Veranderen van gewoontes

Snoepen, je mag het nooit meer doen van jezelf. Toen je aan het werk was hield je je keurig aan die beslissing. Maar nu is het laat in de middag en begint de twijfel. Verleidingen; ze zijn niet te weerstaan zonder voorwerk.

Snoepen, je mag het nooit meer doen van jezelf. Toen je aan het werk was hield je je keurig aan die beslissing. Maar nu is het laat in de middag en begint de twijfel. Verleidingen; ze zijn niet te weerstaan zonder voorwerk.

Elke gewoonte heeft een vast beginsignaal en een verwachte beloning. Denk bijvoorbeeld eens aan het drop snaaien tijdens het autorijden. Of elke avond een glas rode wijn drinken voor het slapen gaan. Het signaal kan dan zijn; hé, het late journaal is op tv. En de beloning; ik merk al dat ik slaperig word. Gewoontes hoeven niet per definitie problematisch te zijn. Ook wenselijk gedrag vertonen we routinematig. Denk aan tanden poetsen voor het slapen gaan of handen wassen na toilet bezoek. Over zulke dingen hoeven we niet na te denken. Een eenmaal ingesleten gewoonte laat zich slecht verwijderen, ze kunnen eindeloos blijven sluimeren. Meestal is dat prima, anders konden we na een fietsvakantie bijvoorbeeld geen auto meer rijden, maar een sluimerende routine kan erg verraderlijk zijn. Wie al jaren niet meer rookt weet de gewoonte wakker te maken als hij één shagje rolt. Een gewoonte wissen is zo goed als onmogelijk. Maar, je kunt het routinegedrag tussen signaal en beloning wel veranderen. Het is belangrijk uit te zoeken hoe de gewoonte precies in elkaar zit. Ontwikkelt deze zich bijvoorbeeld uit honger of verveling? En ook de beloning is van belang. Is het de koek waar je zo’n zin in had of de wandeling naar de supermarkt? Koppel gewenst gedrag aan terugkerende momenten in het dagelijks leven, dan is de kans op routinevorming het grootst. Bepaal wat de beloning zal zijn. Als hersenen die eenmaal hebben leren kennen, wordt sporten iets om naar uit te kijken. Vraag jezelf af wat het goede voornemen je persoonlijk oplevert. Maak dit zo concreet mogelijk en houd vorderingen bij. Kijk daarbij ook naar bijeffecten. Het volhouden van goede gewoontes - hoe simpel ook - geeft zoveel succesgevoel dat het mensen motiveert hun hele leven beter te organiseren. Ik help je graag bij het veranderen van gewoontes!

Kathelijn van Dongen

Tel: 06-19 62 69 61

 

Naar het overzicht

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring