Neem mensen zoals ze zijn

Jezelf niet kunnen zijn en tot de ontdekking komen dat je in een verkeerd lichaam zit. Wat moet je dan? Het overkwam Ashley van Dieten. Ze werd geboren als man, maar voelt rust wanneer ze vrouwenkleding draagt. Haar leven en dat van vriendin Corrie Beer stonden op z’n kop toen Albert, Ashleys geboortenaam, in transitie ging. Over hun leven met deze ingrijpende verandering werd een documentaire gemaakt.

Jezelf niet kunnen zijn en tot de ontdekking komen dat je in een verkeerd lichaam zit. Wat moet je dan? Het overkwam Ashley van Dieten. Ze werd geboren als man, maar voelt rust wanneer ze vrouwenkleding draagt. Haar leven en dat van vriendin Corrie Beer stonden op z’n kop toen Albert, Ashleys geboortenaam, in transitie ging. Over hun leven met deze ingrijpende verandering werd een documentaire gemaakt.

Op 14 februari 1964 werd Albert van Dieten geboren in het kerkdorpje Beugen. Hij groeide op in een mannenwereld en vond vooral techniek interessant. Toch voelde hij zich altijd anders dan anderen. “Ondanks dat ik eens te horen kreeg dat ik een Adonis was, heb ik me nooit zo gevoeld. Machogedrag was niet iets wat bij me paste.” Albert trouwde en kreeg twee zonen: Kevin en Joey. Tot ieders enorme verdriet overleed Kevin op vijftienjarige leeftijd ten gevolge van ongeneeslijke kanker. Een economische crisis bracht in die periode onzekerheden met zich mee voor zijn bedrijf Van Dieten Kraanverhuur, waarvoor hij zich als kraanmachinist met een mobiele telescoopkraan verhuurd. Ook volgde er een scheiding van de moeder van zijn kinderen. Alles bij elkaar was het een zware dobber voor Albert.

Vrouwelijke kanten
Op het moment dat Albert dacht ‘hoe krijg ik mijn leven weer de goede kant op?’ ontmoette hij zes jaar geleden Corrie Beer (64), moeder van twee dochters en vijf kleinkinderen, uit Gennep. Beide waren niet op zoek naar een relatie, maar na een kop koffie op een terras was er meteen een klik. Na deze ontmoeting waren ze al snel onafscheidelijk. Ze hadden een man-vrouw relatie, maar Corrie miste wat bij haar vriend. Albert op zijn beurt kreeg zijn leven weer op de rit, maar had steeds het gevoel dat er nog wat was. Hij bleef onrustig, op zoek naar zichzelf. Corrie: “Ik zag dat Albert veel vrouwelijke trekjes had, dat besprak ik met hem. Ik zou graag je vrouwelijke kant willen zien, moedigde ik hem aan. Op het moment dat hij een jurk aantrok, zag ik iets veranderen in zijn ogen.” Albert voelde rust: “Ik schrok me rot. En nu? Help! Mijn verstand zei ‘doe normaal!’ Mijn gevoel zei ‘ik zit in het verkeerde lichaam, ik ben een vrouw!’ Was ik een travestiet? Een drag queen? Nee, dat was het niet. Ik wist het niet en zocht heel het internet af. Ook las ik het boek Spiegelogie van Willem de Ridder, waar ik veel aan had.” Langzaam wende Albert en Corrie aan het idee dat de nuchtere Beugenaar een transgender is. Albert werd Ashley en een grote ontdekkingsreis begon.

Vaderdag of Moederdag?
Een volgende stap was hetgeen wat Ashley voelde aan de kinderen vertellen. Ashley: “Tijdens een etentje vertelde ik dat ik een transgender ben. De reactie van mijn zoon was ‘moet ik nu een cadeautje kopen voor Vaderdag of Moederdag?’ Een super nuchtere reactie, maar heel fijn hoe hij erop reageerde. Hoe moet ik het me voorstellen? Werd er gevraagd. Ik legde uit ‘ik loop in een geslacht rond, waarin ik niet thuishoor.’ Er kwamen ook negatieve reacties uit mijn omgeving, maar dat begreep ik wel. Zelf snapte ik amper hoe het zat, laat staan hoe dat voor anderen moest zijn.” Ashley ging op zoek naar de vrouwelijke kledingstijl die bij haar past. Ashley: “Dat was best lastig, we hadden op een gegeven moment kasten vol kleding hangen, van alles wat. Ook wat betreft make-up was het zoeken. In het begin was het soms wat te veel van het goede. Ook zochten Corrie en ik een passende pruik en borstprotheses. Nu begin ik mijn eigen stijl te krijgen en vind ik het leuk me op en top vrouwelijk aan te kleden.” Corrie: “Soms hebben we ruzie wie het eerst bij de spiegel mag, hahaha.”

Psycholoog en hormoondokter
Een psycholoog die het hemd van het lijf vraagt en een hormoondokter in het Radboud ziekenhuis; het zijn specialisten waar Ashley tegenwoordig mee te maken heeft. Ze zit midden in haar transitie. “Het gaat heel rustig aan, stap voor stap. Ik gebruik hormonen, maar cosmetische veranderingen zijn nog niet gedaan.” Om ervaringen van lotgenoten te horen bezochten Ashley en Corrie samen bijeenkomsten voor transgenders. Corrie: “Andere transgenders waren wel eens jaloers op Ashley, omdat ik meekwam en haar steunde in alles. Alles wat er gebeurde deden en besproken we samen. We vullen elkaar aan, zijn open naar elkaar en zitten op hetzelfde level.”

Vrouw in een mannenwereld
Het contrast met de mannenwereld waarin Ashley dagelijks aan het werk is en haar leven als vrouw is groot. “Overdag loop ik een spijkerbroek, shirtje en werkschoenen. Je bent een vrouw in een mannenwereld, dat is soms verwarrend. Wanneer ik thuiskom gaan die werkschoenen uit en de hakken aan. Ik heb nu rust in mijn hoofd, eerst liep ik altijd te prakkiseren. Vroeger vond ik mezelf nooit knap, nu wel. Ik heb weer enorme energie in het ondernemen en ben bezig de uitvinding die ik gedaan heb, een automatische uitvalbeveiligingsklem, op de markt te brengen. Ik zit nog vol ideeën, kan nog wel twee mensenlevens vooruit.”

Documentaire ‘Corrie’
Via een online oproep kwam het stel in contact met filmmaakster Marieke Widlak. Ze maakte een documentaire over Corrie, genaamd ‘Corrie’, over hoe het is om de partner van een transgender te zijn. Hoe vind je jezelf opnieuw uit als je partner een verandering doormaakt? Deze openhartige film is op 23 september in première gegaan en is opnieuw te zien tijdens het Nederlands Film Festival. Corrie: “Ik heb hieraan meegewerkt, omdat ik ervaarde dat er voor Ashley allerlei hulp was, maar voor mij niet. We zijn gewoon onszelf in de film. Die première was heel bijzonder. Na afloop kwam iedereen naar ons toe om vragen te stellen, we werden even publiek bezit.”  

Ashley: “Het gaat goed met ons. Ik zit in het verkeerde lichaam, maar het leven gaat verder. Het is geen hoofdmoot meer.” Corrie: “Ik neem mensen zoals ze zijn. We hebben samen veel meegemaakt, nog steeds ben ik verliefd op Ashley.”

Corrie is uitgeroepen tot beste shortfilm van Nederland 2022. Eind januari zal deze daarom ook te zien zijn op het Clermont-Ferrand internationaal short filmfestival.

Naar het overzicht

Wanda Havens

Over de schrijver

Wanda Havens

Ontmoet 'Wanda schrijft'. Auteur en column schrijfster over alledaagse, herkenbare onderwerpen en mensen. In zowel regionale kranten en op diverse website rubrieken een terugkerende pen. Schreef reeds 2 boeken en schrijft sinds 2018 artikelen voor Topic. Schrijven is haar passie, haar droombaan.

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring