De geiten zijn hier echt gelukkig

Geitengeluk Siebengewald

Op een boerderij midden in de natuur van het Noord-Limburgse Siebengewald wonen Roy Maar (31) en Lisanne van de Mast (28). Om hen heen scharrelen dieren als kippen en varkens, maar bovenal een kudde prachtige geiten. Met veel passie en liefde verzorgen Roy en Lisanne deze dieren en ze maken de heerlijkste geitenzuivel van eigen geitenmelk. Onder de naam ‘Geitengeluk’ werken zij dagelijks aan de mooiste producten met als doel duurzaamheid en het beste voor de gehele keten op en rondom hun boerderij.

Geitengeluk Siebengewald

Op een boerderij midden in de natuur van het Noord-Limburgse Siebengewald wonen Roy Maar (31) en Lisanne van de Mast (28). Om hen heen scharrelen dieren als kippen en varkens, maar bovenal een kudde prachtige geiten. Met veel passie en liefde verzorgen Roy en Lisanne deze dieren en ze maken de heerlijkste geitenzuivel van eigen geitenmelk. Onder de naam ‘Geitengeluk’ werken zij dagelijks aan de mooiste producten met als doel duurzaamheid en het beste voor de gehele keten op en rondom hun boerderij.

Wie het erf van Geitengeluk op komt wordt hartelijk begroet door een van de rondscharrelende dieren. Achter het woongedeelte is een boerderijwinkeltje met een kaasmakerij. In een voormalige pluimveestal daar tegenover verblijven een zestigtal melkgeiten. Tussen de volwassen dieren door springen jonge lammeren, zowel geitjes als bokjes. Er hangt een grote schommel, gemaakt van een pallet en er staan diverse strobalen. Vrolijk springen de jonge dieren door de stal. Lisanne en Roy  zijn niet van boerenafkomst, maar volgden wel opleidingen in deze richting. Beiden werkten op een grote geitenboerderij. Roy werkt vandaag de dag nog als adviseur in de geitensector. Door de geiten leerden ze elkaar ook  kennen. Elke keer als Roy en Lisanne de geitenmelk van het bedrijf af zag gaan in grote melkwagens, vonden ze dat jammer. Het grote, het massale, waarbij je meer manager bent dan boer, dat zouden ze graag anders zien.

Het jonge stel stelde zich de vragen: wat willen we echt? Waar worden we gelukkig van? Het antwoord bleek het runnen van een kleinschalige boerderij. In 2018 vonden ze een droomplek voor hun ambitie in het Noord-Limburgse Siebengewald. Ze kochten dertig lammetjes die ze opfokten, en nu drie jaar later lopen er zestig melkgeiten in de stal. Wat opvalt in de voormalige pluimveestal is vooral de rust die er heerst en de ruimte. Lisanne en Roy: “Ter vergelijking, bij een gangbare geitenboerderij heeft een geit 1,3m2 aan ruimte, bij ons is dat het zesvoudige! Daarnaast kunnen ze ook naar buiten, de wei in. Alle geiten hebben een Oudhollandse naam, wij kennen hen, maar zij kennen ons ook. De geiten, van het Franse ras Alpine, zijn nieuwsgierig en eigenwijs. Ze zeggen wel eens: van geiten leer je vloeken. Ze eten alles op, zijn tegendraads. Dat maakt het werken met geiten zo leuk, elke dag is een uitdaging. Geiten houden van regelmaat en structuur. Elke ochtend worden ze gemolken op de melktafel. Eens een keer een uurtje eerder melken omdat ons dat beter uitkomt heeft geen zin, dan zijn ze de kluts helemaal kwijt en ben je meestal toch net zo lang bezig. ’s Avonds voeren en controleren we alles. We doen het werk samen met de geiten.”

Wat verder opvalt in de stal is, dat de geiten hun horens nog hebben, iets wat je op een gangbare geitenhouderij niet ziet. “Het is een bewuste keuze de geiten niet te onthoornen, dit kan omdat de dieren hier de ruimte hebben, anders zouden ze elkaar kunnen verwonden. In de hoorns zitten vitaminen en mineralen voor de geiten, we vinden het belangrijk dat ze die krijgen. Daarnaast zijn de hoorns belangrijk in de communicatie onderling, zoals de bepaling van de rangorde in de groep.”

De geiten eten een mix van gras, stro en brokken, aangevuld met kruiden en snoeiafval. Dit zorgt ervoor dat de geiten een flinke hoeveelheid en goede kwaliteit melk produceren waarvan Lisanne de ambachtelijke kaas en zuivel maakt. Ze viel zelfs in de prijzen bij een landelijke wedstrijd van de Bond van Boerderijzuivelbereiders met haar zelfgemaakte kwark. Lisanne: “Alle melk wordt hier verwerkt tot verschillende producten. Ik leerde dit toen ik nog studeerde op een stageadres en op een zuivelcursus. Ik maak zowel naturelkazen als verschillende kruidenkazen. Om kaas te kunnen maken moeten de geiten melk geven. Dat doen ze pas als ze lammetjes hebben gekregen. We verkopen de producten op markten, aan boerderijwinkels in de buurt, aan restaurants en in onze eigen boerderijwinkel die elke zaterdag geopend is.”

Naast geitenkaas en zuivelproducten verkopen Roy en Lisanne ook geitenvlees van eigen geiten. “Natuurlijk heb ik buikpijn als ik met een dier naar het slachthuis rijd, maar wat ik zeker weet is dat het een goed leven heeft gehad op onze boerderij. Van de lammetjes die geboren worden is de helft een bokje. Omdat deze geen melk geven en er voor het nageslacht maar een paar nodig zijn, zijn de meeste bokjes overbodig. Omdat wij alle dieren een goed leven gunnen, mogen de bokjes ook gewoon bij de moeder blijven. Pasgeboren lammeren drinken hier melk bij hun moeder. Pas na een half jaar gaan ze naar de slager. Geitenvlees is het meest gegeten vlees op de wereld, maar in Nederland is het echter minder bekend. Het is heel mals vlees, heeft wat van wild weg.”

Het werk op de boerderij stopt nooit: er is altijd wat te doen, het werk is nooit klaar, komt elke dag terug maar is nooit saai. “Als we zien dat het goed gaat met onze dieren, geeft dat energie. We zijn met niets begonnen, en hebben nu een mooi bedrijf, al is het wel heel hard werken. Deze manier van bedrijfsvoering is puur en uniek in Nederland. Het verzorgen van de geiten doen we met z’n tweeën, het is fijn zelf boer te kunnen zijn, met de voeten tussen de dieren. Bij de productie hebben we hulp van vijf vrijwilligers, dat is fijn. We zijn in staat producten te maken samen met de geiten en niet ten koste van de geiten, dat voelt goed. We denken altijd na over hoe we een geit nóg gelukkiger kunnen maken. Als er iets aan de hand is met een geit, dan voelen we ons ook echt slecht. We kunnen met recht zeggen dat de geiten hier gelukkig zijn, en wij zelf daardoor ook. Het geeft ons plezier te kunnen doen wat goed voelt en te mogen werken vanuit ons hart.”

Op 30 oktober is er een proeverij bij Geitengeluk.
Roy en Lisanne willen dan mensen kennis laten maken met de diverse zuivelproducten, kazen en vlees van hun geiten.

Geitengeluk,
Vrij 5 Siebengewald 

Naar het overzicht

Wanda Havens

Over de schrijver

Wanda Havens

Ontmoet 'Wanda schrijft'. Auteur en column schrijfster over alledaagse, herkenbare onderwerpen en mensen. In zowel regionale kranten en op diverse website rubrieken een terugkerende pen. Schreef reeds 2 boeken en schrijft sinds 2018 artikelen voor Topic. Schrijven is haar passie, haar droombaan.

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring