De mooiste baan die je kunt hebben

Karin Voermans en Irene Weijs werken al ruim dertig jaar in de kraamzorg bij PuurGeluk. Er veranderde veel de afgelopen jaren maar het verzorgende werk bleef gelukkig grotendeels hetzelfde. Ze werken graag en dat is niet zo gek, want ze hebben de mooiste baan die je kunt hebben.

Karin Voermans en Irene Weijs werken al ruim dertig jaar in de kraamzorg bij PuurGeluk. Er veranderde veel de afgelopen jaren maar het verzorgende werk bleef gelukkig grotendeels hetzelfde. Ze werken graag en dat is niet zo gek, want ze hebben de mooiste baan die je kunt hebben.

“Wat ons beroep zo leuk en bijzonder maakt? Ik deel een heel intieme periode in het leven van mijn cliënt en lever op dit bijzondere moment een belangrijke bijdrage”, zegt Karin. “Dat hoor ik ook terug in de reacties van mensen. Ik zeg altijd: er is geen beroep waarin je zoveel voor mensen kunt betekeken en waarin de mensen zo dankbaar zijn dat je er bent.” “Als kraamverzorgende kun je echt iets betekenen voor mensen. De kraamperiode is een speciale, maar zeker voor kersverse ouders ook een spannende periode”, vult Irene aan. “Ik vind het zo mooi dat ik ze kan geruststellen, ze goed kan sturen en ze echt op weg mag helpen. Wanneer ik mensen zie genieten met zo'n kleintje in de armen, een beeld waar zoveel liefde vanaf straalt, zit ik helemaal te genieten. Maar soms zijn de omstandigheden verdrietig. Ik heb te maken gehad met een doodgeboren kindje, maar ook wel een andere verdrietige situatie. Juist dan ben je extra hard nodig.”

Vroeger en nu
Irene: “Ons werk is wel wat anders geworden. Je moet je aan heel veel regels houden vanuit de overheid en vanuit de werkgever. Je moet veel digitaal bijhouden en rapporten schrijven, dat gaat soms ten koste van de zorg die wij willen geven. Maar het heeft ook weer voordelen, dat is zeker ook zo. De veranderingen hebben hun voor- en nadelen.” “De ouders zijn tegenwoordig mondiger en weten vaak al heel veel, ze zijn goed ingelezen zeg maar. Maar een eerste keer borstvoeding geven, kun je niet vanaf het internet leren hè, daar helpen we graag mee. Vroeger was de vader er de eerste dag, soms de tweede dag bij, maar daarna ging hij weer aan het werk. Dat is tegenwoordig ook anders. Vaders nemen ouderschapsverlof op en zijn er gewoon bij. Dat is ook wel een goede zaak, wij brengen ze graag de eerste beginselen van de zorg voor hun kindje bij. En dan die katoenen luiers van vroeger. Goh, we hadden er een dagtaak aan om deze elke keer weer schoon te krijgen, dat is tegenwoordig een stuk makkelijker.”

Karin: “Ik moet zeggen dat het tegenwoordig anders maar ook best wel leuk is, het kan soms niet gek genoeg. De 3 en 4D echo’s en de genderparty’s, dat was er vroeger echt niet bij. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is aan gedacht, tot in de kleinste details. We komen ook steeds meer bij buitenlandse families, of families met een ander geloof. Ook dat is elke keer leuk om mee te maken, want elke cultuur heeft zijn eigen regels, tradities en eigenaardigheden. Ook de verrassing of het jongen of meisje wordt, is er tegenwoordig meestal niet meer bij. Oh schiet me nog iets te binnen: wat te denken van het roken? Vroeger rookte men veel binnen en zelfs de kraamvrouw en verloskundige rookte haar sigaretje. Gelukkig zien we dat vrijwel niet meer. Ja als je al een tijdje in het vak zit, heb je het nodige wel meegemaakt.”

Anekdotes
Irene en Karin hebben inderdaad beide veel meegemaakt, gelukkig veel leuke dingen, maar ook wat droevige gebeurtenissen. Dat hoort er nu eenmaal ook bij. Ik deel graag wat leuke en grappige anekdotes van de dames met jullie.  Zo was er toen ze begonnen nog geen GoogleMaps of ander navigatiemiddel en stond Karin midden in de nacht eens bij de verkeerde mensen voor de deur. De dame des huizes maakte de voordeur open en was toevallig ook nog hoogzwanger. “Iets te vroeg” was haar reactie. Irene gaf een vader het advies om na elke voeding de baby te verschonen. Bij aankomst zag Irene een hele berg was. Bleek dat vaders bij elke voeding de baby nieuwe kleding had aangedaan in plaats van alleen een schone luier. Karin mocht ooit in Limburg ‘kramen’. Een van hun vrienden was Rowwen Hèze leadzanger Jack Poels. Karin gaf hem zelfs beschuit met muisjes. Toen ze later bij een concert van Rowwen Hèze was, kwam de zanger haar wel erg bekend voor. De dames kunnen zo nog wel uren vertellen over het mooie vak van kraamverzorgende zijn. “We hebben echt de mooiste baan die je kunt hebben”

Wie is PuurGeluk Kraamzorg?
PuurGeluk Kraamzorg is een kleinschalige kraamzorgorganisatie met aandacht voor het hele gezin en deskundige begeleiding tijdens de zwangerschap, bij de bevalling en in de kraamtijd. Wij zijn werkzaam in het oostelijke deel van Noord-Brabant (Boxmeer e.o. en Cuijk e.o.) en Noord-Limburg (regio Horst en alles daarboven) en we hebben korte lijnen met de verloskundigen in de regio. Kwaliteit van zorg en aandacht voor cliënt en kraamverzorgende staan bij ons centraal!

Wordt ook kraamverzorgende
De kraamverzorgende is de rots in de branding voor de kraamvrouw en haar gezin in een van de meest bijzondere perioden in hun leven. ’s Nachts je bed uit voor een prachtige thuisbevalling waarin je als één team met de verloskundige zorgt dat alles ontspannen verloopt, controles doen bij moeder en kind, leuke activiteiten doen met de andere kinderen, zorgen dat het huishouden doordraait, korte lijnen houden met andere disciplines in de geboortezorg en bovenal zorgen dat moeder, het pasgeboren kindje en de rest van het gezin onbezorgd van deze tijd kunnen genieten. Grote kans dat je jaren later nog wordt herinnerd en herkend door ‘jouw’ gezinnetjes..!

Kijk ook eens op:

 

Naar het overzicht

Remi van Bergen

Over de schrijver

Remi van Bergen

Oprichter RvB Media en uitgever van 6 regionale edities Topic Magazine. Het gezicht van de regio en uw communicatie adviseur voor zichtbaarheid. Allrounder en in het bezit van jarenlange ervaring in de schrijvers- en communicatiewereld, altijd nieuwsgierig naar actualiteiten en bedrijvig in vrijwilligerswerk voor meerdere verenigingen.

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring