Buitenkans: leren en werken op maat

Aan de Witteweg in Middelaar startte Jojanneke Nagels en Jeroen van der Loop dit voorjaar hun eigen ontwikkelboerderij ‘Buitenkans Middelaar’. 
Ik ging bij ze op de koffie.

Aan de Witteweg in Middelaar startte Jojanneke Nagels en Jeroen van der Loop dit voorjaar hun eigen ontwikkelboerderij ‘Buitenkans Middelaar’. 
Ik ging bij ze op de koffie.

Jojanneke en Jeroen komen beide uit het onderwijs. Ze merkten dat er vraag was naar adressen waar kinderen en jongeren die in het reguliere onderwijs (dreigen) uit te vallen, terecht kunnen. “Veel van deze kinderen en jongeren zitten daardoor thuis, dat kan toch niet”, zegt Jojanneke. “We hebben hier de ruimte, hebben ervaring in het onderwijs en Jeroen ook in het groen, dan is een en een zo twee. En hebben we ‘Buitenkans’ gestart!

Er moest nog wel een en ander gebeuren. Vooral de tuin en het bos dat er bij hoort, moesten dier- en kind vriendelijk worden. Maar inmiddels is het een prachtige plek geworden die ook in de toekomst nog kan groeien. “Een deel van de grote schuur wordt ingericht als leslokaal/kantine. Ook gaan ze samenwerkingen zoeken met bijvoorbeeld basisscholen in de omgeving, De Dorpskamer, KBO. Op die manier willen ze graag een maatschappelijke rol gaan spelen in het dorp en in de omgeving”, zegt Jojanneke.  “Voor onze leer – en werktrajecten in de groenvoorziening zijn wij volop in deze mooie omgeving te vinden”, voegt Jeroen toe. “We werken aan onkruidbeheersing, bosmaaien, haag knippen en snoeiwerkzaamheden. Er leven heel veel dieren bij ons zoals varkens, schapen, kippen, konijnen, cavia’s, volièrevogels, kleine knaagdieren, honden en katten. Onze dieren zijn een groot onderdeel van onze leer- en werktrajecten. De dagelijkse zorg, zorgen voor verrijking, aandacht geven, vachtverzorging, en ga zo maar door!

Omdat er bij Buitenkans Middelaar in kleine groepjes wordt gewerkt, is het onderwijs heel praktijkgericht. Lekker buiten tussen de dieren, of in het groen, kan er beter worden ingespeeld op de behoefte van het kind of de jongere. Er zijn mogelijkheden om uit te stromen met MBO-certificaten, een Entree niveau 1 diploma, of MBO niveau 2 diploma. Ook zijn er time-outtrajecten mogelijk waarbij het doel terugkeer naar school is.

Een dergelijk maatwerktraject kan worden afgenomen door de onderwijsinstelling waar het kind of de jongere op dat moment nog is ingeschreven. Wanneer hij of zij al langere tijd thuis zit, en niet meer verbonden is aan een onderwijsinstelling, kan bekostiging via de gemeente (PGB, WMO, WLZ) plaatsvinden.

Meer info:

 

Naar het overzicht

Remi van Bergen

Over de schrijver

Remi van Bergen

Oprichter RvB Media en uitgever van 6 regionale edities Topic Magazine. Het gezicht van de regio en uw communicatie adviseur voor zichtbaarheid. Allrounder en in het bezit van jarenlange ervaring in de schrijvers- en communicatiewereld, altijd nieuwsgierig naar actualiteiten en bedrijvig in vrijwilligerswerk voor meerdere verenigingen.

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring