Wie weet speel ik ooit in het grote Oranje

Nikki van der Vorst speelt in Oranje -20

Op zoek naar bijzondere verhalen past talent daar zeker ook bij. Nikki van der Vorst uit Groesbeek is zo’n bijzonder talent. De zeventienjarige Nikki is handbalkeepster en inmiddels vaste waarde bij haar club én in het Nederlands team onder 20 jaar. Door haar drukke trainingsschema spreek ik op zondagochtend met haar af.

Nikki van der Vorst speelt in Oranje -20

Op zoek naar bijzondere verhalen past talent daar zeker ook bij. Nikki van der Vorst uit Groesbeek is zo’n bijzonder talent. De zeventienjarige Nikki is handbalkeepster en inmiddels vaste waarde bij haar club én in het Nederlands team onder 20 jaar. Door haar drukke trainingsschema spreek ik op zondagochtend met haar af.

Nikki is op zesjarige leeftijd begonnen bij handbalvereniging Groesbeeks Glorie. Op haar twaalfde, ja u leest het goed, op haar twaalfde stond ze al bij dames 1 onder de lat. Nikki was en is een getalenteerd handbalkeepster. “Ik wilde graag hogerop en ben toen gaan kijken wat er in de buurt zat, zegt Nikki. “Mijn keuze viel uiteindelijk op Bevo HC uit Panningen. Dat pakte goed uit, ik speelde er eerst op het hoogste landelijke jeugdniveau, daarna veel minuten bij het tweede damesteam en later ook in de hoofdmacht, dat uit kwam in de Tweede Divisie. Ik werd ook opgemerkt door andere verenigingen. Het was ook toen ik bij Bevo speelde dat ik werd gebeld door de bondscoach of ik op Papendal wilde komen trainen. Dat was wel even schrikken en erg spannend. Ik was net veertien en mocht al meetrainen met Oranje. Ik kwam bij de Oranje selectie onder 17 jaar te spelen en werd geselecteerd voor de handbalacademie op Papendal. Ondertussen verhuisde ik ook naar mijn huidige handbalvereniging VOC Amsterdam. Daar speel ik nu voor het derde seizoen in de hoofdmacht, we spelen op het hoogste niveau van Nederland.”

Hoe ziet een normale week er voor je uit?
“Nou dat we hier op zondagochtend zitten zegt al genoeg eigenlijk. Ik ben meestal alleen op zondag hier thuis in Groesbeek. Zondagavond ga ik dan weer terug naar Papendal. Op maandag ga ik naar school, ik zit voor mijn VWO examen dit jaar, dus extra spannend. Gelukkig sta ik er goed voor, dus komt wel goed. Maandagmiddag om 15.00 hebben we krachttraining en baltechniek training. Op dinsdag starten we om 07.00 uur met krachttraining en om 16.00 uur een normale training. Tussendoor ga ik naar school. Op woensdag school en in de middag training met de oranje selectie. Donderdag weer vroeg op, 07.00 uur krachttraining, naar school en om 15.30 uur baltraining. Vrijdags ook om 07.00 uur het krachthonk ik en in de middag training bij VOC in Amsterdam. Op zaterdag iets rustiger maar in de avond wel altijd mijn wedstrijd met VOC. We spelen in de eredivisie, dus spelen we landelijk. Zondags vrij en kom ik waar dat kan terug naar Groesbeek.

En wat veel lezers willen weten, train je ook met de bekende handbalsters?
“Hahaha ja hoor, het komt wel eens voor dat er meiden van het Nederlands team bij ons op de academie meetrainen wanneer ze bijvoorbeeld terugkomen van een zwangerschap of blessure. Zo hebben Tess, Estavana en Rinka Duijndam wel eens meegetraind, dat was erg leerzaam en leuk. Maar ik heb tot nu toe nog nooit echt een training meegedaan met het grote oranje, wellicht komt dat nog.”

Prijzenkast
De prijzenkast van Nikki is ondanks haar jonge leeftijd al redelijk gevuld. “Weet je wat het is en dat heb ik zeker op Papendal geleerd. Je moet echt heel hard werken en er veel voor laten om iets te bereiken. Dat is overal zo, maar zeker in de topsport. Op Papendal hebben ze het vaak over ‘meters maken’, ervaring opdoen door veel wedstrijden te spelen. Ik heb al meerdere jeugd EK’s en WK’s gespeeld. Met Oranje onder 17 werden we Europees kampioen bij de B-landen. Met Oranje onder de 18 jaar zijn we vierde van de wereld geworden. Ik heb met Oranje ook al veel landen bezocht om te spelen, dat zijn ook al een soort van leuke momenten. Bij mijn clubs speelde ik bekerfinales en wedstrijden om het landskampioenschap. Vorig jaar werd ik met VOC Amsterdam landskampioen in de eredivisie. Je speelt dan in bomvolle sporthal waar veel uitzinnige toeschouwers zitten, echt een heksenketel. Als we het dan over prijzen hebben, dit is niet in een beker of medaille uit te drukken!”

Toekomst
“Natuurlijk hoop ik ooit de nieuwe Tess Wester te worden, ik ga de concurrentie graag aan met de huidige generatie. We hebben een hecht team op Papendal, dat is echt heel chill, we trainen veel samen, eten samen, we hebben zelfs een eigen kok, lekker luxe toch. We gunnen elkaar alles, ook een basisplek, al hoop ik natuurlijk dat ik die krijg. ???? Met VOC Amsterdam wil ik nog graag mooie prijzen pakken, we zitten weer in de bekerfinale en ik droom van de  Champions League, want die is er ook voor handbal. Wie weet kom ik ooit in het grote Oranje, we zullen het gaan zien!

Nikki in actie
Om Nikki in actie te zien kunt u natuurlijk een keer gaan kijken in Amsterdam of elders in het land waar ze speelt. De eredivisie wedstrijden worden uitgezonden via www.Eyecons.com Nikki is op tv te zien tijdens het EK onder de 20 van 19 t/m 30 juni en eind augustus tijdens het WK onder de 18 in China. Wedstrijden zijn te volgen via ViaPlay. 

NB Op zondag 7 april speelde Nikki haar eerste A-interland tegen Finland en werd gewonnen met 35-22

Naar het overzicht

Remi van Bergen

Over de schrijver

Remi van Bergen

Oprichter RvB Media en uitgever van 6 regionale edities Topic Magazine. Het gezicht van de regio en uw communicatie adviseur voor zichtbaarheid. Allrounder en in het bezit van jarenlange ervaring in de schrijvers- en communicatiewereld, altijd nieuwsgierig naar actualiteiten en bedrijvig in vrijwilligerswerk voor meerdere verenigingen.

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring