60 jaar Scouting Wellerlooi

Scouting Wellerlooi, al 60 jaar verbonden met ‘de Loi’.

Scouting Wellerlooi, al 60 jaar verbonden met ‘de Loi’.

Scouting en Wellerlooi, twee woorden die al 60 jaar verbonden zijn met elkaar. Iedere echte ‘Loise’ weet dat scouting er is. Sterker nog, van de oudere generatie is bijna iedereen lid geweest. Er zijn weinig families die geen kennis hebben gemaakt met de padvinderij. Nog steeds is Scouting Wellerlooi een vereniging die niet weg te denken is uit het dorp en de regio. Een plek, in en achter MFC ’t Luukske, waar wekelijks een 65-tal kinderen plezier beleven.

Hoe het allemaal begon…
In augustus 1962 heeft de pastoor het idee geopperd om een verkennersgroep op te richten. Hierop zijn Piet Deckers en Miel Fleuren (toen misdienaar) naar Well vertrokken om met Hopman Kemper hierover te praten en met resultaat! Twee patrouilles van elk zeven verkenners werden verzameld: de Panters en de Eekhoorns startten onder leiding van Hopman Kemper. In 1963 was het eerste zomerkamp een feit, op het terrein van Huize Roobeek.

Men maakte daar kennis met broeder Ignatio (Jac Abel) die de eerste Hopman werd. Er kwam een blokhut en het kamperen leefde volop. In 1966 verbreedde de horizon zich en deed Scouting Wellerlooi mee aan een internationaal kamp in Wegberg/Mönchengladbach. Dit beviel zo goed dat het jaar erop het kamp nogmaals werd georganiseerd, maar dan in Wellerlooi. Hiermee was ‘Intercamp’ geboren, wat tot op de dag van vandaag is uitgegroeid tot een begrip: een scoutingevent waarbij tegenwoordig duizenden scouts zijn vertegenwoordigd uit meer dan tien landen.

Voor elke leeftijd
In 1966 was er inmiddels ook een Welpenhorde opgericht, voor de jongere jongens, en in 1971 kwamen de eerste meisjes bij Scouting Wellerlooi. Dit waren de kabouters, waarbij Nel Valckx-Theeuwen de leiding had. Maar kleine kabouters worden groot en wilden evengoed bij scouting blijven. Dus ook daarvoor werd een speltak opgericht: de Gidsen. In 1986 ontstonden de Rowans, het vervolg op de leeftijdsgroep voor de Verkenners. Zij hadden een eigen en stoer programma, passend bij de oudere leeftijdsgroep. In 1990 kwam er ook een speltak speciaal voor de kleintjes. De Bevers waren een feit en ook zij speelden het scoutingspel. Dit was de eerste gemengde speltak met jongens en meisjes vanaf groep 2. Uiteindelijk werd er in 2001 nog een gemengde speltak toegevoegd, de Esta’s. Dit waren jongens en meisjes van 7-9 jaar.

Op avontuur
Door de jaren heen is de scoutingfamilie in Wellerlooi erg gegroeid. Er werden diverse kampen georganiseerd, men deed mee aan scoutingwedstrijden, zeepkistenraces, toernooien en er kwam zelfs een klimclub. De gidsen deden mee aan een uitwisseling met Poolse scouts en de welpen organiseerden een terugkerend survival vader-zoon weekend. Heitje voor een karweitje en diverse andere acties werden jaarlijks opgetuigd om de kas te spekken om zo van elke bijeenkomst en zomerkamp een nóg groter avontuur te maken.

Vredeslicht
Het Vredeslicht deed zijn intrede in Wellerlooi, mede door het initiatief van Piet Deckers. Een brandend lichtje wat jaarlijks rond kerst in Bethlehem wordt ontstoken en daarna door kinderen wordt verspreid over de hele wereld. Zo ontstaat er al meer dan 25 jaar vlak voor Kerstmis vanuit dat ene kleine vlammetje een oceaan van licht. Ook hiervoor ging een groep scoutingleden van de vereniging jaarlijks naar Wenen en de kinderen brachten het Vredeslicht mee terug naar Wellerlooi.

Go with the flow
De interesse in scouting bij kinderen in onze regio groeit enorm. Zo ver zelfs dat er wachtlijsten zijn ontstaan. Een aantal speltakken bestaan daarentegen niet meer binnen de vereniging door een tekort aan vrijwilligers, een probleem wat landelijk speelt. Scouting Wellerlooi biedt nu activiteiten aan voor alle leeftijden van de basisschool. Een trotse vereniging met 65 leden en een horde enthousiaste vrijwilligers die wekelijks samen onvergetelijke momenten creëren.  

Niet alles verandert
Hoewel er veel is veranderd in 60 jaar en ook scouting met zijn tijd meebeweegt, is er juist ook heel veel nog hetzelfde: het plezier van de kinderen, het kampvuur, zomerkampen, kamperen in tenten en buiten spelen in de natuur. Spellen spelen zoals levend Stratego in het bos, hutten bouwen, greppeltocht, voetbal of gewoon lekker buiten spelen. Activiteiten die tegenwoordig niet meer vanzelfsprekend zijn. Kinderen hebben het vaak druk of zitten veel thuis achter de pc te gamen. Scouting Wellerlooi staat voor uitdaging en blijft leuke en spannende activiteiten in de buitenlucht bieden waarmee meiden en jongens worden uitgedaagd zich persoonlijk te ontwikkelen. Op naar het 75-jarig jubileum!

Neem ook eens een kijkje op:

Naar het overzicht

Remi van Bergen

Over de schrijver

Remi van Bergen

Oprichter RvB Media en uitgever van 6 regionale edities Topic Magazine. Het gezicht van de regio en uw communicatie adviseur voor zichtbaarheid. Allrounder en in het bezit van jarenlange ervaring in de schrijvers- en communicatiewereld, altijd nieuwsgierig naar actualiteiten en bedrijvig in vrijwilligerswerk voor meerdere verenigingen.

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring