, fanatiek en recreatief.

De Drie Provinciën is een roeivereniging opgericht in 1992 in het land van Cuijk, gelegen aan de Keersluisweg in Katwijk. Inmiddels telt de vereniging zo'n 150 leden: mannen en vrouwen, jong en oud, fanatiek en recreatief.

Voor iedereen is er plaats, zolang je maar een passie hebt voor bewegen en lekker buiten zijn. Voor aspirant-leden zijn er veel mogelijkheden. Voor beginners is er twee keer per jaar een beginnerscursus, de volgende start in september. Voor 100 euro krijg je 20 lessen, die twee keer per week gehouden worden. Na die 20 lessen kunnen mensen besluiten of ze het leuk vinden en door willen gaan met de roeisport.

Natuurlijk zijn er ook mogelijkheden om door het jaar heen te komen kijken. Zeker voor mensen die al roei-ervaring hebben opgedaan is dit interessant. Erik van den Ouwelant, bestuurslid, is zo ook begonnen. “Zo'n 25 jaar geleden ben ik gaan informeren naar de mogelijkheden”, zegt Erik. “Roeien leek me wel wat, maar ik wist nog niet zo goed hoe en wat. Ik ben goed opgevangen en heb de instructiecursus gedaan. Na al die tijd ben ik nog steeds enthousiast. Roeien is een leuke, gezonde en sportieve bezigheid. Je traint al je spieren, terwijl de blessurekans klein is. Zeker als je het vergelijkt met hardlopen, waar vooral de knieën veel te verdragen hebben. De roeisport is daarnaast ook veelzijdig. Je kunt het in je eentje beoefenen, in duo's of in teamverband. Hoe fanatiek je het wil doen, heb je ook zelf in de hand. We hebben mensen die het leuk vinden op het water te dobberen en recreatief bezig te zijn. Voor de fanatiekelingen zijn er wedstrijden en zelfs marathonroeien. Dat is een flinke uitdaging, waarbij je grote en zware tochten door heel het land aflegt.
Voor de jeugd hebben we een aparte groep. Vanaf ongeveer 10 jaar, als ze de boot goed kunnen besturen, tot hun 18e. Zij krijgen twee keer per week les en gaan ook op roeikamp in het binnen- en buitenland. Dat is niet alleen een leuk uitje, maar zorgt ook voor sociale interactie met andere jeugd. Zo is er een jeugdkamp in augustus in samenwerking met vereniging Amycus in Almelo. Een halve week komt hun jeugd naar ons toe, de andere helft van de week gaat onze jeugd op bezoek daar.
Roeien moet je leren. Het is een sport die niet zonder gevaar is gezien het waterverkeer. Een beginneling kan dan ook niet zonder instructeur het water op gestuurd worden, dat is onverantwoord. Wij zorgen dat er iemand bij is. Gaandeweg kun je bevoegdheden halen, die je als een soort proeven van bekwaamheid kunt zien. Je bouwt hiermee skills op. Je kunt steeds meer en meerdere kanten op. Veiligheid en materiaalbehoud staan voorop. Ik heb zelf veel instructies gegeven. Een tijdje heb ik dat wat minder gedaan door drukte, om het vervolgens weer op te pakken. Daar zijn binnen de vereniging veel mogelijkheden voor. We kijken wat er bij iemand past en de tijd die beschikbaar is.”

“Onze leden komen niet alleen uit het Land van Cuijk, we hebben ook mensen die woonachtig zijn in bijvoorbeeld Wijchen of Nijmegen en uit verschillende plaatsen in Limburg. We roeien op de Kraaijenbergse Plassen en op de Maas tussen Grave en Sambeek. Een enorm oppervlakte met veel flora en fauna. Oftewel, op water wat omgeven is door prachtige natuur. Vooral als je met zonsondergang op het super strakke en spiegelgladde water bent, is een geweldige ervaring. Ik heb al regelmatig meegemaakt dat er dan een ijsvogeltje meters met ons meereist, hoe mooi is dat? Het is echt puur genieten. Buitensport is niet alleen goed voor je fysieke gesteldheid, maar ook voor je mentale gezondheid. Het is een manier om je te ontdoen van de dagelijkse stress en je even goed op te laden.”

Vaak hangt er rondom roeien een stigma, dat het een elitesport is, maar niets is minder waar. De Drie Provinciën is een laagdrempelige en vooral gezellige roeivereniging met mensen uit alle lagen en leeftijden van de samenleving. Wat ons verbindt, is de passie die we hebben voor roeien. We hebben leuke momenten onder elkaar, zoals met de jaarlijkse barbecue. Ook worden er toertochten door het hele land georganiseerd. Mensen gaan dan een aantal dagen met elkaar naar bijvoorbeeld Friesland of zelfs naar het buitenland. Zo ontstaan er hechte vriendengroepen, dat is mooi om te zien.

Elke vereniging heeft zijn eigen karakter, maar roeiverenigingen onderling zijn wel goed naar elkaar. Zo zijn wij altijd welkom bij anderen en zij bij ons. De passie voor de roeisport verbindt ons. Het sociale aspect is erg belangrijk. We proberen vooral een gezellige vereniging te zijn, waar het leuk is om elkaar te ontmoeten en er een leuke omgang met elkaar is.

We hopen mensen te enthousiasmeren voor de roeisport. Voor mensen die lekker in beweging en buiten willen zijn, is het heel interessant. We hopen dan ook mensen te kunnen verwelkomen voor de beginnerscursussen in september en natuurlijk daarbuiten. Neem contact op via info@rv-ddp.nl  Op de website staat meer informatie:

 

 

Naar het overzicht

Nicole Janssen

Over de schrijver

Nicole Janssen

Schrijven is echt haar passie. De interesse in het verleden en in mensen van nu en hun dagelijkse leven, kan ze goed toepassen in haar werk als tekstschrijver voor Topic Wijchen.

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring