Vör de kerk op ’t plein, een feest vör iederiën

Op 11 november, de elfde van de elfde, wordt het carnavalsseizoen traditiegetrouw geopend. Om deze nieuwe periode weergaloos te beginnen, organiseert carnavalsvereniging De Huibuuke “Vör de kerk op ’t plein, een feest vör iederiën”. Ze staan al een tijdje te trappelen. Op hun website worden de dagen, uren, minuten en seconden afgeteld.

Op 11 november, de elfde van de elfde, wordt het carnavalsseizoen traditiegetrouw geopend. Om deze nieuwe periode weergaloos te beginnen, organiseert carnavalsvereniging De Huibuuke “Vör de kerk op ’t plein, een feest vör iederiën”. Ze staan al een tijdje te trappelen. Op hun website worden de dagen, uren, minuten en seconden afgeteld.

Achteraf noemt het Huibuukebestuur het een goede beslissing, maar wat was het zuur dat vorig jaar op het allerlaatste moment de stekker uit hun elfde van d’n elfde-evenement werd getrokken. Corona gooide, net als het jaar daarvoor, roet in het eten. “We hebben daar meer dan alleen buikpijn van gehad,” zeggen bestuursleden Klaas Roelofs en Bernie Gommans. Dit weerhield hen er echter niet van dit jaar opnieuw alles uit de kast te halen om op 11-11 duizenden gasten te ontvangen op het Loënse 14 Oktoberplein.

Het idee om op de dag dat het carnavalsseizoen begint een feest te organiseren ontstond vijf jaar geleden. “Zullen we eens gek doen?” stelden de bestuursleden voor. Vernieuwen en verbinden was de insteek. De eerste editie stonden er zo’n duizend feestgangers Vör de kerk op ‘t plein. Bernie: “Wanneer je zoiets organiseert hoop je dat dat gebeurt. De eerste keer was op een zaterdag, een gunstige dag. Editie twee in 2018, op een zondag, trok het dubbele aantal bezoekers. Toen werd het spannend, zou een doordeweekse dag ook zo goed bezocht worden?” Maar het pleinfeest stond inmiddels op de kaart, zo bleek, massaal namen carnavalsliefhebbers vrij van hun werk en spijbelde jeugd van school. Zo’n drieduizend bezoekers vierden in 2019 de start van het carnavalsseizoen in Overloon.

Bestuursleden, een bouwploeg en barpersoneel, een kleine honderd vrijwilligers, steken de handen uit de mouwen om ook in 2022 een feest op te zetten om nooit te vergeten. Klaas: “Het kost tijd, maar levert veel energie op! Sinds de zelfgebouwde webshop online ging, loopt de verkoop storm. Het eerste half uur waren er al vijfhonderd kaarten vergeven en na drie dagen zo’n zestienhonderd. Een evenemententicket is gratis, het enige wat je hoeft te doen is vier consumptiemunten voor elf euro online kopen. Wie een QR-code kan laten zien bij de entree krijgt vier munten en kan het terrein op.”

Bij feest hoort muziek. De reeks artiesten die wordt verwacht op het Overloonse pleinfeest is niet eerder zo uitgebreid geweest als deze editie. Ook de horecavoorziening is onmisbaar, die taak ligt in handen van de ondernemers van Grand Café Effe, Buurthuis de Pit, restaurant Boompjes en Café Partycentrum Bos. Bernie: “Snel een potje bier kunnen krijgen en korte rijen bij het toilet kan bij ons. De nadelen van een elfde van de elfdefeest in Maastricht zijn eraf, de voordelen, zoals de hoeveelheid artiesten, heb je wel. Het enige wat we niet kunnen regelen is het weer. Maar ook op regen zijn we voorbereid, er worden drie tenten geplaatst. We hebben er zin in en zijn er klaar voor!”

Kijk op de site en social media voor het programma en tickets.

Naar het overzicht

Wanda Havens

Over de schrijver

Wanda Havens

Ontmoet 'Wanda schrijft'. Auteur en column schrijfster over alledaagse, herkenbare onderwerpen en mensen. In zowel regionale kranten en op diverse website rubrieken een terugkerende pen. Schreef reeds 2 boeken en schrijft sinds 2018 artikelen voor Topic. Schrijven is haar passie, haar droombaan.

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring