Basisschool Stella Nova!

Een nieuwe naam en nieuwe locatie voor een vertrouwde school

Een nieuwe naam en nieuwe locatie voor een vertrouwde school

Tekst: Esther Horsten, fotografie: Malou Slungers
Nieuwe locatie, nieuwe naam. De start van het nieuwe schooljaar van basisschool Stella Nova in Gennep –voorheen Maria Goretti- betekende dit jaar echt het begin van een nieuw tijdperk. Directeur Isabel Jansen leidt ons rond door de nieuwe school in het KEC in Gennep en vertelt voluit over het hoe en waarom.

Leerlingen huppelen door de gangen alsof ze hier al jaren thuis zijn. Inmiddels weten ook de meeste ouders de weg naar het KEC (Kind Expertise Centrum) en kunnen leerkrachten weer bijna met hun ogen dicht de juiste kast vinden. Zo’n anderhalve maand na de grote verhuizing is iedereen aardig ingeburgerd. Ook de nieuwe naam begint te wennen. “Gelukkig maar,” lacht directeur Isabel Jansen. “Natuurlijk waren het weloverwogen beslissingen, maar het was evengoed spannend. Maria Goretti was toch echt Genneps erfgoed, zeg maar. Dat verander je niet zomaar.”

Ruimte om te stralen
Inderdaad, een nieuwe naam en verhuizen naar een nieuw pand. Dat doe je niet zomaar. Toch hakte de schoolleiding vorig schooljaar de knoop door. De verhuizing stond al langer op stapel, dan ook maar dat moment aangrijpen voor een nieuwe naam. Isabel: “Met een nieuwe naam willen we het eigentijdse karakter van onze school onderstrepen. Stella Nova betekent nieuwe ster. In de sterrenkunde is het een ster die steeds helderder en krachtiger wordt. Hierdoor verschijnt ze op een plek waar eerst niets te zien was. Dat gebeurt ook met kinderen op de basisschool. Ze groeien en gaan stralen. Tenminste: als je ze een rustige, fijne en veilige plek biedt waar ze zichzelf mogen en kunnen zijn en fouten mogen maken. Dat doen we als school en daarom ook de ondertitel ‘ruimte om te stralen’.”

Leer- en leefgemeenschap
De oude naam, Maria Goretti, stamt van 68 jaar geleden en verwees naar een Italiaanse jeugdheilige en patrones van jonge meisjes. In de loop der jaren veranderde er veel aan de school in de Picardie. De school maakte een enorme ontwikkeling door en is niet meer te vergelijken met de school van toen. Bovendien wil het jonge en ambitieuze team van Maria Goretti laten zien waar ze voor staat. Een moderne en kleinschalige leer- en leefgemeenschap waar kinderen een stem en verantwoordelijkheid hebben. Het welbevinden van kinderen staat voorop. En Stella Nova gelooft in sterke basisvaardigheden en brede talentontwikkeling. Door het kleinschalige karakter heeft het team veel oog voor het individuele kind en hebben de teamleden scherp in beeld wat ieder kind nodig heeft om een volgende ontwikkelstap te zetten. Isabel: “We zijn trots op ons verleden. En met een verhuizing komen verhalen en herinneringen los. Dat was echt geweldig en hartverwarmend om te horen. Toch wilden we laten zien dat tijden veranderd zijn en dat we helemaal van deze tijd zijn. Daarom een nieuwe naam.”

De nieuwe naam kwam niet uit de lucht vallen. Het team dacht mee en kinderen en ouders werden om ideeën gevraagd. Daar rolde een hele lijst suggesties uit. Een werkgroep van team en ouders, aangevuld met twee professionals, bedacht daarna deze naam die de waarden van de school weerspiegelt. Een unieke naam bovendien. Fris, en compleet anders dan alle andere scholen in Gennep en andere scholen van Stichting Lijn83, de overkoepelende stichting van scholen voor primair onderwijs waar Stella Nova deel van uitmaakt.

Samenwerking binnen Ganapja
Naast de nieuwe naam dus ook een nieuwe locatie. De plannen voor de verhuizing naar het nieuwe KEC Ganapja dateren al van jaren geleden. Deze zomer was het dan zover. Naast Stella Nova huizen ook de basisscholen Elckerlyc en De Piramide en Spring Kinderopvang in het pand. Mikado, school voor speciaal onderwijs, moest uiteindelijk uitwijken naar de Stiemensweg omdat de capaciteit van Ganapja onvoldoende bleek. “Dat blijft heel jammer en is écht een gemiste kans,” aldus Isabel. “Maar laten we nu vooral kijken naar de toekomst. Het heeft namelijk echt meerwaarde om met verschillende partners in één pand te zitten. We zijn net onderweg en moeten elkaar nog beter leren kennen. Maar we weten elkaar goed te vinden en dat gaat zeker tot mooie initiatieven leiden. We zijn ook geen concurrenten, maar collega’s die kunnen leren van elkaar. Iedere school heeft een eigen identiteit. Het is toch mooi dat ouders een keuze hebben en de school kunnen kiezen die het beste bij hun kind past?”

Isabel is ook trots en blij met het interieur van de nieuwe school. Een uitdagende en inspirerende omgeving voor kinderen, maar wel met de rust die Stella Nova kenmerkt en belangrijk vindt. Een huiselijk sfeer in zachte pasteltinten. Isabel vertelt: “In de klassen en op de gangen kunnen kinderen samenwerken en ook zelfstandig aan de slag. Ieder kind heeft in de klas een fijne, vaste eigen plek. Daarnaast zijn er nog een instructietafel en flexibele werkplekken. En kinderen hoeven niet altijd vastgeplakt te zitten aan hun stoel. Er zijn ook statafels en natuurlijk wisselen we werkvormen af, zodat het dynamisch blijft. Toekomstgericht onderwijs, dat is ons uitgangspunt. We werken dagelijks met laptops en zetten ICT- toepassingen slim in waardoor gepersonaliseerd leren mogelijk is. Kinderen denken en beslissen mee over wat ze leren en doen. Onze overtuiging is dat je onderwijs zo in moet richten dat kinderen succeservaringen opdoen. Dan gaan kinderen stralen.”

Mooie herinneringen
Voor de zomervakantie kon iedereen die dat wilde nog één keer door de oude Maria Goretti lopen en herinneringen ophalen. Het leverde mooie verhalen op. Ook de huidige leerlingen werd gevraagd om even terug te denken aan de oude school. Een korte impressie:

  • Het grote schoolplein om te spelen en grote bomen om bij weg te dromen
  • Schapen en lammetjes ‘in de achtertuin’
  • Graffiti op het schoolplein, in het kader van WeCycle
  • Standbeeld in de hal (dat in het donker op een spook leek)
  • Vrolijk gekleurde ramen
  • De grote trap (waarvan je ook een glijbaan kon maken)
  • En natuurlijk juffen en meesters die leuke dingen verzonnen en -zoals ieder mens- ook wel eens een foutje maakten, zoals de juf die zelf strafregels moest schrijven omdat ze per ongeluk een scheldwoord gebruikte en watervaste stiften op het digibord.

Op naar nieuwe, mooie herinneringen!

 

 

Naar het overzicht

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring