75 Jaar bevrijding van de Gemeente Gennep

8 februari 1945: de Slag om het Reichswald barst los
Met een oorverdovend kabaal openen in de vroege ochtend van 8 februari 1945 meer dan duizend kanonnen het vuur op de Duitse stellingen in- en om het Reichswald. Als na zes uur onafgebroken vuren door de kanonniers van de ‘Royal Artillery’ de grootse artillerie beschieting van de oorlog stopt, trekken 120.000 Britse soldaten via Groesbeek grotendeels te voet richting Kleve en Goch: Operatie Veritable is begonnen.

8 februari 1945: de Slag om het Reichswald barst los
Met een oorverdovend kabaal openen in de vroege ochtend van 8 februari 1945 meer dan duizend kanonnen het vuur op de Duitse stellingen in- en om het Reichswald. Als na zes uur onafgebroken vuren door de kanonniers van de ‘Royal Artillery’ de grootse artillerie beschieting van de oorlog stopt, trekken 120.000 Britse soldaten via Groesbeek grotendeels te voet richting Kleve en Goch: Operatie Veritable is begonnen.

De taak van de Schotse 51e Highland Divisie luid om zo snel mogelijk de weg van Mook naar Gennep (de huidige Rijksweg N271) in handen te krijgen, om deze later als hoofd-aanvalsroute naar Goch te kunnen gebruiken voor tanks en vrachtwagens. Ook de Duitse verdedigers weten dat dit een belangrijke toenaderingsweg naar Duitsland is. In de winter van 1944-1945, toen de bevolking was geëvacueerd, zijn in het hele gebied verdedigingswerken zoals loopgraven, mijnenvelden en versperringen zijn aangelegd.

Een kort verloop van de strijd in de Gemeente Gennep
Op 9 februari stuiten de soldaten van de ‘Gordon Highlanders’ en de ‘Black Watch’ op tegenstand als zij vanuit Breedeweg via de Sint-Jansberg naar Milsbeek optrekken, hierbij vallen de eerste slachtoffers die later bij de kerk in Milsbeek begraven worden. Als op 10 februari de opmars naar Gennep begint, wordt de Niersbrug in het zicht van de voorste eenheden opgeblazen door de Duitsers. De Schotten zijn genoodzaakt om met amfibievoertuigen de Niers over te steken, via de omgeving van de Martinuskerk en de Markt zetten ze op 11 februari de aanval op Gennep in.  Hevige gevechten van huis tot huis volgen als via de Zandstraat een weg wordt gebaand richting het station, wat sterk door de vijand wordt verdedigd. Op 12 februari is Gennep grotendeels in handen van de Schotten en de opmars naar Heijen en Afferden  wordt vanaf de volgende dag ingezet. Ondertussen worden ook Ven-Zelderheide en Ottersum ingenomen, dit gebeurt door eenheden van de ‘Seaforth Highlanders’ die door het Reichswald zijn opgerukt naar de grensovergang bij Hekkens, dit is een belangrijk kruispunt op de route naar Goch. Terwijl de strijd zich voortzet op Duits grondgebied worden er in Gennep door de ‘Royal Engineers’ bruggen gebouwd over de Maas en de Niers om de grote hoeveelheden munitie, brandstof en voorraden met vrachtwagens sneller aan te kunnen voeren.
Tijdens de bevrijding van de Gemeente Gennep tussen 9 en 14 februari, komen 36 Britse soldaten om het leven. De Geallieerden verloren bij de hele Operatie Veritable tussen 8 februari en 11 maart 1945 meer dan 23.000 manschappen, de Duitsers hadden 38.000 doden en gewonden te betreuren, en er werden nog eens 52.000 Duitsers krijgsgevangen gemaakt.

5 veteranen voor de laatste keer aanwezig
Al vele jaren worden bij de herdenking van de bevrijding van onze gemeente de Schotse veteranen en diverse familieleden van soldaten die op Milsbeek War Cemetery liggen verwelkomd. Ook komend jaar worden er tientallen familieleden uit Engeland en Schotland verwacht.  Ook is er wederom contact weten te leggen met een aantal veteranen die in de oorlog hier gestreden hebben voor onze vrijheid. Joe Cattini (Royal Artillery), Robert Larnach (Royal Artillery), Jim McLeod (Seaforth Highlanders), Ted Hunt (Royal Engineers) en George Avery (Royal Engineers) zullen in februari 2020 aanwezig zijn. Gezien de hoge leeftijd (95+) van deze oud-strijders zijn wij zeer vereerd hen in Milsbeek en Gennep te mogen ontvangen.

Programma 75 jaar bevrijding 14-15-16 februari 2020
In het weekend van vrijdag 14 t/m zondag 16 februari wordt in de gemeente Gennep de 75 jarige bevrijding herdacht en gevierd. Het Stadhuis in Gennep wordt door de club ‘War Department’ ingericht is militair hoofdkwartier en is 3 dagen vrijblijvend te bezoeken. Ook wordt hiervandaan het gehele weekend door zendamateurs de boodschap van de vrijheid verzonden over de hele wereld vanuit het speciale historische radiostation  ‘PA75OV’. Tevens is door Stichting Veritable in Museum Het Petershuis een tentoonstelling ingericht ‘Onze Bevrijders in Beeld’ deze is van 2 februari tot en met 8 maart te bezoeken.

-Vrijdag 14 februari: Aankomst veteranen & familieleden, bezoek stadhuis als Militair Hoofdkwartier en expositie ‘Onze Bevrijders in Beeld’ .
-Zaterdag 15 februari: (10:00) Herdenkingsdienst in de kerk en op het oorlogskerkhof in Milsbeek, daarna vertrek met historische voertuigen via Ottersum naar Gennep, (12:30) Herdenking op de ‘Highlander Bridge’ te Gennep. In de middag zal er een concert zijn in Zaal Pica Mare van het militair orkest Fanfare ‘Bereden Wapens’.
-Zondag 16 februari: (10:00) Battlefield Route, tocht door de regio met uitleg op diverse historische locaties, met aansluitend een Herdenkingsceremonie op Reichswald War Cemetery (Kleve) .

Kijk voor meer informatie op de website van SEG (Stichting Evenementen Gennep) www.evenementengennep.nl/75-jaar-bevrijding en Stichting Veritable Gennep www.veritable.eu Voor informatie over het Historisch Radiostation PA75OV: www.pa75ov.nl

Door Frank van Duin, Stichting Veritable Gennep

Naar het overzicht

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring