Platenpakket, daar zit muziek in!

Jonge ondernemers Stef en Stijn verrassen mensen met nieuwe oude muziek

Jonge ondernemers Stef en Stijn verrassen mensen met nieuwe oude muziek

Al vanaf hun zestiende hadden de Cuijkse vrienden Stef Vergeest (20) en Stijn Pluk (21) de droom om samen een bedrijfje te beginnen. Na een hoop ideeën en anderhalf jaar hard werken in een slaapkamer van vier bij vier lanceerden ze afgelopen december eindelijk de website van hun eigen onderneming: Platenpakket.

Wat is Platenpakket?
Stef: “Platenpakket is passie voor muziek. Stijn en ik houden allebei heel erg van muziek en dat willen we overbrengen op andere mensen. Daarom maken wij verrassingspakketten. Als mensen bij ons een pakket bestellen, kunnen ze de inhoud helemaal aan ons overlaten of aangeven welke genres ze willen. Het is een perfect cadeau, echt iets wat je onder de kerstboom legt en met z’n allen gaat uitpakken. Zelfs degene die het cadeau geeft wordt verrast.”
Stijn: “In eerste instantie lijkt het misschien een risico om platen te bestellen die je niet zelf kan kiezen, maar je kunt wel opmerkingen toevoegen waar we rekening mee houden, over platen die je al hebt bijvoorbeeld. Ook heb je altijd het recht om te retourneren. Tot nu toe heeft nog niemand dat gedaan. We hebben al aardig wat pakketten verkocht en de berichten zijn altijd positief.”

Hoe komt het dat platen tegenwoordig weer zo populair zijn?
Stef: “Een plaat is echt iets magisch. Het is de puurste vorm van muziek die er is en het is tastbaar. Een nummer op Spotify aanzetten is iets heel anders dan echt een album in je bezit hebben.”
Stijn: “Voor jonge mensen is een platenspeler ook echt iets unieks. Je ziet hem wel steeds vaker terugkomen, maar het is niet zo dat iedereen er een heeft.”

Hoe hebben jullie dit bedrijf opgezet?
Stef: “Dat is een beetje het klassieke zolderkamerverhaal. Eerst zaten we bij Stijn met drie opgestapelde tafels als bureau. Bij mij hadden we in mijn slaapkamer van vier bij vier twee bureaus tegen elkaar gezet. Toen moesten we echt over elkaar heen springen en kruipen.”
Stijn: “We zijn heel lang bezig geweest met het idee. Op een gegeven moment moesten er nog een paar kloteklusjes gebeuren, zoals belastingzaken en uitzoeken wat voor algemene voorwaarden we moesten hebben. Daar leer je veel van, maar het kost ook veel tijd. Toen zeiden we: ‘We gaan onszelf een paar avonden opsluiten en dan maken we die shit gewoon af.’”

Dachten jullie wel eens: waarom doen we dit eigenlijk?
Stijn: “Ja, maar ik dacht dan altijd: dit is een moment waarop iedereen zou stoppen. Dan moet je juist doorpakken. Op een gegeven moment ben je ook zover dat je het gewoon moet doen.”
Stef: “We hadden er dan al zoveel tijd inzitten dat het een beetje je baby’tje is geworden.”

Hoe komen jullie aan de platen?
Stef: “Ik kende een paar handelaren, omdat ik zelf al platen kocht. Via hen hebben we een groepje handelaren verzameld die het ons laten weten als ze nieuwe platen hebben.
Stijn: “Wij selecteren ze dan op kwaliteit. Het zijn officieel tweedehands platen omdat ze bij iemand anders liggen, maar ze zijn ongeopend of nooit gedraaid, waardoor ze zo goed als nieuw zijn. Dat scheelt ons inkoopkosten en het is duurzaam, omdat er geen nieuwe platen ontwikkeld hoeven te worden.”

Hoe maken jullie de pakketten?
Stef: “In de zolderkamer waar mijn zus eerst sliep, is nu een platenpakketarchief. Daar staan allemaal dozen op dozen met platen erin. Als iemand iets bestelt, kijk ik welke genres diegene heeft geselecteerd en doe ik wat vooronderzoek naar de persoon. Een beetje stalken eigenlijk. Dan zoek ik de platen bij elkaar en doe ik ze in handgemaakte dozen. Die dozen kopen we in en bespuiten we zelf met ons logo. Af en toe ligt de hele tuin vol met kranten en maken we een heleboel dozen tegelijk.”

Hoe zag de eerste week dat jullie site online ging eruit?
Stijn: “Dat vond ik heel speciaal. We zijn in de week voor kerst begonnen. We hadden gezegd dat we voor mensen in de buurt gelijk op de dag van bestelling zouden leveren, zodat het voor kerst binnen zou zijn. ’s Middags hadden we de site online gezet, die avond hadden we al vijf bestellingen.”
Stef: “Toen moesten we ineens aan de bak. Holy shit, dachten we, was dit wel een goed idee?”

Waar komt jullie liefde voor platen vandaan?
Stef: “Ik vind goede audio superbelangrijk. Op internet las ik dat geluid het mooiste klinkt uit een platenspeler. Dat wekte mijn interesse. Ook hebben we een vriend, Gijs, die al eerder een platenspeler had dan ik. Daar zag ik hoe vet het is.”
Stijn: “Mijn liefde voor platen is ook ontstaan bij Gijs. Ik heb zelf geen platenspeler, omdat het te duur is. Wel luister ik vaak platen bij Gijs en Stef. Binnenkort ga ik er twee inlijsten en op mijn kamer hangen.”

Willen jullie de platen soms niet het liefst zelf houden?
Stef: “Jawel!”
Stijn: “Ik heb dat niet per se, maar Stef heeft wel eens zijn momenten ja. Stef houdt zich meer bezig met de voorraad dan ik, we houden de platen bij hem en ik heb natuurlijk ook geen platenspeler. Laatst hadden we Songs in the Key of Life van Stevie Wonder. Die hebben we gepromoot op social media. Toen kwam de vraag of die in een pakket mocht.”
Stef: “Toen dacht ik: godverdomme. Ik heb hem toch maar in het pakket gedaan. Soms doet het pijn om platen weg te doen. Ik heb er ook zeker wel eens een gehad die ik echt niet ging verkopen. Een speciale editie van een plaat van The Rolling Stones bijvoorbeeld.”

Wat is de leukste reactie die jullie hebben gekregen?
Stef: “We hebben laatst een pakket bezorgd bij een studentenhuis. Echt zo klassiek als maar kan, overal kratten bier en fietsen in de tuin. Toen we aanbelden deed een jonge gast open. Ze hadden echt een vriendenavond gehad en gingen met z’n allen de platen luisteren. Dat is precies hoe wij het in ons hoofd hadden.”

Wat is de beste plaat die jullie hebben verkocht?
Stef: “The Wall van Pink Floyd. Dat is zo’n episch en fenomenaal album.”

Wat is de beste plaat die jullie zelf hebben?
Stijn: “Voor mij zijn dat de twee platen die ik binnenkort aan mijn muur ga hangen: Continuum van John Mayer en Swimming van Mac Miller.”
Stef: “Surfer Rosa van The Pixies. Een nummer daarvan zit in de film Fight Club. Je weet niet waar je naar luistert. Het voelt alsof je in een kelder staat met allemaal mensen die heel goed zijn in wat ze doen en lol aan het maken zijn. Soms hoor je ineens mensen schreeuwen. Het is heel experimenteel, afgewisseld met goede gitaarmuziek. Die plaat is gewoon een hele ervaring.”

Wat zijn jullie toekomstplannen?
Stef: “We willen graag samenwerken met platenzaken, zodat we voordelig nieuwe platen kunnen krijgen en we bekender worden.”
Stijn: “We hebben nog veel meer ideeën, maar we zijn ook allebei druk met afstuderen en weten nog niet hoe alles na onze studie gaat lopen.”
Stef: “Zolang het leuk en haalbaar is om aan Platenpakket te werken, gaan we er in ieder geval zeker mee door.”

Naar het overzicht

Juul ten Haaf

Over de schrijver

Juul ten Haaf

Juul ten Haaf uit Beers studeert journalistiek aan de Fontys in Tilburg. Ze is nieuwsgierig en heeft een passie voor schrijven en interviewen. Het liefst houdt ze zich bezig met maatschappelijke thema’s en human interest verhalen. Ze vindt het erg mooi dat ze door de journalistiek de kans krijgt om mensen met een bijzonder verhaal te leren kennen en probeert die verhalen altijd zo goed mogelijk op te schrijven. Leuk om te vermelden, Juul liep in 2013 al een weekje 'snuffelstage' bij Topic magazine!!

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring