Schouderpijn

In Nederland is schouderpijn een veelvoorkomend probleem. Schouderklachten zijn, na wervelkolomklachten, al jaren de meest voorkomende reden voor een patiënt om naar een fysiotherapeut te gaan. Echter niet elke schouderpatiënt vindt de weg naar een gespecialiseerde schouderfysiotherapeut. En dat is vaak een gemiste kans. 

In Nederland is schouderpijn een veelvoorkomend probleem. Schouderklachten zijn, na wervelkolomklachten, al jaren de meest voorkomende reden voor een patiënt om naar een fysiotherapeut te gaan. Echter niet elke schouderpatiënt vindt de weg naar een gespecialiseerde schouderfysiotherapeut. En dat is vaak een gemiste kans. 

Om de schouder goed te kunnen laten bewegen is er een complex samenspel van de gewrichten, spieren en de zenuwen nodig. En soms hoeft er maar een klein onderdeel te haperen om flinke schouderpijn te veroorzaken. De behandeling van de schouderpijn start dus bij de juiste diagnose. Maar niet iedere fysiotherapeut ​beschikt daarvoor over de juiste kennis. Een veel gemiste aandoening is bijvoorbeeld een zogenaamde neuralgische amyotrofie. 

Neuralgische amyotrofie (NA), ook plexus brachialis neuropathie genoemd, is een aandoening van de zenuwen die wordt gekenmerkt door terugkerende aanvallen van pijn in de schouder, arm en/of hand, gevolgd door een gehele of gedeeltelijke verlamming van de spieren op deze plaatsen. Neuralgische amyotrofie betekent: een met zenuwpijn gepaard gaand zwakker worden van de spieren. De precieze oorzaak van NA is nog niet helemaal duidelijk. Het enige dat we wél weten, is dat het om een samenspel van factoren gaat.

De ernstige pijn in het begin duurt gemiddeld drie weken en zakt daarna weg. Veel mensen houden ook na de acute fase pijnklachten. Deze kunnen heel plots en stekend zijn als de aangedane arm wordt bewogen, doordat de beschadigde zenuwen gevoelig zijn voor rek en strek. Ook krijgt meer dan de helft van de mensen met NA geleidelijk een soort hardnekkige spierpijn door overbelasting van zowel de aangedane spieren als de spieren die het werk moeten overnemen.

Herstel van de spierkracht kan maanden tot wel enkele jaren duren. Doordat de zenuwen zijn aangedaan is het van belang niet te snel te beginnen met spierkracht trainen maar dit juist zeer geleidelijk te doen om overbelasting en dus verergering van de klachten te voorkomen. 

De meeste mensen herstellen in de loop van een tot twee jaar tot 70 à 90% van hun eerdere niveau. Dit lijkt best veel maar het is niet de 100% die zij gewend waren. Vooral het volhouden van bewegingen wordt vaak lastiger. Het herstel is vaak minder goed als de klachten in eerste instantie niet op tijd herkend en erkend waren. Daarom is het is dus extra belangrijk om bij pijn aan de schouder meteen naar de juiste en gespecialiseerde fysiotherapeut te gaan. Die kunt u vinden via het SchouderNetwerk ZuidOost Nederland, www. snzon.nl

In onze praktijk zijn  drie  gespecialiseerde therapeuten aangesloten bij het schoudernetwerk: Martijn van Hoof, Peter Theunissen en Niels van Leeuwen. Deze laatste is ook aangesloten bij het plexusnetwerk en dus de specialist bij Neuralgische amyotrofie (NA).

Uw vraag is onze uitdaging / fysiotherapie is ons vak

Peter Theunissen

Fysio- en Manueel Therapeut

Naar het overzicht

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring