Energy Challenges daagt scholieren uit!

Op weg naar duurzame scholen in Noord-Brabant, Limburg en Gelderland

Op weg naar duurzame scholen in Noord-Brabant, Limburg en Gelderland

“Als we het over energiebesparing en duurzaamheid hebben, dan wordt er gekeken naar wat we direct kunnen aanpassen. Welke maatregelen we meteen kunnen treffen. Maar zolang we zelf niet veranderen, is dat natuurlijk dweilen met de kraan open. Wij zetten daarom in op gedragsverandering”, aldus Ingrid Kloosterman van Energy Challenges. Een project waar scholen uit Noord-Brabant, Limburg en Gelderland vanaf nu ook aan deel kunnen nemen.

Bewustwording
Kloosterman legt uit hoe het werkt: “Bij Energy Challenges komen techniek en gedrag samen. Scholieren - uit groep 7-8 – maken hier zelf het verschil. De jongeren worden uitgedaagd om op eigen wijze campagne te voeren voor energiebesparing en duurzaamheid op hun school. Zo maken ze kennis met de wereld van duurzaamheid, energie en techniek; en ze ontdekken hun eigen talenten. Bijkomend voordeel: gemiddeld besparen scholen 15% op hun energierekening.”

Volgens Kloosterman merk je de mentaliteitsverandering op het gebied van duurzaamheid ook echt bij de leerlingen. “Waar ik tegen mijn kinderen nog wel eens zeg ‘doe die deur eens dicht!’, daar gaf een leerling op een deelnemende school mij datzelfde standje. Op zo’n moment weet ik: het project is geslaagd. Maar denk ook aan leerlingen die aangeven dat een koelkast in ieder klaslokaal echt te veel van het goede is. En dat het digibord écht niet continu aan hoeft te staan.” Het project moet volgens Kloosterman een olievlek worden die zich langzaam uitbreidt over heel Nederland. “Acht jaar geleden is het idee voor Energy Challenges in Groningen ontstaan. En inmiddels hebben al bijna veertigduizend leerlingen van zo’n 170 scholen in Nederland, België, Duitsland, Groot-Brittannië en Denemarken deelgenomen.”

Scholen gezocht
Met ingang van het schooljaar 2019-2020 kunnen scholen in Zuid-Oost Nederland ook deelnemen. “Aanmelden kan nog steeds. Wat ze kunnen verwachten? Vanuit Energy Challenges ontzorgen we de deelnemende scholen volledig. De scholieren gaan zelf aan de slag, waarbij ze vanuit ons professionele begeleiding krijgen. Daarnaast hebben we voor de leerlingen razende reporters die verslag van de voortgang doen. En via het digitale dashboard kan meteen de actuele besparing worden gecheckt”, vertelt Kloosterman.

Het project start met een energiescan. “Die wordt uitgevoerd door een deskundig bedrijf, waarbij Energy Challenges alles voor de scholen uit handen neemt. In januari volgt dan de aftrap met alle deelnemende scholen uit de regio. Daarna zijn de leerlingen aan zet. Zij kunnen sterren verdienen voor hun prestaties. De mooiste, beste en origineelste campagnes maken vervolgens kans op prijzen tijdens de grote finale in juni.”

Samenwerking bedrijfsleven
Kloosterman is daarnaast op zoek naar bedrijven uit de regio die dit initiatief een warm hart toe dragen. “Dat zijn partners die mee willen denken in het spel rondom kennis, innovatie, techniek en advies. Zij helpen de scholen een handje om hun energievoorziening op pijl te krijgen en te houden. Daarnaast is het natuurlijk ook een kans om extra in the picture te komen bij de jongeren en ze te enthousiasmeren voor energie-gerelateerde beroepen.”

Kloosterman is niet de enige die achter dit initiatief staat. In de regio bestaat het comité van aanbeveling uit Tinie van Aalstum (bestuurder Stromenland), Jacqueline Goedhart (Kenniscentrum Wetenschap en Techniek Gelderland) en Arend Runia (directeur- bestuurder Marant).

Deelnemen
Interesse om als school of bedrijf deel te nemen? Neem dan vrijblijvend contact op met Ingrid Kloosterman via 06-12939266 of mail ingrid.kloosterman@energychallenges.nl. Op www.energychallenges.nl lees je alles over het project.

 

Naar het overzicht

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring