CV de Peijas bestaat 66 jaar

Het wordt een ander jubileumjaar

Het wordt een ander jubileumjaar

Carnavalsvereniging de Peijas uit Afferden bestaat 66 jaar! Een mooi jubileum dat ook groots gevierd had moeten worden. Maar helaas de coronamaatregelen gooiden roet in eten, zorgen voor onrust, beperkingen en een ander jubileumjaar dan de vereniging op het programma had staan. Ik spreek erover met voorzitter Jan Buddiger en bestuurslid Paul Janssen.

“Ja, schei maar uit’, begint Jan. “We zouden zaterdag 18 december onze jubileumprins uit laten komen. Alles is gereed, de foto staat zelfs al klaar. Maar ja, die zullen we straks wel af moeten stoffen, want voorlopig zal onze jubileumprins niet uit gaan komen. Vrijdag 24 november hebben we de coronamaatregelen te horen gekregen en dat heeft ons doen besluiten dit jaar geen prins uit te laten komen, dus ook geen jubileumprins in Afferden.”

“We hadden de prinsenreceptie staan op 22 januari en op 5 februari stond onze jubileumfeestavond”, vult Paul aan. “We gaan nu kijken, hoe of wat we daarmee kunnen en mogen. Maar als het enigszins mogelijk is, willen we toch binnen de mogelijkheden iets gaan doen voor Afferden.”

Voor het 66 jarig jubileum komt er een mooi jubileumboek. Eén pagina is nog blanco, die van de 66e Prins van CV de Peijas. “Het wordt zeker een mooie editie, een echt bewaarnummer uiteraard”, zegt Jan. “Maar ook dit blijft nog even in de kast liggen totdat het weer mag. De voorpagina bestaat uit de mooie aquarel gemaakt door Monique Arntz en Jesse Custers. Hiervan wordt ook een poster gedrukt die in het dorp wordt verspreid en die de mensen voor de raam kunnen hangen. Zo komt er in elk geval een mooi carnavalsgevoel in Afferden.” En dat carnavalsgevoel is er bij sommigen nu al. In het dorp hangen al hier en daar Peijasvlaggen aan de gevel. En als ik ‘Offere’ in of uit rij, zie ik mooie banners met het carnavalsprogramma. “Ja dat klopt, die hebben we ‘onder voorbehoud’ geplaatst. Ze zijn overigens gemaakt door de creatieve Silke Zegers, zij maakt al onze ontwerpen, en daar zijn we erg blij mee, dat mag ook weleens gezegd worden. Zij heeft ook ons jubileumspeldje ontwerpen, en als we het over een collectorsitem hebben, dit is er ook zo een.”

We duiken even de geschiedenis in. CV de Peijas zag in 1956 het levenslicht. Kapelaan Heijmans was de voortrekker. Het gedachtegoed van de naamgever van het Heijmanspark leeft anno 2021 nog voort. De vereniging had al die tijd veel vrijwilligers. “We zitten ruim in onze leden, zeventien leden voor de Raad van Elf, een bestuur van acht mensen, een dansgarde van vijf meisjes, een aantal ex-prinsen en acht reserveleden. Daarnaast is de Knikkerpliessie met zeven mannen onderdeel van De Peijas, zij zijn de ordehandhavers. En last but not least, Mia Franssen. Mia is onze beschermvrouwe. Bij haar wordt de nieuwe prins vóór de onthulling ontvangen. Elke nieuwe prins loopt op de avond van het prinsenbal ongemerkt bij Mia naar binnen. Leuke tradities die in de loop der jaren zijn gebleven en met veel andere activiteiten zijn uitgebreid”, zegt Jan.

“Ook een van de mooie tradities en tevens een van de hoogtepunten elk seizoen is natuurlijk het prinsenbal”, vult Paul aan. “De hele zaal zit vol en wacht op de nieuwe heerser, die altijd  op een spectaculaire wijze uitkomt. Dit verzorgen de oud-prinsen. Dit jaar helemaal bijzijnder omdat onze jubileumprins uit zou komen, maar wat in het vat zit verzuurt niet. Dat houden we tegoed.”

De Peijas staan naast tradities ook open voor nieuwe activiteiten. En die zijn er komend seizoen zeker. Zoals het nu in de planning staat zal er, als het weer mag,  op carnavalszaterdag een evenement plaatsvinden op het plein voor de kerk. Het feest begint dan om 15.00 uur en Afferdense artiesten zullen er optreden. De organisatie is in handen van een groep enthousiaste, jeugdige vrijwilligers in samenwerking met de Peijas. Het moet een gezellig feest worden dat wordt afgesloten met de grootste polonaise uit de regio. Verder is het draaiboek van de Roofridderfeesten weer van stal gehaald. Een soortement van dorpsfeest waarbij bijna het gehele dorp meedoet aan de zeskamp. Ook hier is een groep vrijwilligers mee bezig en ook zij worden daarbij ondersteund door de Peijas. Deze zeskamp staat gepland in de zomer van 2022.

Het wordt dus een ander jubileumjaar dan gehoopt in Afferden. Laten we met z’n allen hopen dat er straks weer meer mag en dat er straks toch wel weer wat kleine activiteiten kunnen doorgaan. Of dat de Peijas in elk geval mogelijkheden zien om er toch een geslaagd jubileumjaar van te kunnen maken!

 

Naar het overzicht

Remi van Bergen

Over de schrijver

Remi van Bergen

Oprichter RvB Media en uitgever van 6 regionale edities Topic Magazine. Het gezicht van de regio en uw communicatie adviseur voor zichtbaarheid. Allrounder en in het bezit van jarenlange ervaring in de schrijvers- en communicatiewereld, altijd nieuwsgierig naar actualiteiten en bedrijvig in vrijwilligerswerk voor meerdere verenigingen.

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring