Vierdaagse Orkest steekt muzikaal hart onder de riem
Vierdaagse Orkest steekt muzikaal hart onder de riem
- Topic Cuijk
- Wanda Havens
- Deel dit artikel
Vierdaagse Orkest steekt muzikaal hart onder de riem
“Als de hoge noot niet komt, ligt dat aan de noot ervoor. Gebruik die als duikplank.” Dirigent Bart van Zutven staat op zondagochtend voor het Vierdaagse Orkest dat repeteert in de Cuijkse schouwburg. Hij adviseert en motiveert de ervaren muzikanten die voor hem zitten. Het is een flinke groep, het Vierdaagse Orkest 2019 is met negenenzeventig muzikanten dit jaar het grootste ooit. In de vierdaagseweek zullen zij wandelaars en publiek een muzikaal hart onder de riem steken.
Het idee voor een orkest tijdens de Nijmeegse vierdaagse is ontstaan in 1986. Cuijk miste de muziek voor de wandelaars, er was geen leven in de brouwerij. Omdat het zomervakantie was voor harmonieën en fanfares bleek het niet mogelijk een bestaande muziekgroep hiervoor te strikken. Zo werd het idee geboren een gelegenheidsorkest op te richten. Sindsdien geven zij in de vierdaagse week meerdere concerten. Bart moedigt dit orkest tijdens de repetitie nog eens aan: “Laat de luchtstroom doorgaan tot die hoge!”
Mijn voet begint te tappen en ik neurie zachtjes mee. Dit is leuke en hippe muziek! “Niet alles zo statisch maken, even opnieuw,” gebiedt Bart. Muzikanten hebben een half woord nodig om te weten wat hij bedoelt. Het is een gemêleerd gezelschap. Zowel mannen als vrouwen, de een is veertien jaar oud, de ander heeft veertig jaar muziekervaring, maken deel uit van dit Vierdaagse Orkest. Onder hen ook diverse ouders die hun kinderen het virus hebben doorgegeven. Vanuit het Land van Cuijk, Rijk van Nijmegen, Noordoost Brabant en Venlo komen zij vanaf maart iedere zondagochtend in Cuijk repeteren. Het niveau is hoog. Het orkest bestaat uit diverse blazers en een eigen combo. Twee gitaristen en een toetsenist versterken met elektronische precisie het orkest. Dankzij deze aanvulling is het mogelijk een breed repertoire neer te zetten. Ook de negen vocalisten onder leiding van Stephanie van Werkhoven en de vier dansers leveren een zinvolle bijdrage.
Annemiek van den Broek maakt al acht jaar deel uit van dit gelegenheidsorkest. “Door de toevoeging van dans en zang aan de muziek die wij maken, staat er straks een prachtige show op het podium. We willen ons publiek verrassen met nieuwe elementen en muziek die iedereen zal herkennen. Denk aan vlottere popnummers en musical- en filmmuziek. De nummers zitten er meestal snel in. Naast enkele nieuwe muzikanten, is er een groep vaste mensen die ieder jaar terugkomt. Het Vierdaagse Orkest is een leuke en gezellige groep. In de week dat we optreden staan verschillende muzikanten met elkaar op de camping. Het voelt als een vakantieweek. We vinden het allemaal leuk om muziek te maken.”
Bart kondigt een pauze aan. Hij is niet alleen dirigent van dít orkest maar ook van de politiekapel Gelderland Zuid, harmonieën in Boekel en Gassel, showorkest in Venlo en Regio-orkest Oost-Brabant. “Twintig jaar geleden belde de toenmalige voorzitter of ik interesse had in deze functie. Ik heb toegezegd, en het bevalt nog steeds goed. We geven leuke optredens, voor veel publiek dat goede zin heeft. Iedereen die meedoet is enthousiast. In relatief korte tijd zetten we een avondvullend programma in elkaar, hierin zijn we inmiddels goed op elkaar ingespeeld.” Na de pauze gaat het orkest enthousiast verder. Bart telt weer af: ”één, twee, drie, vier. Meer lucht erin, bam, ja!”
Dit Vierdaagse Orkest staat onder bestuurlijke leiding van René Schipperheijn, William Bongers en Henk van Raaij. Alledrie spelen ze ook mee, René zelfs voor de drieëntwintigste keer. De samenwerking tussen dit muzikale drietal loopt als een trein. Doordat ze zelf meespelen is de betrokkenheid bij de muzikanten groot. Het voorbereiden van optredens tijdens de Nijmeegse vierdaagse stopt nooit, het hele jaar door is er wat te doen. “In oktober kunnen de muzikanten zich inschrijven voor een nieuwe editie, daar is een run op. Er is veel te regelen, denk bijvoorbeeld aan het maken van een programma, afspraken maken met de concertplaatsen en zorgen dat alle materialen er zijn en vervoerd kunnen worden. We hebben dan ook een draaiboek, beter gezegd literatuurwerk, van wel éénenvijftig pagina’s.”
Voor het drietal zijn de optredens tijdens de vierdaagse week geslaagd als alles klopt, muzikaal en organisatorisch. “Als publiek in grote getale komt, geniet en met de handen in de lucht staat is het goed. Het is kicken als je medemuzikanten ziet genieten. In zo’n week zijn we zo goed als familie geworden. Er zijn binnen het orkest al verschillende liefdes opgebloeid, waar ook weer baby’s uit geboren zijn.”
De club is er niet op uit om winst te maken, maar er is wel geld nodig om alles te organiseren. Het is mogelijk het orkest te sponsoren door jaarlijks vier euro te doneren in het kader van ‘4voorvierdaagseorkest’. Voor enkele concerten betalen de bezoekers entree. “We leven hier echt naar toe,” aldus het bestuur, “het is een vermoeiende week, maar je krijgt er energie voor terug. Voor zoveel enthousiaste mensen mogen optreden is fantastisch. We hebben iets moois te bieden, laat de vierdaagse maar beginnen.”
Ondertussen repeteert het Vierdaagse Orkest gestaag door. “Laat die noot maar lekker klinken, tatadadaadadidoooo,” hoor ik Bart zijn groep toespreken, terwijl prachtige klanken de Cuijkse schouwburg vullen.