ANWB Wegenwacht, één grote familie

‘De Wegenwacht is een onderdeel van de ANWB en helpt mensen onderweg met autopech. Ze rijden in gele auto's over de Nederlandse wegen en helpen auto's die niet meer verder kunnen rijden, bijvoorbeeld omdat de accu kapot is.’ Zo staat de Wegenwacht vermeld op Wikipedia, maar het is méér. Werken bij de Wegenwacht is erg leuk! Ik spreek erover met Roel Müskens (33).

‘De Wegenwacht is een onderdeel van de ANWB en helpt mensen onderweg met autopech. Ze rijden in gele auto's over de Nederlandse wegen en helpen auto's die niet meer verder kunnen rijden, bijvoorbeeld omdat de accu kapot is.’ Zo staat de Wegenwacht vermeld op Wikipedia, maar het is méér. Werken bij de Wegenwacht is erg leuk! Ik spreek erover met Roel Müskens (33).

Roel werkte na zijn opleidingen automonteur, technische specialist en universeel monteur, eerst een tijdje in een autogarage voordat hij bij de ANWB aan de slag ging. “Ja, eerst ervaring op doen hè”, zegt hij. “Vroeger wilde ik eigenlijk boer worden, vanwege de vrijheid en het werken in de buitenlucht. Uiteindelijk ben ik dan toch in autotechniek terecht gekomen. Toen ik een dagje mee mocht met de Wegenwacht, was ik verkocht; dit wilde ik ook! De vrijheid en met name het werken voor mensen in de buitenlucht en geen dag die hetzelfde is, spraken me erg aan. Zo geschiedde en ik heb er geen minuut spijt van, ik heb de mooiste baan van de wereld!”

Een grote familie
Roel heeft ongeveer duizend collega’s, verdeeld over heel Nederland en Europa. Dagelijks zitten er 350 wegenwachters op de weg, in verschillende diensten. Ieder van hen werkt ook om het andere weekend. Roel zit bij team Nijmegen met het werkgebied tot ongeveer 40 km in de zuidelijke regio. “Ja, ik heb collega’s genoeg maar ik moet echt zeggen, ik werk dan wel voor een grote organisatie, we voelen ons geen nummer. Het voelt goed hier, warm, als het ware één grote familie. We werken allemaal met hetzelfde doel: zorgen dat de mensen zo snel en efficiënt mogelijk geholpen worden en weer op pad kunnen. En als dat lukt, geeft dat altijd weer een fijn gevoel.”

Bijblijven
De mannen van de Wegenwacht staan klaar voor allerlei voertuigen; auto’s, campers, motors, brommobielen, (elektrische) fietsen. Ze moeten dus overal verstand van hebben. “Ja dat klopt, je wilt niet weten hoe vaak en hoe snel er veranderingen zijn met name bij auto’s en campers. Wij moeten van alle markten thuis zijn en volgen veel bijscholingen om up-to-date te zijn. In het verleden was het vaak een defect in de motor, tegenwoordig zit ‘m dat veelal in de computer van de auto. Naast deze technische scholingen volgen wij ook ieder jaar onze EHBO- en reanimatie scholingen, want ook die hulpverlening hoort bij de Wegenwacht. En dat betekent: de situatie ter plekke veilig stellen, veilig afzetten, mensen achter de vangrail, en zorgen voor eerste hulp. Gelukkig heb ik dat nog maar zelden meegemaakt.”

Roel de TV ster
Ik zag je laatst ook bij ‘De alarmcentrale: Pech onderweg’ van Jochem van Gelder op TV voorbij komen, een echte ster dus? “Hahaha, ja goede reclame voor de Wegenwacht en ook een leuk programma om naar te kijken, maar wel wat anders dan de werkelijkheid. Normaal proberen we iemand zo snel mogelijk weer op weg te helpen. Hier moet ik af en toe een halve minuut met een steeksleutel stil blijven staan voor het juiste shot. Maar wel een hele leuke ervaring, dat zeker. Dat geldt ook voor hetzelfde programma in het buitenland. Dat ziet er erg leuk uit, maar soms rijden mijn collega’s wel tweeëneenhalf uur om bij een pechgeval te komen, en dat komt er natuurlijk niet op.”

Leuke anekdote
Je maakt dus dagelijks veel mee? Heb je een leuke anekdote? “Poeh, hoelang heb je tijd? Nee, even denken, wat wel leuk is, een pechgeval in Bergen (L). Ik kreeg een melding dat er een Renault Captur bij een tankstation stond die raar zou doen. Hij zou niet meer sturen, niet meer remmen en wanneer je gas gaf, gebeurde er niets. Op zich vreemd, maar ja je weet nooit. Toen ik aankwam trof ik een wat oudere man aan, lijkbleek, hij was geschrokken en durfde de auto niet meer in. Mijn eerste gedachte was: zou de beste man zelf niet iets gehad hebben, hij was zo bleek en overstuur. Gelukkig was dit niet zo, dus ben ik de auto gaan inspecteren. Ingestapt, starten, vooruit gereden, achteruit, alles werkte normaal, ik merkte niks vreemds. Laten we een stuk gaan rijden, stelde ik voor. Zo gezegd, zo gedaan. Toen we terugkwamen wees de man de plek op de weg aan waar het mis ging. Zag ik dat goed? Ja ik zag het goed. Er lag een meterslang oliespoor op de weg!! Haha, dat was het dus. Olie op de weg is echt gevaarlijk, je auto is dan stuurloos en remmen gaat echt niet. Tijdens een bakkie koffie bij het tankstation heb ik meneer uitgelegd wat er aan de hand was, gelukkig konden we er beiden hartelijk om lachen.”

Trots
“Dat is dus een voorbeeld van wat je mee kunt maken als Wegenwacht. En daarom heb ik het mooiste vak van de wereld! De diversiteit, het onverwachte, de vrijheid en de dankbaarheid van de mensen is super. Ja en natuurlijk ben ik ook trots als ik het euvel kan oplossen. Het omgaan met mensen, de sociale kant en mijn kennis en ervaring die helpen dat men weer de weg op kan, heerlijk!”

Heb je nog vakantietips?
“Vakantietips, ja die heb ik zeker! De eerste en meteen de beste tip: zorg dat je lid bent van de ANWB! Verder: zorg dat je een EHBO koffer bij je hebt, voldoende water en eten, want stel je komt in een file. Informeer voordat je vertrekt naar de verplichtingen in andere landen, denk bijvoorbeeld aan vignet, blaastest, geldigheid rijbewijs, veiligheidshesjes enzovoort. Op onze site vind je er veel over. Neem de veiligheid in acht, rijd niet op slippers, gebruik ook achterin de gordels en maak niet te veel uren achter het stuur. Laad de auto, caravan of camper ook niet te vol. En natuurlijk het allerbelangrijkste, zorg dat de auto ‘vakantieklaar’ is, peil de vloeistoffen en controleer de bandenspanning. Zorg ook dat je de juiste banden op je auto hebt. Met winterbanden naar een warm land, is vragen om problemen!”

Iedereen veel veilige kilometers gewenst!

Naar het overzicht

Remi van Bergen

Over de schrijver

Remi van Bergen

Oprichter RvB Media en uitgever van 6 regionale edities Topic Magazine. Het gezicht van de regio en uw communicatie adviseur voor zichtbaarheid. Allrounder en in het bezit van jarenlange ervaring in de schrijvers- en communicatiewereld, altijd nieuwsgierig naar actualiteiten en bedrijvig in vrijwilligerswerk voor meerdere verenigingen.

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring